Discover the finest spaces
Delen

Toekomst en geschiedenis komen samen op Brave New World in Stadsgehoorzaal Leiden

Hoe ziet de wereld er over vijftig jaar uit? Tijdens het evenement Brave New World werden 150 bezoekers twee dagen lang meegenomen naar de toekomst. Het fraaie decor van dit innovatieve ‘festival symposium’ is al drie jaar op rij De Stadsgehoorzaal in Leiden. Samen met Marloes Honsbeek van organisatiebureau Marloes&Co kijken we terug op het event. Samen met de andere vaste teamleden Alexander Mouret, Kim van den Wijngaard en Ivo Wever is Marloes al sinds de eerste editie van Brave New World bij het event betrokken.

Brave New World gaat over de toekomst en brengt daarin de werelden van cultuur, filosofie, wetenschap, technologie en storytelling samen. Beleidsmakers, wetenschappers en kunstenaars komen vanuit het hele land en daarbuiten om hier inspiratie op te doen. De organisatie kiest daarom voor een locatie in Leiden: een stad met een rijke geschiedenis van wetenschappers en kunstenaars. Marloes Honsbeek vertelt: “Wat we voor ogen hadden was een sprekende locatie, die centraal in de stad ligt. Het idee was een symposium in een festivalachtige opzet, dus er moest ook ruimte zijn om verschillende break outs toe te passen. We hadden al goede ervaringen met de Stadsgehoorzaal, met het Leiden International Film Festival, dus dat was onze eerste gedachte. Het team van de Stadsgehoorzaal heeft eerder bewezen dat ze flexibel is en graag meedenkt om alles zo efficiënt mogelijk te organiseren. Dat werkt erg prettig.”

Klassieke locatie, moderne look & feel

De Stadsgehoorzaal stond tijdens de twee dagen die Brave New World duurde volledig in het thema van dit event. Met haar klassieke uitstraling vormde de locatie een mooi, verrassend decor voor een event dat over de toekomst gaat. Met de authentieke, historische elementen, en de inrichting die van alle moderne gemakken voorzien is komen geschiedenis en toekomst mooi samen. De imposante Grote Zaal werd ingezet als centrale ruimte waar het hele plenaire programma plaatsvond. Hier werd gekozen voor een bijzondere inrichting: alle stoelen werden uit de zaal verwijderd en vervangen voor ronde tafels. “Dat de stoelen uit de zaal weg kunnen is heel fijn aan de Stadsgehoorzaal. Daardoor kun je er echt je eigen ruimte van maken”, licht Marloes toe. “Met ronde tafels hebben we een hele mooie, intieme setting gecreëerd. Als je samen aan één tafel zit raak je met elkaar in gesprek, waardoor er meteen interactie ontstond tussen de deelnemers. Door deze opstelling voelde de zaal kleiner en leken de sprekers op het podium minder ver weg.”

Ook buiten de Grote Zaal stond de locatie in het teken van het event. De gangen werden ingericht als expositieruimte voor de sprekers van het event. Zo hing er een fototentoonstelling van een fotograaf die sprak over het onderwerp ‘onsterfelijkheid’ en werden nieuwe ontwikkelingen van de sprekers geëxposeerd in de foyer en gangen. Ook in de catering en het programma werd rekening gehouden met het thema en de doelgroep van het congres. “Dat deden we door de presentaties interactief te maken met stemkastjes, maar ook met een game die de deelnemers in de pauze speelden. Het Centre for Innovation organiseerde een ‘war game’ waarin persoonlijke en gezamenlijke beslissingen van de bezoekers van invloed zijn op het spel en de uitkomst. We willen altijd een vooruitstrevend programma neer zetten, dat zo goed mogelijk aansluit bij het doel en thema dat we voor ogen hebben.”

Andere twist

Een event als Brave New World past perfect in het DNA van de Stadsgehoorzaal, meent Hilje Hoogeveen van de locatie. “Een evenement staat of valt natuurlijk met het complete verhaal dat je wilt vertellen en het concrete doel dat bereikt dient te worden. In de inrichting van het pand houden we daar graag rekening mee. Zo vinden we het geen probleem om de stoelen uit de Grote Zaal te verwijderen. Ons credo is: ‘theatres should be town squares, not monasteries’. Theaterlocaties worden vaak gezien als gebouwen met een hoge drempel. Die drempel proberen wij te verlagen om een ontmoetingsplaats te creëren voor gasten uit verschillende branches, met name in het thema kunst en cultuur. Een event als Brave New World is dus eigenlijk precies waar het pand ooit als gehoorzaal voor gebouwd is!”

Het team van Brave New World,  kijkt terug op een geslaagd event. “Wat ik gaaf vind, is dat we dit event voor de derde keer in deze locatie houden, en dat het elke keer weer lukt om er een heel andere twist aan te geven. Met de look and feel van het event geef je toch je eigen signatuur af. Hiermee laten we zien dat we blijven ontwikkelen. En dat kan niet zonder goede partners, zoals de Stadsgehoorzaal.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.