Discover the finest spaces
Delen

Thomas Langerwerf (More-Itz) – ‘horeca in Nederland is bere-saai’

Het is een van de meest opvallende evenementenlocaties die de afgelopen jaren werden geopend: More-Itz in Drimmelen. Dit fraaie strandpaviljoen annex wintersport chalet ligt aan de haveningang van de grootste binnen jachthaven van Europa. Recht tegenover natuurgebied de Biesbosch en wordt aan drie kanten omringd door water. Binnen lokt het warme, trendy interieur; buiten wachten een Bahamas hagelwit zandstrand, grote overdekte & verwarmde terrassen met loungemeubilair en buitenbars.

De spannende en uitgebreide kaart, met in de zomer luxe gerechten als kreeft, king crab, kaviaar, fruits de mer en het verrassende interieur – een mix van wintersport en strandpaviljoen – zorgen dat je hier terug blijft komen. Ook in de winter, want dan wordt de zaak gerestyled in een wintersport chalet. En op de kaart wordt het ene zwarte goud vervangen door wilde gerechten met truffel. Eigenaar Thomas Langerwerf ontvangt ons dan ook met gepaste trots in zijn zaak. “Het gevoel van More-Itz, met deze kleuren, het gebruik van de houtsoorten, dat is on-Nederlands. Er is geen tweede zaak die er zo uitziet!”

Het ontstaan van More-Itz is een bijzonder verhaal. Het begint als Thomas, werkzaam als notaris, samen met een compagnon besluit om zijn eigen horecazaak te beginnen. De combinatie van goed eten, sfeer en een prachtige ambiance mist Thomas in veel horecagelegenheden. “Ik kom veel in sterrenrestaurants, maar dat vind ik vaak teveel ‘opzitten’ en te weinig jezelf zijn. Voor mijn gevoel ben ik er als gast meer voor het restaurant, dan zij voor mij. Dat vind ik niet de goede volgorde. Een restaurant is er voor de gast, dus je moet helemaal jezelf kunnen zijn. Of je nou zakelijk komt of privé, in trainingspak of in een net pak.”

En zo verruilt hij zijn succesvolle ondernemingen als notaris voor More-Itz, een grote maar intieme, sfeervolle evenementenlocatie op een landtong in de Biesbosch, op 20 minuten van Breda, Dordrecht, Den Bosch, Tilburg en Gorinchem. Een oude vervallen zaak gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor een stijlvol, modern paviljoen. De ligging aan het water is ideaal voor groepen: je kunt bijvoorbeeld eerst vergaderen in de boardroom en daarna het water op in sloepen of snelle RIB boten. “Ook voor grote events is deze plek geweldig. Afgelopen zomer hadden we een groot event van een telecombedrijf, die zijn gasten met rib boten vanuit Rotterdam liet overvaren. Dat is spectaculair, in vijfenveertig minuten knal je hier over het water naartoe. Toen ze aankwamen stond op het balkon boven een zanger ze toe te zingen.”

Creatief ondernemerschap, customer intimacy & event marketing

Thomas’ gebrek aan een horeca-opleiding doet niets af aan zijn gevoel voor gastvrijheid en creativiteit. Service stond ook bij zijn kantoren in de zakelijke dienstverlening hoog in het vaandel, en door buiten de kaders te denken groeiden zijn zaken uit tot grote successen. “Of je jurist bent, directeur of kroegbaas, het gaat om customer intimacy. Het maakt niet uit wat je doet, als je je gast of klant maar op één hebt staan.”

Thomas is onvermoeibaar. Tijdens onze rondgang zit hij geen moment stil: haalt hij niet een bezem langs de ramen om een spinnenweb te verwijderen, dan is hij wel aan de telefoon om de voortdurende stroom telefoontjes aan te nemen en reserveringen op te schrijven. Vanochtend heeft hij nog de vloeren staan boenen. Hij voelt zich nergens te goed voor. “Ja, in mijn ogen moet je als eigenaar zelf het verschil maken en het goede voorbeeld geven. De passie die je erin stopt, draagt voor een belangrijk deel bij aan de totaalbeleving. De gast is de enige die belangrijk is.”

Maar More-Itz gaat verder dan alleen de locatie en de service op de vloer. “Vaak willen gasten iets bereiken met hun event. De aftrap van het nieuwe jaar, een terugblik, nieuwe doelen, wegen of een andere strategie. Wij begeleiden ze daarbij in een vroeg stadium en laten ze de weg naar het event toe al zien. We helpen ze om meer uit hun event te halen dan alleen die ene dag. Laat aan je doelgroep, bijvoorbeeld potentiele nieuwe collega’s zien waar je mee bezig bent, waar je naar toe gaat en wie je bent. Is er al een event website, Facebookpage en Instagramaccount? More-Itz als event organisatie gaat verder dan de meeste locaties.”

More-Itz aan zee

Terug naar de sfeer van More-Itz. Van binnen straalt de locatie een behaaglijke warmte uit, die dankzij de combinatie van natuursteen en hout nog het meest doet denken aan een luxe Zwitsers chalet. Een bijzondere overgang als je van buiten komt, waar je je tussen de strandstoelen, buitenbars en het zandstrandje eerder in Zuid-Frankrijk waant. De inspiratiebron is het wintersport chalet El Paradiso in St Moritz en het voormalige strandpaviljoen St. Moritz aan Zee, in Wassenaar. “Het idee was eerst om hier St. Moritz aan Zee nummer 2 te maken. Maar al stoeiende met ons reclamebureau kwamen we op de naam More-Itz. Itz More dan alleen een standtent. Itz More dan alleen een wintersportchalet. Itz an Experience.”

Want meer, dat is More-Itz zeker. De veelzijdigheid van deze locatie kom je maar zelden tegen, en Thomas heeft het dan ook liever over een beleving. “Al is ‘beleving’ in mijn ogen een hol begrip geworden. Veel mensen hebben hun mond er van vol, maar geven er vervolgens nauwelijks invulling aan.” Thomas wel. Zo brouwt More-Itz een eigen bier – More-Itz pils, volgens het Duitse Reinheitsgebot van zuiver mineraal water – dat op tap staat. Hij liet een speciale geurbeleving ontwikkelen, zodat de locatie per seizoen een andere geur heeft – in de winter met een vleugje dennentakken en openhaard. More-Itz heeft eigen feesten, met een eigen muziekstijl en bijbehorende cd’s – een knipoog naar zaken als Café del Mar en Supperclub. Zelfs aan het jongste publiek is gedacht: kinderen blijven ook tevreden dankzij de online games die ze kunnen spelen op een smartphone of tablet, en die speciaal ontwikkeld werden bij de beleving van More-Itz. “Een soort kids program, zodat de kinderen lekker rustig zijn en de ouders kunnen genieten.”

More-Itz Drimmelen

Het zorgt er ook voor dat mensen lang willen blijven, vaak langer dan vooraf de bedoeling was. “More-Itz is niet een plek waar je even een kopje koffie drinkt en weer wegrijdt. Mensen zitten hier heerlijk, genieten van de service, het uitzicht, de ambiance, het eten en het drinken en denken dan: ‘ik wil hier morgen nog een dag zijn’. Dan boek ik een hotelkamer bij het familiehotel hier vlakbij en zitten ze hier de volgende dag weer! En nog vaker wordt lunch diner…”

Vele mogelijkheden

Op deze manier wordt ook de zakelijke bezoeker in de watten gelegd. De hele eerste verdieping kan worden ingezet als event space, maar je kunt er ook met kleine gezelschappen vergaderen in de schitterende boardroom. “Mensen vinden het heel fijn om hier te vergaderen. Je zit niet in een hok, maar hebt een hele private floor met aan drie kanten uitzicht op het water. In de winter zit je hier ook lekker buiten. Velen van ons zitten de hele week op kantoor. Dan heb je het op donderdag wel gehad en wil je naar buiten toe. In onze serre zit je heerlijk in een prachtige buiten ambiance, ook in januari. Met een tentdak en heaters blijf je wel lekker warm en droog. We proberen voortdurend nieuwe dingen te ontwikkelen en te ontdekken, ook qua activiteiten. Zo kun je hier niet alleen met tuktuks in de omgeving een treasure hunt doen, maar ook yoga klassen volgen in de Biesbosch. Of we organiseren binnen ‘Escape from More-Itz’ of de ‘haka’ voor aanvang van een meeting. Maar het zit ook in de hele simpele dingen. Zo vind je overal dikke WiFi en in ieder nisje, bij elke zitplek een stopcontact. Als je even iets wilt uitwerken op je laptop, dan kun je dus overal gaan zitten. Kortom, overal is aan gedacht.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.