Discover the finest spaces
Delen

Paul Haighton (Spant) – Duurzaam en cultureel ondernemerschap verovert theaterland

Er zijn maar weinig locaties waar de afgelopen vijf jaar zoveel is gebeurd als in Spant in Bussum. In 2011 was Spant het eerste theater in Nederland dat verzelfstandigd werd; drie jaar later draaide Spant als eerste Nederlandse congreslocatie volledig co2-neutraal. Wij bezoeken eigenaar/directeur Paul Haighton in de gloednieuwe congreslocatie binnen het theater, die dit najaar tijdens de dag van de duurzaamheid werd geopend. We blikken terug op de overname en vooruit op het nieuwe project: Coulissen.

“Deze ruimte is voor private dining, vergaderingen, en als boardroom. We merken nu al dat ineens iedereen hier wil zitten. Het is grappig hoe zoiets organisch ontwikkelt.” We zitten in de boardroom aan het nieuwe horecaplein, in het souterrain van Spant. Tot voor kort was dit een beetje een vergeten gedeelte van de locatie, vanwege het gebrek aan daglicht. Daar kwam deze zomer verandering in: in de stoep voor het pand werden grote glazen lichtkoepels aangelegd, waardoor de ruimte nu in het daglicht baadt.

Spant Bussum

Spant Bussum

Spant Bussum

Ik zag dat u onlangs het tiende jaar bij Spant bent ingegaan als directeur. Dat is een flinke tijd.

“Ja, dat klopt! Ik ben in 2007 begonnen als algemeen directeur bij Spant. Daarvoor werkte ik bij hotel Jan Tabak. Mijn vak is hospitality, dus dat ik nog bij een theater terecht zou komen, dat had ik nooit kunnen bevroeden. Spant had destijds ook een zakelijke tak, maar het was met name een theater. Mijn opdracht was: houd het theater in stand, maar kijk ook of we die zakelijke tak wat meer aandacht kunnen geven. Het is heel goed dat er een artistiek hart in zit, maar het is ook een bedrijf, waar je moet zorgen dat je onderaan de streep meer overhoudt dan dat je uit hebt gegeven. Dat is iets wat in de theaterbranche nog weleens wordt vergeten. Negen jaar later zit ik hier nog, waarvan de laatste vijf als eigenaar.”

Samen met de toenmalig financieel directeur Bert Dijkstra heeft u de exploitatie van Spant uiteindelijk overgenomen. Wanneer kwamen jullie op dat idee?

“Toen ik hier in 2007 aankwam had Spant best een paar moeilijke jaren gehad. Het bedrijf hing op twee gedachten: het was een theater en die congres- en evenemententak deden we er zo’n beetje bij. Maar iets ‘erbij’ doen, daar heb ik echt een hekel aan. Dus ik nam me voor dat we het allebei heel goed gingen doen. We hebben enerzijds flink geïnvesteerd in het theater, in de faciliteiten voor de artiesten, en voor de congrestak hebben we met name geïnvesteerd in de achterkant. De sales, de back office, daar hebben we een sterk beleid voor ontwikkeld. Al snel ging dat heel goed lopen, en jaar na jaar ging het beter.

Toen ik na vier jaar werd gepolst voor een andere job, besefte ik me dat ik eigenlijk nog helemaal niet klaar was. En Bert had aangegeven dat hij zelf wilde ondernemen. Uiteindelijk zijn we bij elkaar gekomen, en toen bleek dat we hetzelfde idee hadden. We zijn naar het toenmalige bestuur gestapt en hebben gezegd dat we een buy out wilden doen. Ik weet nog dat we het hierboven in de zaal vertelden aan de medewerkers. Bij de herinnering kan ik nog steeds kippenvel krijgen. Iedereen vond het superleuk! Vanaf dag één gaf dat ons een enorme boost.”

Spant Bussum

De rest is geschiedenis. Het theaterbestuur zag dat Paul en Bert al een paar jaar achtereen succes boekten en besefte dat dit de beste manier was om ze voor het theater te behouden. De gemeente Bussum was wat huiveriger om hun theater te verkopen, ook al konden zij de subsidie dankzij dit plan fors afbouwen. “Toevallig hadden we de gemeenteraad onlangs op bezoek voor een evaluatie van de eerste vijf jaar. We hebben een uitgebreidere cultuurprogrammering dan ooit tevoren, een hartstikke gezonde bedrijfsvoering en een goedlopende evenemententak. We kregen de handen zelfs op elkaar.”

Een zelfstandig theater en goed draaiende congres- en evenementenlocatie. En sinds een paar jaar volledig CO2-neutraal.

“Ja. In 2013 hebben we voor het eerst in kaart laten brengen wat de hele uitstoot is van het gebouw, dat was de nulmeting. We hebben ons als doel gesteld dat we in 2020 de helft daarvan willen uitstoten. En wat we wel uitstoten, dat compenseren we, dus jouw bezoek aan Spant is in die zin co2-neutraal. Inmiddels zit dit duurzaam werken al flink in ons organisatorische DNA; het gaat dus verder dan het idee dat het goed zou zijn voor ons imago en dat het ook goed is voor de portemonnee.”

U doet het voorkomen alsof zoiets vanzelf gaat, maar Spant heeft duurzaamheid wel echt tot een issue gemaakt.

“De eerste jaren waren ook makkelijk, dan zet je de grootste stappen. We gingen over op groene stroom, zetten groen pendelvervoer in, installeerden een warmteterugwin-installatie, gingen over op ledverlichting… Maar we hebben wel echt bewust die keuze gemaakt, ja. En geleidelijk aan kwam het steeds meer in het bedrijf. Iedereen is er enthousiast over, en zo zoeken we telkens naar nieuwe manieren om het verder door te zetten. De komende jaren verwachten we wel dat het moeilijker gaat worden. Ons pand bestaat ook al vijftig jaar, dus we zijn niet begonnen met het meest duurzame uitgangspunt. Maar we vinden het leuk om onze ervaringen te delen, om mensen in dit traject mee te nemen. Niet om met het vingertje te wijzen, maar wel om een alternatief te bieden. We zien dat vooral de congresbezoekers en -organisatoren het leuk en interessant vinden.”

Spant Bussum[Foto: Nationaal Sustainability Congres]

Het wordt moeilijker om uitstoot verder te verminderen, maar er zijn nog wel een paar jaar te gaan tot 2020. Waar valt nog op te winnen?

“We hebben bijvoorbeeld net een nieuwe chef-kok aangetrokken, die op een bewuste manier kookt. Hij zit heel erg op het tegengaan van waste en kookt met als doel de 70/30 regel, dus vooral groenten en minder vlees. Het is verrassend, ziet er supergaaf uit, en met een goed verhaal. Om dezelfde reden zijn we overgestapt op Gulpener Oerpils. Dat is 100 procent duurzaam pils. Het is voor mij als ondernemer minder voordelig, onze horecamensen verklaarden me voor gek, maar het heeft een sterk verhaal. Ik vind het een eye opener, en ik denk dat het dat ook is voor de leveranciers: als zij vaker een contract verliezen aan een duurdere, maar duurzame concurrent, dan gaat er vanzelf iets gebeuren.”

Aan plannen geen gebrek bij Spant en bij Paul Haighton. Na Spant en De Boerderij in Huizen, zoekt hij onder de naam ‘Coulissen’ naar meer theaters om de exploitatie van over te nemen. “Het theater behoudt de eigen naam en identiteit, de gemeente behoudt de zeggenschap, maar door verzelfstandiging en schaalvergroting zorgen we dat de exploitatiebijdrage of subsidie een stuk lager kan. Wij zijn al in gesprek met een aantal gemeenten hierover. Door onze kennis en ervaring met het commercieel exploiteren van lokale theaters, en twee succesverhalen in Huizen en Bussum, zijn wij hiervoor de ideale partner. Het is nieuw voor theaterland. De theaterbranche is al goed in beweging, maar een dergelijke stap is nog niet eerder genomen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.