Discover the finest spaces
Delen

Robbert-Jan Meinardi: Sterallures

De sterrenclassificatie: ooit in het leven geroepen als objectief instrument om aan te geven welke faciliteiten je bij een hotel kunt verwachten. Tegenwoordig zegt het vooral iets over het imago van de gasten. Met het budget heeft het nog weinig te maken.

Het begon in de financiële crisisjaren, toen veel overheden, financiële instellingen en bedrijven in de farmaceutische industrie besloten dat het roer om moest. Ineens mochten relaties en medewerkers niet meer slapen in vijfsterrenhotels. Omdat het te duur was? Nee, puur vanwege het imago. Het ging erom dat zij hun gasten en personeel niet teveel in de watten legden.

In mijn ogen hoort verwennerij erbij als het gaat om klantenbinding, relatiebeheer en sales. Waarom hebben bedrijven anders een skybox in een voetbalstadion, een zakelijk lidmaatschap op een golfbaan, of zijn ze partner van grote sport events zoals de KLM Open? Juist: om de relaties te vermaken, ze daar te spreken en zo meer binding te krijgen.

‘Met de jacht naar een goed cijfer snijden hotels zich nu in de vingers’

Maximum van vier sterren

Als een opdrachtgever mij inschakelt, dan selecteer ik een aantal hotels die voldoen aan de wensen. De regel bij veel bedrijven is een maximum van vier sterren, wat wij baseren op een sterrenclassificatiesysteem – dat in Europa overigens volstrekt niet gelijkwaardig is. Prima, vier sterren dus. Daar zijn genoeg mooie hotels voor te vinden. Een aantal vijfsterrenhotels leverde om deze reden zelfs bewust één ster in. Maar de bijeenkomst komt tegenwoordig alsnog in gevaar als dit betreffende viersterrenhotel een 4.5 of hoger scoort op sites als Tripadvisor of Booking.com. Wat je nu ziet: hotels die het aantal sterren proberen te drukken op beoordelingssites voor leisure gasten, zodat ze geboekt mogen worden door zakelijke gasten.

Waarom zou bij de keuze van een hotel het budget niet leidend zijn? Ik denk aan een vastgesteld budget, wat de meeting organisatoren mogen uitgeven per periode, per destinatie, per persoon. Laat de vijfsterrenhotels deze prijs maar proberen te matchen. Vaak krijg je daar zelfs meer value for money, er is meer inclusief (denk aan wifi en conciërgekosten) en de eindnota is mogelijk gelijk aan een viersterrenlocatie.

Ik weet hoe belangrijk hotels hun ranking vinden op beoordelingssites, die doorgaans door de leisure gasten worden ingevuld. Ik kijk hier privé ook naar en het geeft mij een goede indicatie van wat de gemiddelde reiziger bij een hotel heeft ervaren. Maar met de jacht naar een goed cijfer snijden hotels zich nu in de vingers.


Deze column verscheen eerder in het Locatieonderzoek 2016|2017

Robbert-Jan Meinardi is managing director bij de Conference Hotel Group. Na zestien jaar werkzaam te zijn geweest in de hotellerie stapte hij over naar de kant van de boekers. Bij het geven van het juiste advies aan opdrachtgevers wordt hij geholpen door zijn passie voor meetings en locaties, zijn ervaring, netwerk en kritische kijk op de markt.

Robbert-Jan Meinardi
X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.