Discover the finest spaces
Delen

Spaces: een bezoek aan één van de 345 toplocaties

Slapen in het huis van een wildvreemde, je auto verhuren aan stadsgenoten of je werkplek delen met andere ondernemers; vandaag de dag zal niemand hier vreemd van opkijken. Maar toen Spaces in 2008 haar eerste locatie opende in Amsterdam, raakte het begrip ‘deeleconomie’ pas net in zwang en geen mens had nog gehoord van AirBnB. De Amsterdamse aanbieder van flexibele kantoorruimte was zijn tijd vooruit: Spaces zag als eerste dat een levendige werkplek goed is en dat het de productiviteit alleen maar bevordert als je ruimte deelt met gelijkgestemden. Dat het idee én de uitvoering perfect zijn, dat blijkt wel uit het feit dat Spaces tien jaar later zo’n 200 locaties heeft over de hele wereld. Maar wist je dat elke Spaces locatie te gekke ruimtes heeft voor meetings en events?

Het is moeilijk om niet meteen enthousiast te worden als we Spaces Amstel binnenlopen. Deze nieuwe locatie van Spaces opende in de zomer van 2018 en is gevestigd in een kantoorgebouw tegenover Station Amsterdam Amstel. Van de buitenkant verwacht je niet veel bijzonders, maar dat verandert zodra je binnenstapt en plotseling middenin een indrukwekkend ruim atrium staat. Door het hoge dakraam baadt deze ruimte in licht. Dat is lang niet het enige wat hier te zien is: overal zitten mensen aan tafels te werken of te vergaderen, te praten bij een kop koffie, vers bereid door de barista aan de koffiebar in het midden van de ruimte. Rondom het atrium liggen kantoorruimten achter glazen wanden, en ook daar zitten overal mensen te werken. Het is er levendig, maar tegelijkertijd heerst er rust en is er ruimte om geconcentreerd te werken.

Spaces meetings
Bij Spaces vind je geen saaie, grijze meeting rooms, maar kleurrijke en tijdloze ontwerpen die elke vergadering iets extra’s geven. Volledig uitgerust met moderne apparatuur, genoeg ramen voor daglicht en gemakkelijk te bereiken met auto of OV.

Typisch Spaces

In dit bruisende atrium ontmoeten we Maisie Lim en Lindsay Pronk van Spaces. En ja, zij zitten hier zelf ook te werken. Gezellig met een groep collega’s, laptop op tafel en cappuccino erbij. Zoals deze ruimte en elke Spaces ruimte bedoeld is, vertelt Maisie. “Spaces onderscheidt zich niet alleen met een heel eigen design, maar vooral met de sfeer van de locaties en de mensen. Daarom heeft elke locatie een heel goed receptieteam en een vaste locatiemanager, die het aanspreekpunt is voor iedereen die hier werkt of vergadert. De locatiemanager ontvangt je voor een meeting, maar zorgt ook voor verbinding tussen de huurders. Als je iemand zoekt die verstand heeft van patentrecht, bijvoorbeeld, dan weet de locatiemanager makkelijk een link te maken binnen de huurders van Spaces.”

Het concept van Spaces klinkt supereenvoudig. Het bedrijf maakt slim gebruik van oude kantoorpanden – in het kader van duurzaamheid bouwt de organisatie niet zelf, maar vérbouwt alleen – die ze opknapt en opnieuw verhuurt als kantoorruimte. Een oud Shell-pand in Rotterdam werd Spaces Hofplein. Het oude Esso hoofdkantoor in Den Haag werd Spaces Rode Olifant. Een vast stylingteam richt de locaties in, zodat elke locatie die typische Spaces-sfeer heeft. Strak en modern, vol opvallend design, maar tegelijkertijd heel toegankelijk en open. Lindsay: “De oprichter van Spaces zag dat veel kantoorgebouwen een prachtige ontvangstruimte hebben waar helemaal niets gebeurt. Er is een ontvangstbalie en er staat een kamerplant. Iedereen gaat zo snel mogelijk met de lift naar boven, naar kantoor. Dat is ontzettend zonde! Alle Spaces locaties hebben daarom een ruime begane grond: dat is het hart van de locatie waar je met elkaar afspreekt bij een kop koffie, maar waar ook alles aanwezig is om lekker te zitten werken.”

Bijzondere locaties van Spaces

Bij Spaces Keizersgracht is er een klein dakterras met een patio, waar je de dag mooi kunt afsluiten met een borrel of barbecue.

Spaces Amstel

Spaces Amstel heeft een ‘creatieve vibe’ qua ondernemers, wat je weer terugziet in de meeting rooms. In elke ruimte hangt een grote rol brown paper en een stapel post-its voor gebruik in brainstormsessies.

Spaces Vijzelstraat

Bij Spaces Vijzelstraat in Amsterdam kun je voor presentaties en meetings terecht in de rooftop op de 8e verdieping, waar je de meeting mooi kan afsluiten met een borrel op het daarnaast gelegen dakterras.

Spaces Rode Olifant in Den Haag heeft op de vierde verdieping een grote loft, die plaats biedt aan 250 personen. Met 12 break-out rooms, een PA-systeem en elke opstelling naar wens, is deze ruimte ideaal voor allerlei belangrijke PR-momenten, conferenties en grootschalige evenementen.

Eén concept, verschillende uitvoeringen

Voor wie in besloten kring wil vergaderen of brainstormen heeft iedere Spaces locatie speciale meeting rooms, die zowel door de vaste members als door externe partijen kunnen worden gehuurd. Elke locatie heeft een ‘Club Room’, die bij grotere groepen kan worden gebruikt als plenaire zaal. Maar elke locatie heeft ook zijn eigen kenmerken. Zo is Spaces Rode Olifant in Den Haag met een grote loft en twaalf zalen erg geschikt als congreslocatie voor groepen tot 200 personen; Spaces Vijzelstraat in Amsterdam heeft een prachtige rooftop op de 8e verdieping, waar je de meeting mooi kan afsluiten met een borrel op het daarnaast gelegen dakterras. Op de Keizersgracht, ook in Amsterdam, is er een klein dakterras met een patio. Spaces Amstel heeft een wat ‘creatievere vibe’ qua ondernemers, wat je weer terugziet in de meeting rooms. In elke ruimte hangt een grote rol brown paper en een stapel post-its voor gebruik in brainstormsessies. Op het moment van ons bezoek zijn alle ruimten bezet door een bedrijf dat hier werkt aan een nieuwe organisatiestructuur. Door de ramen zien we dat er druk wordt gekrabbeld en geplakt; de wanden zijn behangen met stroken bruin papier en de ramen hangen vol kleurrijke post-its.

Als het op vergaderen aankomt zijn de mogelijkheden bij Spaces onbeperkt: de meeting rooms bieden service, comfort en flexibiliteit

Comfortabele meetings

Maisie: “De meeting rooms zijn ingericht met designermeubilair met goede stoelen, waarop je ook een hele dag heel comfortabel zit. Ons eigen styling team zorgt dat het er altijd strak en verzorgd uitziet. En als we feedback krijgen of merken dat er een specifieke behoefte is, dan gaan we daar altijd in mee.” In tien jaar tijd, met vestigingen over de hele wereld, zijn de meeting rooms uitgebreid getest en doorontwikkeld en weet Spaces precies wat je voor een goede meeting nodig hebt. De meeste Spaces locaties hebben bovendien de mogelijkheid voor speciale events. Het atrium waar we nu zitten, bijvoorbeeld, kan na sluitingstijd worden omgebouwd tot borrel locatie of arena voor bijzondere presentaties.

Spaces Vijzelstraat
Midden in het centrum van Amsterdam, tegenwoordig gemakkelijk bereikbaar via de nieuwe Noord-Zuidlijn, vind je Spaces Vijzelstraat. Direct gelegen tussen de grachten en het Spiegelkwartier, biedt het de ideale locatie voor een inspirerende meeting in een bruisende omgeving.

Elke drie dagen een nieuwe Spaces

Spaces Amstel in Amsterdam is gloednieuw, maar het is allang niet meer de nieuwste locatie van het bedrijf. In Nederland opent in april 2019 een nieuwe Amsterdamse vestiging in het Westerpark; de tiende vestiging komt in Utrecht, in de buurt van het station. Wereldwijd zijn er sinds ons bezoek waarschijnlijk wel weer een of meerdere nieuwe locaties bij gekomen. Eind 2019 wil Spaces groeien naar 345 locaties. Dat betekent dat er elke drie dagen (!) ergens op deze wereld een nieuwe Spaces haar deuren opent. Als je van nieuwe locaties houdt, zit je bij Spaces goed!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.