Philip Lamers (Evenementenlocatie Gooiland) – ‘Succes voel, proef en ruik je’
In het Hilversumse Gooiland is al een paar jaar iets bijzonders gaande. Een jonge ondernemer lapte het stoffige en vervallen Rijksmonument op en bouwden het uit tot een spannende en moderne event locatie. Waar weinig investeerders kansen zagen, loopt Gooiland nu als een trein en zijn er zelfs plannen om verder uit te breiden. Het enthousiasme spat ervan af bij het jonge team. De locatie ziet er super strak uit en verandert nog iedere keer dat we er zijn. Vanaf 19 september 2016 krijgt ook de Schouwburg weer nieuw leven ingeblazen, met een eigen programmering. Hoog tijd dus voor een gesprek met eigenaar Philip Lamers!
“Als je sinds de bouw van Gooiland in 1936 camera’s had opgehangen, dan had je een hele mooie real life soap gehad.” Philip Lamers lacht. De jonge eigenaar van de evenementenlocatie kent de geschiedenis van het pand als zijn broekzak. Anekdotes over de bijzondere architectuur – “Wist je dat je alle muren kunt weghalen omdat alles op pilaren staat?” – maar net zo goed over bijzondere gebeurtenissen en optredens. “Prins Bernhard heeft hier boven geslapen op de avond voor zijn trouwdag en Pim Fortuyn sprak hier voor het eerst zijn befaamde woorden ‘At your service’. André Hazes heeft hier nog op de bar staan zingen – dat was in zijn topdagen, dus de hele zaak stond vol om een glimp van hem op te vangen.”
“Het feit dat alle charme uit de locatie was verdwenen, gaf ons de kans om helemaal opnieuw te beginnen”
Hoe ben jij hier terecht gekomen?
“Dat was eind 2011, toen ik de nachtmarketing deed van Hilversum. Samen met een vriend van me werd ik gevraagd om te helpen om het danscafé hier beneden vol te krijgen. Die zaak had een hele tijd leeg gestaan, maar werd heropend. Al snel kregen we iedere vrijdag en zaterdag duizend man binnen. Op een gegeven moment dachten we: als wij dit voor anderen kunnen, waarom doen we dat niet voor onszelf?”
Philip staat in het Grand Café, de grote ontvangstruimte van Gooiland. De eerste keer dat hij er voet binnen zette, stond de ruimte er wel anders voor. Na een poging van vorige eigenaren om er een Japans wokrestaurant te vestigen, was van de oorspronkelijke charme van het gebouw niets meer over. “Er stonden van die statafels met rok en een nepbloem erop, de tuttigheid ten top. Alles zat onder een dikke laag stof. En alle muren hadden een verschillende kleur; ik weet niet wat ze gedacht hebben toen ze de boel gingen verven. Iedereen die we spraken over ons plan verklaarde ons voor gek. ‘Gooi er een slot op, want dit gaat nooit iets worden’.”
En toen dacht je: ‘dit wordt mijn locatie’?
“Als iemand tegen mij ‘nee’ zegt, dan doe ik ‘ja’. Ik ben redelijk dwars. Niet omdat ik mezelf zo graag wil bewijzen hoor. Maar ik voel het gewoon als ik ergens iets kan betekenen. Als ik iets neer kan zetten. Het feit dat alle charme uit de locatie was verdwenen, gaf ons de kans om helemaal opnieuw te beginnen. Alles wat we deden was een verbetering. En weet je wat grappig was? Er was zó lang niets aan het interieur gedaan, het was zó oubollig, dat het weer hip was!”
Philip sprong zelf op een ladder en verfde de wanden in rustiger kleuren. Hij verzamelde mensen om zich heen die in zijn plan geloofden en wilden investeren. Een bevriende AV-leverancier leverde nieuwe apparatuur, een designbureau hielp mee met de styling. “Met een laagje verf kwam al snel de oude charme van het pand terug. Dat in combinatie met de moderne faciliteiten waar de branche nu om vraagt, en door nog een stapje verder te gaan, dan heb je goud in handen! Elke euro die verdiend wordt gaat letterlijk terug in de locatie, zodat klanten die hier vaker komen elke keer weer iets nieuws zien. Ik ga door het geluid, en dat verwacht ik ook van iedereen die hier voor me werkt. Niemand hier maakt 40-urige werkweken, Gooiland is misschien meer hun thuis dan hun eigen huis. Natuurlijk wordt er ook ontzettend veel gelachen, maar onze drijfveer is wel succes. We willen laten zien wat we kunnen en verwachtingen overtreffen!”
Na 4,5 jaar staat Gooiland er beter bij dan ooit. Alle ruimtes zijn modern ingericht, zien er strak uit, en zijn multifunctioneel inzetbaar. Kan je nu op je lauweren rusten?
“We merken dat bedrijven het organiseren van een evenement vaker overlaten aan een directiesecretaresse of een beleidsmedewerker. Zij zijn daarom steeds afhankelijker van de locatie voor de creatieve invulling van een evenement. Die rol kunnen wij steeds beter vervullen. We zijn veel meer dan een gastvrijheidsmachine, we willen graag meedenken en inspireren. Dit jaar hebben we om die reden ook Petroy Blaauw aangetrokken als operationeel directeur. Petroy heeft bij Finley Het Witte Huis samengewerkt met de goeroes van evenementenland. Hij is goed in het zorgen voor structuur in het bedrijf, maar ook in het managen en coachen van het team. Daarnaast hebben we een nieuwe event creator aangenomen, Claudia de Jong, in evenementenland bekend vanuit haar artiestenbureau De Jong Boekingen. En ook van Finley het Witte Huis komt Mitch Verlaan, als event manager.”
“Natuurlijk wordt er ook ontzettend veel gelachen, maar onze drijfveer is wel succes. We willen laten zien wat we kunnen en verwachtingen overtreffen!”
“We zijn ook veel gerichter aan het nadenken over onze identiteit. Wat maakt het succes van Gooiland? De sterke punten willen we uitvergroten. We zijn bijvoorbeeld eens goed naar ons eigen WiFi netwerk gaan kijken, of we waar kunnen maken wat we zeggen. En we hebben besloten daar nog meer in te investeren. We hebben nu hetzelfde systeem als Schiphol, ongelooflijk snel internet. Je kunt hier voor je event je eigen SSID omgeving aanmaken, zodat je precies kan bijhouden wat de gebruikers doen. Die rapportages sturen we na afloop naar de klant. We zijn nu dus écht next level op WiFi gebied. Wij willen dat Gooiland goed voelt zodra je hier binnenkomt. Dat zit ook in de kleine dingen. We hebben daarom een geurbeleving geïnstalleerd in de hele locatie. Geen luchtverfrisser, maar een subtiele bloemige lucht. Succes voel, proef en ruik je!”
Inmiddels durft Philip zelfs al buiten de muren van de locatie te dromen, naar het hotel in de rest van het pand. “De evenementenlocatie is van binnen af, het klopt allemaal. Mijn doel is nu om in het hele pand eenheid uit te stralen. Op dit moment reikt dat tot aan de deur naar de lobby van het hotel in dit gebouw. We zijn momenteel in gesprek met de eigenaar om het hotel over te nemen. De overname creëert een heel nieuw bedrijf waarbij onze gasten en relaties direct onthaald worden in de nieuwe eenheid, waarbij iedereen onder dit dak Gooiland uitstraalt en de look and feel aansluit bij de huidige stijl. Een flinke verbouwing in samenwerking met Morph Design staat dan ook kaar om te starten.”
Dus je wilt groter en groter groeien?
“Het mooie aan Gooiland vind ik hoe een grote locatie klein kan zijn. Gooiland is groot, er passen 2000 personen in. Maar we doen alles met een klein en enthousiast team. Samen zetten we mooie evenementen neer en gaan we een stapje verder dan mensen gewend zijn. Door klein te zijn kunnen we die extra aandacht bieden, die ontzorging, en lukt het ons telkens om de verwachtingen te overtreffen. Dat wil ik niet verliezen.”