Discover the finest spaces
Delen

Stadsgehoorzaal Leiden: de aantrekkingskracht van het mysterie

Verhalen geven de wereld om ons heen karakter en definiëren wie we zijn. Dat geldt ook voor de locaties waar we bijeenkomen. Een mooie plek is één ding, maar het zijn de gebeurtenissen die het lading geven en die je bijblijven. GreaterVenues bezoekt de mooiste locaties in ons land, op zoek naar de meest inspirerende verhalen. In deze aflevering brengen we een bezoek aan de fenomenaal mooie Stadsgehoorzaal in Leiden!

De Stadsgehoorzaal is een van de oudste concertzalen in ons land, met een geschiedenis die meer dan twee eeuwen teruggaat. Oorspronkelijk gebouwd als plek waar de stad snel informatie kon verspreiden onder haar inwoners, ontwikkelde het pand zich al snel tot een locatie voor diverse bijeenkomsten. Van circus tot hondenshows en – nadat een grote brand het gebouw eind 19e eeuw volledig in as legde – tot een gerenommeerde concertzaal. In de loop der jaren vonden achter de prachtige historische gevel van het gebouw grootscheepse moderniseringen plaats. Het gebouw werd uitgebouwd met een prachtig glazen bijgebouw, een nieuwe zaal en kreeg een stijlvolle eigentijdse foyer. Wat niet veranderde is de akoestiek. Die maakt dat deze locatie vandaag de dag nog altijd een geliefde plek is voor klassieke concerten en cd-opnamen.

Archieffoto’s van de Stadsgehoorzaal waarop de diversiteit aan activiteiten in de lange geschiedenis van de locatie te zien is. Van hondenshow tot pingpong kampioenschap.

Magische sfeer en modern gebruiksgemak

Wat Ellen Simons aantrok in de locatie, zelfs al ver voordat ze er kwam te werken? Het mysterieuze van wat er zich achter die imposante gevel afspeelt. Als echte Leidse voelde zij zich sterk verbonden met deze twee historische panden: als je in Leiden woont kan je er niet omheen. Die mooie gevels hebben nou eenmaal een grote aantrekkingskracht, die maken telkens weer nieuwsgierig naar wat er achter die gevel gebeurt. Ellen besloot dat ze daar graag wilde werken en stuurde een open sollicitatiebrief. Inmiddels werkt zij hier al elf jaar met veel plezier, en vandaag de dag is ze coördinator sales en events.

“Die nieuwsgierigheid voel ik nog steeds als ik voor de Stadsgehoorzaal sta. Ik krijg er energie van en dat heeft volgens mij iedereen. Over het gebouw hoef ik nooit veel te zeggen tegen bezoekers: het is oud, het is mooi, dat ziet iedereen wel. We zitten in een heel, heel oud stukje Leiden. Naast ons staat een kerk die al stamt uit het jaar 1200. Maar het gesprek komt vanzelf op gang op het moment dat mensen naar binnen lopen. Dan word je verrast door hoe het er daar uitziet – veel moderner dan je van buiten zou denken. ‘Wat gaaf! Wat mooi!’, hoor je dan. En als ze dan horen wat we hier allemaal doen, van congressen tot eigen evenementen en grote diners met 300 personen in de grote zaal, dat verwachten ze eigenlijk nooit. Het heeft een magische sfeer.”

Die magische sfeer heeft meerdere oorzaken, maar één van de belangrijkste is de unieke Grote Zaal. Deze historische ruimte in de Stadsgehoorzaal is niet alleen adembenemend mooi, met haar prachtige authentieke ornamenten in het houtwerk en die balustrade rondom; de belichting met tientallen glinsterende lampen in het plafond. Die klassieke uitstraling wordt op bijzondere wijze gecombineerd met een geweldig gebruiksgemak. Alle stoelen kunnen eruit en de zaal heeft een flexibele vloer met tribunesysteem, waardoor je er niet alleen een standaard theateropstelling kwijt kunt, maar er een verscheidenheid aan opstellingen kunt plaatsen. Een groot diner bijvoorbeeld, een fantastische feestavond, gala of awardshow. Of een festival. “De mix van de klassieke uitstraling en de moderne technieken maakt deze zaal vrij uniek”, vertelt Ellen. “We hebben bijvoorbeeld een podiumlift die uitkomt onder de zaal, bij het loading dock. Daarmee kun je het podium uitbreiden of een orkestbak creëren, en als je een band hebt kan die de apparatuur gemakkelijk het podium op krijgen. Maar die lift kunnen we ook gebruiken om na afloop van een congres in no-time de zaal leeg te trekken en een andere setting te creëren. Of om grote objecten vanuit de kelder omhoog te laten komen. We hebben ook een gigantische keuken onder onze locatie, dat verwacht ook niemand. Daar kunnen we diners voor groepen tot 800 personen verzorgen. Menig cateraar is er jaloers op! Het zijn hedendaagse, moderne technieken die je in zo’n mooie oude locatie niet direct verwacht, maar die het wel een stuk aangenamer maken om hier een evenement te organiseren.”

Wat gebeurt er achter die gevel van de Stadsgehoorzaal? Normaal gesproken vinden hier grote congressen plaats en momenteel staat er een anderhalve meter opstelling om gasten veilig en op afstand welkom te kunnen heten.

De kracht van een ervaren team

Ook bijzonder is dat alles in deze twee locaties, Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal, door eigen mensen wordt gedaan. “Het ene moment staat ons team het decor voor een kindervoorstelling op te bouwen in de Schouwburg, met geweldige decorstukken, in een prachtig uitgelichte zaal. En het kan zomaar dat ze op dezelfde dag in de Stadsgehoorzaal de techniek doen voor een hybride congres, met 25 sprekers, inbellende gasten, verschillende presentaties en livestreams. Dat maakt dat onze mensen niet alleen specialisten zijn op hun eigen vakgebied, maar ook generalisten die je overal voor kunt inzetten.”

En zo is de Stadsgehoorzaal veel flexibeler dan je van zo’n historische locatie zou verwachten. “Dat moet ook, wil je aan de vraag kunnen voldoen dan moet je snel kunnen schakelen en meedenken met de klant. Wij zijn daarom altijd bezig met wat nodig is, wat we nog beter kunnen maken. Toen corona in ons land uitbrak zijn we direct begonnen met het faciliteren van livestreams. We hebben een hele goede technische afdeling, die jongens kunnen echt alles. Waar ze normaal hun hand niet omdraaien voor het regelen van een congres voor 250 personen in de Grote Zaal, of het perfect uitlichten van een theater- of cabaretvoorstelling, helpen ze nu net zo makkelijk een zakelijke opdrachtgever om een livestream te verzorgen vanuit de Schouwburg. Dat krijg ik ook bij iedere evaluatie terug: dat klanten verrast zijn door onze hoge kwaliteit en flexibiliteit. Je mag altijd verwachten dat een evenement goed is; maar dat het beter is dan verwacht, dat is dat waar wij naar streven.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.