Discover the finest spaces
Delen

Prachtige venues vormen het decor van Olympische Spelen in Tokyo

Wie dacht dat het EK Voetbal van vorige maand met zijn twaalf speelsteden en evenzovele prachtige stadions al het summum was voor liefhebbers van mooie locaties, kan zijn hart helemaal ophalen als het gaat om de venues tijdens de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokyo. Het gaat te ver om iedere olympische locatie te beschrijven, maar Greater Venues zet de meest bijzondere hieronder alvast op een rijtje! Dat wordt enorm genieten vanaf 23 juli: niet alleen van absolute topsport maar dus ook van de schitterende sportlocaties die de Japanners voor ons in petto hebben!

Het National Stadion werd in 1964 gebruikt als de belangrijkste uitvalsbasis tijdens de Spelen die dat jaar ook in Tokyo gehouden werden. Speciaal voor de Spelen van 2020 is het helemaal verbouwd. Het is de plek waar de openings- en sluitingsceremonie plaatsvindt en ook wordt er atletiek bedreven. Daarnaast is het één van de locaties waar voetbal op het programma staat.

Gezien de situatie rond corona in Japan is begin deze maand echter besloten dat iedere olympische sportlocatie geen publiek toelaat. Eerst was het idee om locaties voor maximaal de helft te vullen met toeschouwers, met een maximum van 10.000 per venue. De Japanse overheid en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten afgelopen maand om vanwege coronazorgen helemaal geen publiek toe te laten.

Marathon

Sapporo Odori Park is uitverkozen tot de locatie van waaruit de marathon en het snelwandelen gaan plaatsvinden. Het park beslaat 7,8 hectare en bevindt zich in het centrum van Sapporo City. Het park is normaal gesproken ook al een populaire locatie bij toeristen en de lokale bevolking vanwege de fraaie inrichting met veel groen en de evenementen die er plaatsvinden.

De Ariake Arena is een nieuwe venue in het noorden van Tokyo’s Ariake district. Hier wordt het volleybaltoernooi afgewerkt in aanwezigheid van maximaal 7500 toeschouwers. Het Ariake Tennis Park is één van de belangrijkste tennisaccommodaties in Japan met een capaciteit van 19.900 toeschouwers. Tijdens het tennistoernooi is er deze Spelen dus steeds plek voor 9950 fans.

Baseball

Het Yoyogi National Stadium werd in 1964 gebruikt voor onder meer de zwemnummers, waterpolo en basketbal. Het stadion is bekend vanwege het bijzondere ontwerp van het dak. Dit keer is het de plek waar het handbaltoernooi zich afspeelt.

In Yokohama Park staat het multifunctionele Yokohama Stadium. Het is een van de stadions waar de homeruns je om de oren zullen vliegen tijdens het honk- en softbaltoernooi. De totale capaciteit is 35.000, maar er mogen dus helaas geen liefhebbers naar binnen.

Het Tatsumi Water Polo Centre is gebouwd in 1990 en is de belangrijkste locatie voor de zwemsport in Tokyo. Tijdens de Spelen zal het ook het podium zijn voor het waterpolotoernooi.

Tokyo Stadium

Het Tokyo Stadium is een multifunctioneel stadion maar wordt normaal gesproken vooral gebruikt als voetbalstadion. Tijdens de Tokyo 2020 Games wordt er echter ook gerugbyd en is het de locatie waar de moderne vijfkamp plaatsvindt. Het stadion biedt normaalgesproken plaats aan 48.000 toeschouwers.

Musashino Forest Sport Plaza ligt vlakbij het Tokyo Stadion en wordt tijdens deze Spelen gebruikt voor het badminton- en schermtoernooi. In andere tijden is er plaats voor 7.200 toeschouwers.

Nippon Budokan

Het Nippon Budokan staat bekend als het heiligdom van de traditionele Japanese vechtsport en dan met name judo. In 1964 won zwaargewicht Anton Geesink hier op indrukwekkende wijze de gouden medaille. Het centrum staat echter ook bekend als concertlocatie met als een van de hoogtepunten het eerste optreden van The Beatles op Japanse bodem in 1966. Anno 2021 vinden er tijdens de Spelen het judotoernooi en het karatetoernooi plaats in afwezigheid van publiek.

De Kokugikan Arena is de vaste thuisbasis van het in Japan immens populaire sumoworstelen. Dat is echter geen Olympische sport, maar de ovale locatie is nu aangewezen als de ideale plek voor bokswedstrijden.

International Forum

Het Tokyo International Forum is een multifunctioneel expocentrum dat bestaat uit acht grote hallen, exporuimtes en andere faciliteiten. In het fraai vormgegeven gebouw zullen sterke vrouwen en mannen hun krachten meten tijdens het gewichtheffen.

Tokyo Metropolitan Gymnasium werd ook in 1964 al gebruikt tijdens de Olympische Spelen voor onder meer het turnen en waterpolo.

Shiokaze Park

Shiokaze Park biedt een prachtig uitzicht op de iconische Rainbow Bridge en Tokyo Bay. Speciaal voor de Spelen is er een tijdelijk stadion gebouwd waar het beachvolleybaltoernooi zal plaatsvinden.

Tokyo Aquatics Centre is een nieuwe locatie die is gesitueerd in het Tatsumi-no-Mori Seaside Park. Hier wordt deze zomer gestreden om de medailles bij de disciplines zwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen.

Saitama Super Arena

De Saitama Super Arena in Saitama City is een van de grootste overdekte multifunctionele sportaccommodaties van Japan. Hier worden normaal gesproken diverse sporten beoefend, maar het is ook een populaire locatie voor concerten, conferenties en vele andere events. Deze venue wordt tijdens de Spelen gebruikt voor het basketbaltoernooi. De normale capaciteit is 21.000.

Het Oi Hockey Stadium is gesitueerd in het Oi Pier Ocean Park. Ook na de Spelen zal dit stadion dienst blijven doen voor onder meer hockey. Toeschouwers zijn hier enkel via streamingsdiensten mogelijk getuige van de dubbelslag die de Nederlandse hockeyers en hockeysters hier als topfavorieten voor het goud gaan slaan.

Makuhari Messe Hall

De Makuhari Messe Hall bestaat uit drie hallen. In hal A staan het worstelen en taekwondo geprogrammeerd met 5000 toeschouwers op de tribune. In hal B wordt er geschermd (4000 beschikbare zitplaatsen) en in hal C wordt er tijdens de vanaf 24 augustus te houden Paralympics goalball gespeeld.

Het Izu Velodrome staat in Izu City en herbergt een 250 meter lange houten wielerbaan alwaar gestreden zal worden om het eremetaal bij het baalwielrennen.

Ariake Gymnastics Centre

Het Ariake Gymnastics Centre is een tijdelijke venue in het noordelijke deel van Tokyo’s Ariake district. Na afloop van de Spelen wordt hier een stadion gebouwd met een capaciteit van 12.000 toeschouwers. Deze zomer zullen er geen toeschouwers live getuige zijn van de verrichtingen van turners en turnsters van over de hele wereld.

Het Aomi Urban Sports Park is een tijdelijke venue in het waterrijke Aomi-district en ligt vlakbij het Olympisch Dorp alwaar de atleten verblijven. Dit is de locatie voor het 3×3 Basketbal en het klimmen.

Zo dat waren ze dan: de mooiste en meest bijzondere venues waar vanaf 23 juli gestreden wordt om gouden, zilveren en bronzen plakken. Helaas is het niet mogelijk om naar Japan af te reizen om de Spelen zelf bij te wonen, maar de Japanse televisie zal er ongetwijfeld alles aan doen om alles zo goed mogelijk in beeld te brengen. Daarbij zullen ook de venues zelf zeker in de spotlights komen te staan. Dus: veel (kijk)plezier gewenst deze zomer!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.