Discover the finest spaces
Delen

Remco Bron (inBeacon) – Een persoonlijke ervaring dankzij beacons

Het is dé technologische ontwikkeling waar we op evenementenvlak veel van verwachten te zien de komende jaren: Beacons. De zendertjes bieden tal van mogelijkheden voor events en locaties. Tijdens het Beacon Event op 16 februari in evenementenlocatie DeFabrique word je in een ochtend volledig bijgepraat over de toepassingen en valkuilen van deze spannende technologie. Wat kun je tijdens dit event verwachten? We introduceren alvast de eerste spreker van de kennissessie: Remco Bron van inBeacon.

[button colour=”accent” type=”slightlyroundedarrow” size=”large” link=”https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ontbijtsessie-de-toepassing-van-beacons-in-evenementen-21008197083″ target=”_blank”]Meld je hier aan om deel te nemen aan de gratis kennissessie op 16 februari[/button]

Iemand die als geen ander weet waar je op moet letten bij het inzetten van beacons is Remco Bron, mede-oprichter van het bedrijf inBeacon. Zijn bedrijf was onder meer verantwoordelijk voor de beacon-interacties tijdens SAIL Amsterdam. Benieuwd hoe dat in zijn werk ging? Bekijk hier Remco’s Youtube kanaal waarin hij verslag doet van dit event.

We ontmoeten Remco in DeFabrique, waar hij heeft geholpen bij het aanleggen van een beacon-netwerk. De evenementenlocatie kan tijdens het Beacon Event zo al direct laten zien welke toepassingen mogelijk zijn op deze locatie.

Wat ga je vertellen op 16 februari?

“Ik ga uitleggen en laten zien hoe beacons een rol kunnen spelen op een event. Er komen een aantal live demonstraties, zodat de bezoekers een goed idee krijgen van wat je er zoal mee kan doen. Enerzijds zijn dat heel simpele toepassingen, zoals een informatiepunt of een standje waar je informatie over kunt opvragen, maar ook complexere voorbeelden. Bijvoorbeeld dat als je aan komt lopen bij de locatie, de hostess al op een tablet ziet wie je bent en wat je komt doen. Zodat jij je niet meer hoeft in te schrijven, maar bij naam welkom wordt geheten en de badge al krijgt aangereikt.”

Is er al veel interesse in beacons? Ik kan me voorstellen dat event organisatoren het ook nog wel veel werk vinden…

“Ik vergelijk het met vier tot vijf jaar geleden, als je aan een event organisator vroeg wat die doet met Twitter. ‘Tja, dat moet er ook weer bij’. Iedereen zit constant op het mobieltje te kijken, dus het is zonde als je dat niet bij het event zou betrekken. Het is wel iets waar je aandacht aan moet besteden, het kost tijd en denkwerk, maar het levert ook heel veel op aan de back-end van het evenement. Het voordeel is ook dat je veel van te voren klaar kan zetten. De content is er vaak al, bijvoorbeeld op de website.

De informatie die het oplevert is heel waardevol voor jezelf en je event, maar het kan ook heel veel betekenen voor bijvoorbeeld exposanten op een beurs. Zij kunnen zien hoe vaak iemand langs hun stand is gekomen. Je ziet: dit is Remco, hij is vanochtend om 11 uur al langsgelopen en heeft vijf minuten rondgekeken. Aan het eind van de dag is hij terug, waarschijnlijk heeft hij interesse in het product en wil hij nog even praten. Zo kun je extra aandacht besteden aan die bezoekers.”

Afgelopen zomer was je betrokken bij het gebruik van beacons tijdens SAIL Amsterdam. Wat heb je geleerd tijdens dat event?

“Het belangrijkste was toch wel dat we tijdens SAIL echt gingen voor het juiste bericht, op het juiste moment. We zijn heel voorzichtig geweest met de communicatie, om de juiste experience te leveren. Op een aantal tallships hadden we beacons bevestigd, zodat bezoekers informatie kregen over het schip waar ze voorbij liepen. We hebben dat bewust zo ingesteld, zodat je een bericht maar één keer per dag kon krijgen. Om te voorkomen dat je iedere keer hetzelfde bericht krijgt als je langs hetzelfde punt loopt, want dat voegt geen waarde toe. De feedback die we kregen was heel positief: waarom doen jullie dit niet bij ieder schip? Dat is wat je wil horen, dat ze er meer van willen krijgen.”

DSC02959-01 (2)

[Foto: Zoek de Beacon, hier bevestigd op het Russische schip Крузенштерн tijdens SAIL Amsterdam]

In DeFabrique zijn op tactische punten beacons bevestigd. Handig, want zo is de hele infrastructuur er al als je beacons wil inzetten op een event. Die beacons zijn overigens niet alleen om informatie naar bezoekers te sturen, maar ook om de omgeving aan te passen aan de bezoeker, legt Remco uit.

“Je kunt beacons ook gebruiken om de omgeving op basis van het profiel van de bezoeker aan te passen. Dan gebruik je de mobiele telefoon als het ware als een offline cookie. Online worden cookies gebruikt om bijvoorbeeld een webshop aan te passen op basis van je vorige bezoek. Op dezelfde manier kun je beacons gebruiken. We zien dat jij je in deze ruimte begeeft en waar je straks naartoe gaat. Zo kunnen we de schermen om je heen aanpassen op basis van je interesses. Stel dat jij je hebt ingeschreven voor een workshop over beacons, dan kunnen we op het scherm waar je langsloopt de sponsoren van die sessie tonen. Of we laten je persoonlijke programma zien en de route naar je volgende sessie, zodat je de telefoon niet eens uit je broekzak hoeft te halen. Bij de eDay van Emerce hebben we dat gedaan met netwerken. Als je in de netwerkhoek kwam staan, dan verscheen je naam en bedrijf automatisch op het scherm en verdween weer als je wegliep uit de netwerkhoek.”

DSC02948-01

Hoe zit het eigenlijk met privacy als je zoveel informatie krijgt?

“Dat is het mooie van beacon technologie, het is volledig ‘opt-in’. Dat wil zeggen, het werkt met een app die geïnstalleerd staat op de telefoon van de bezoeker. Alleen als de bezoeker ervoor heeft gekozen de app te installeren en dus openstaan voor interacties, kan je deze dingen doen. De bezoeker heeft controle, het is aan de event organisator om de beacon-interacties interessant genoeg te maken dat mensen de app willen installeren. Dat kan door betere service, meer informatie of juist hele bijzondere interacties te bieden.”

Hoe zie jij de toekomst van beacons voor je?

“Beacons gaan gebruikt worden om op een hele andere manier de interactie aan te gaan met de bezoeker. Als ik kijk naar de resultaten bij een event als eDay van Emerce en SAIL Amsterdam, dan zie je dat je op een massaal evenement een heel persoonlijke ervaring kan bieden. ‘Hyper-targeted’ wordt dat in marketing speak genoemd. We zijn gewend aan massacommunicatie, maar stel dat je ook op die hele grote events één-op-één kan communiceren? Ik denk dat de bezoekers daarvan opkijken en er misschien zelfs wel verslaafd aan raken!”

Gaat u op 16 februari naar de Ontbijtsessie: De toepassing van Beacons in evenementen? Download dan hier alvast de beacon app voor iOS of voor Android.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.