Discover the finest spaces
Delen

Remco Smits (Naarderbos): ‘De uitdaging is om een locatie spannend te maken’

Deze week laat Remco Smits, general manager bij de onlangs grootschalig vernieuwde evenementenlocatie Naarderbos in Naarden van zich horen. Remco is een oude bekende in de locatiemarkt: als oprichter was hij verantwoordelijk voor locaties als Finley Het Witte Huis in Loosdrecht en The Upper Deck in Naarden. Beide locaties behoren nog altijd tot de top van de markt.

Waarom die wisselingen in locaties?

“Mijn droom was om vanuit Het Witte Huis een evenementenmerk uit te bouwen. Het idee was: wat we op één locatie kunnen, kan ook op meer locaties. Ik ben destijds samen met een compagnon een nieuwe mobiele locatie gestart: de ‘Mobile Experience’ en Het Lichtschip. Het ging ons allemaal ontzettend voor de wind. Maar ik merkte dat als je de focus niet bij één ding houdt, dan dwaal je af, dan komt arrogantie om de hoek kijken en gaat het al snel niet meer zoals je dat zelf graag wilt. Ik zag dat Naarderbos dit jaar in het Jaarboek LOCATIES tussen Het Witte Huis en The Upper Deck staat. Ik ben er trots op dat ik alle drie heb mogen opbouwen, en dat ze alle drie zo prominent aanwezig zijn.”

“Mijn uitgangspositie is dezelfde als destijds bij Het Witte Huis: zorgen dat je bezoekers een thuisgevoel geeft; dat ze denken: ‘Wow, dit zou ik thuis ook willen hebben.”

[Boven: The Clubhouse, Naarderbos | Onder: The View, Naarderbos]

Remco liet zich uitkopen en kwam via een tijdelijke opdracht terecht bij de nieuwe evenementenlocatie The Upper Deck. Een half jaar geleden werd Remco door Grontmij, de eigenaar van het golfterrein Naarderbos ingeschakeld om het bijbehorende gebouw in te richten als evenementenlocatie en restaurant. In deze rol van grondlegger voelt hij zich volledig op zijn gemak.

Wat vindt u zo mooi aan het opbouwen van een locatie?

“Wij zijn hier bezig om een evenementenlocatie en goed restaurant te maken. Ik wil dat deze locatie ook weer unieke beleving met zich meebrengt. Mijn uitgangspositie is dezelfde als destijds bij Het Witte Huis: zorgen dat je bezoekers een thuisgevoel geeft; dat ze denken: ‘Wow, dit zou ik thuis ook willen hebben. Waar kan ik dit kopen, welke architect heeft dit gemaakt?’ Maar ik ben een bouwer, je moet niet verwachten dat ik hier over twintig jaar nog ben om te kijken of de lampen recht staan. Ik geef mezelf voor deze locatie een termijn van drie jaar, en dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Wat ik hierna ga doen? Ik houd altijd mijn oren open voor mooie opportunities. Ik ben heel druk geweest met een locatie in Amsterdam. Dat was echt iets unieks, maar het ging helaas niet door vanwege het vergunningtraject. Het was de laatste vergunde dakterraslocatie in Amsterdam.”

“Sommige dingen hoef je niet te veranderen, maar als je zes jaar lang niets doet gaan vaste klanten ook verder kijken.”

Waar ergert u zich aan?

“Ik erger me aan mensen die blijven stilstaan. Je moet durven blijven innoveren. Het Witte Huis lieten wij bijvoorbeeld om de twee jaar ombouwen door bekende architecten als Piet Boon of Eric Kuster. Sommige dingen hoef je niet te veranderen, maar als je zes jaar lang niets doet gaan vaste klanten ook verder kijken.”

Innovatie is het stokpaardje van Remco. Iedere nieuwe locatie geeft hij iets verrassends, iets waarmee de locatie zich onderscheidt van de rest van de markt.

“Als je nu iets hips wilt doen, moet je gewoon een oud pand opkopen en daar een evenementenlocatie in maken. Dat is de trend: ruig en rauw. Ik heb hier een locatie die niet ruig is, maar clean. Dus moeten we kijken of we met die cleane locatie iets anders kunnen doen, dat we de markt toch weten te triggeren. Dat ze denken: ‘Dat is waanzinnig, daar kunnen we iets heel leuks mee gaan doen’. We hebben hier een locatie met een waanzinnig uitzicht, perfecte ligging aan de A1 en A6, parkeerfaciliteiten, en een geweldig dakterras. Maar de uitdaging is om die ruimte spannend te maken, want er zijn meer locaties met uitzicht en een parkeerplaats.”

Waar haalt u de inspiratie vandaan?

“De markt is steeds meer verwend, dus je moet anders denken. Ik ga veel op reis om me te laten inspireren. In Dubai bijvoorbeeld, wat ze dáár met licht en geluid voor show neerzetten. Als je nu kijkt naar deze video van het Armani Hotel, hoe dat wordt uitgelicht…”

“Dat hadden we hier vijftien jaar geleden niet eens voor mogelijk gehouden – toen vonden wij een gobo al spannend. Een paar weken geleden was ik bij Food Inspiration in Brugge. Daar haal je ook weer één of twee ideeën vandaan, waardoor je weer net even anders bent dan de rest. Je moet jezelf continue blijven prikkelen. Na-apen mag. De ziel van een locatie kan je toch nooit helemaal namaken. Als mensen iets bij mij hebben gezien en dat ook doen in hun locatie, dan zie ik dat als een groot compliment. ”

Wat is belangrijker, de locatie of de beleving?

“Ik geloof dat je iets tot in detail moet doorvoeren en anders niet. Die beleving – het is een beetje een vies woord – moet je helemaal naleven. Als je bitterballen op een schaal op tafel serveert, dan zal niemand zeggen ‘leuk ik heb een feest gehad en ik heb bitterballen gegeten’. Als je die bitterballen in goudkleurige bonbondoosjes doet en laat uitserveren door stewardessen met vliegtuigtrolleys, dan zal iedereen zeggen ‘dat was lachen, ik kreeg bitterballen op die manier geserveerd’. Het is conceptcatering, die je de laatste jaren steeds meer terugziet, maar waar ik ook nooit concessies aan heb gedaan.”

Nooit?

“Als ik met een bepaald budget niet het product kan bieden waar ik achter sta, dan moet ik van mezelf ‘nee’ verkopen aan een opdrachtgever. Het is soms lastig, omdat je wel die omzet binnen wil halen. Maar uiteindelijk lopen hun gasten hier straks weg, en die weten niet dat ik dít budget heb gekregen. Opdrachtgevers laten zich graag offreren, maar het is veel fijner als je met ze kan sparren. Wees open, ook over het budget dat je ter beschikking hebt, en probeer een relatie op te bouwen.”

Hoe gaat Naarderbos zich onderscheiden van andere locaties?

“In maart openen we een nieuwe ruimte: The Arena. Het wordt een unieke 360 graden beeld-experience. Op de wanden rondom kunnen we bewegende beelden projecteren. Het idee komt van Sublimotion op Ibiza. Ik zal je het filmpje laten zien…”

“Dit ga ik nooit kunnen namaken, maar dat hoeft ook niet. Je kan er wel onderdelen uithalen die het bijzonder maken.”

Hoe komt het er dan uit te zien?

Op vorige locaties experimenteerde ik al met geurmachines. In de ochtend rook het er naar koffie, in de middag naar brood, en in de avond rook je dennenlucht en de geur van openhaard. Met geur wek je sfeer op en emotie. In deze nieuwe ruimte ga ik dat ook toepassen. Dan heb je beeld, geluid en geur. Stel je voor dat je middenin die ruimte staat. Je ruikt de geuren van de savanne, en op de wanden om je heen zie je duizenden gnoes in de natuur rennen. Je hoort de trilling van die hoeven. Iets anders wat we uitwerken is zeven verschillende food concepten, uit verschillende delen van de wereld. Op de wanden zie je het land, de mensen uit die regio kijken je aan. Je ruikt de kruiden en hoort de muziek. Iederéén die daar binnenloopt heeft iets van: ‘Wat overkomt me?’. Iedereen gaat dat thuis vertellen. Dan heb je je doel als locatie bereikt.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.