Discover the finest spaces
Delen

Mirco Cuppens & Stephan van den Akker (Event Company): ‘Aandacht zit in de kleine dingen’

Hoe weet je of een locatie geschikt is voor jouw event? Is het een combinatie van harde waarden als vierkante meters en feiten, of zijn er ook factoren die in het onderbewustzijn meespelen? In het Locatieonderzoek geven opdrachtgevers nog altijd aan dat ze een locatie niet boeken zonder een positief ‘onderbuikgevoel’. Zo werkt het net zo goed voor locatiehouders, blijkt als we met Mirco Cuppens en Stephan van den Akker van Event Company spreken. Samen exploiteren zij vier  succesvolle locaties (Landgoed Te Werve in Rijswijk, Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn, De Lindenhof in Delft) en ze openden onlangs de nieuwe buitenlocatie Te Werve Buiten. “Krijgen we bij de locatie ‘jeuk in de buik’? Dat is het enige marktonderzoek dat wij doen voor we een besluit nemen over een locatie.”

Althans, zo gaat het voor Mirco. Stephan kijkt er iets zakelijker naar: “Het pand moet natuurlijk wel een bepaalde omvang en functionaliteit hebben, want als het onmogelijk is om er een event te houden dan schiet het niet op.” Die mix van karakters is een van de redenen dat de twee het tijdens de studie aan de Hotelschool Den Haag goed met elkaar konden vinden, en inmiddels al twintig jaar samen Event Company runnen.

De Lindenhof in Delft was de eerste locatie van Event Company

In 1997 kwamen Stephan en Mirco vrijwel tegelijkertijd op het idee om voor zichzelf te beginnen. Ze besloten de krachten te bundelen in De Lindenhof in Delft, een locatie die eigenlijk bij toeval op hun pad kwam. Mirco: “In het begin ergerde ik me vaak mateloos aan hem: ‘waarom ziet hij dat en dat nou niet?’. Maar dat was juist heel goed, want als hij zich met alle dingen zou bemoeien waar ik me mee bezig houd, en andersom, dan werkt dat natuurlijk helemaal niet.” Stephan: “In het begin dachten we dat je alles samen moet doen, maar op een gegeven moment beseften we dat hij beter is in bepaalde zaken en ik in andere. Zo ontstaat synergie en vul je elkaar aan. Veel compagnons houden het niet twintig jaar met elkaar vol; wij komen samen verder omdat we elkaar goed aanvullen.”

Hoe kwamen jullie op het idee om evenementenlocaties te beginnen in rijksmonumenten?

Mirco: “De richting die we in zijn geslagen is ontstaan door het pand van De Lindenhof. Die locatie kwam via-via op ons pad, en het pand zelf namen we als vertrekpunt van ons bedrijf. De Lindenhof is een bijzonder rijksmonument, waardoor we gedwongen werden om goed te kijken wat we ermee kunnen doen.”

Stephan: “Je kunt natuurlijk éérst een formule bedenken en daar vervolgens de locatie bij zoeken. Wij hebben ons laten leiden door de functionaliteit en de mogelijkheden van het pand, en daaruit volgde de formule die we daarop loslieten.”

Dat klinkt alsof we nu ook zo maar in een zalencentrum hadden kunnen zitten, als jullie eerste locatie daar meer geschikt voor was geweest?

Vanaf de andere kant van de tafel kijken beide heren vol afschuw. Mirco: “Nou, nee. Het heeft ook met gevoel te maken, krijgen we er jeuk in de buik van? In De Lindenhof is onze liefde gegroeid voor bijzondere locaties. En de setting speelt een belangrijke rol. Kijk, net als een zalencentrum zijn onze locaties goed bereikbaar – vanuit Den Haag ben je binnen tien minuten hier op Landgoed Te Werve. Op de eerste verdieping hebben we vergaderzalen die heel functioneel zijn. Maar als je hier komt aanrijden, over dat eeuwenoude bruggetje, dan ben je er echt even uit. Als het mooi weer is dan pak je de flipover onder de arm, en ga je in de schaduw onder de duiventoren zitten vergaderen. Op Kasteel Hooge Vuursche zit je ook midden in de natuur, je loopt in de pauze zo een rondje door het bos.”

Landgoed Te Werve in Rijswijk
Landgoed Te Werve in Rijswijk

Na De Lindenhof in Delft en Landgoed Te Werve in Rijswijk volgde Kasteel De Hooge Vuursche, in de bossen bij Baarn. Mirco: “Dat was ook meteen jeuk in de buik natuurlijk, toen we hoorden dat de eigenaar, Heineken, een tender uitschreef en dat we binnen vijf weken een bieding moesten uitbrengen. Zonder voorbehoud van financiering en met hoofdelijke aansprakelijkheid. Slik! Waar halen we zo’n bedrag in zo’n korte tijd vandaan? We hebben uiteindelijk de Quote 500 gekocht en zijn mensen gaan bellen. We begonnen bij nummer 1 en werkten zo naar achteren.”

Stephan: “Nou ja, dat was het idee. De meesten kregen we natuurlijk niet aan de lijn, maar we hebben er wel veel leuke contacten aan overgehouden. En uiteindelijk zaten we binnen vijf weken bij de notaris met een envelop.”

Leuk verhaal is hoe ze na de opening van Kasteel De Hooge Vuursche bij toeval de hele landelijke pers op hun dak kregen. Het gebouw had een kogel- en bomvrije safe house, waarnaar de familie Heineken kon vluchten bij dreigingen. Mirco: “Daar konden we wel iets mee op pr gebied. Dus op enig moment hebben we er een bericht uitgestuurd: ‘Kom bij ons bomvrij vergaderen!’” Het toeval wil dat er diezelfde dag met een raketwerper wordt geschoten op de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, waar een strafzaak tegen Heineken-ontvoerder Willem Holleeder begint. “We werden helemaal gek gebeld over het vermeende verband tussen die twee zaken. Zonder dat we het wisten was het de perfecte stunt.”

Kasteel De Hooge Vuursche LR
Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn

De aanschaf van een locatie als Kasteel De Hooge Vuursche is een flinke investering. Net als het onderhoud van landgoederen. Toch hebben jullie alle locaties in eigendom. Waarom is dat?

Stephan: “Bij dit soort locaties, monumentale panden, moet je niet vastzitten aan huurcontractjes van vijf tot tien jaar. Dan ben je afhankelijk van een verhuurder en loont het niet om een langetermijnvisie te hebben en investeringen te doen. We hebben ook een tijdje de exploitatie gedaan van Landgoed Voorlinden, totdat het ineens werd verkocht aan Joop van Caldenborgh. Die had zoals inmiddels wel bekend andere plannen met het landgoed, en nu staat daar Museum Voorlinden.”

Mirco: “Wij hebben Landgoed Te Werve bijvoorbeeld helemaal gerestaureerd, waarbij het gebouw een half jaar lang in de steigers heeft gestaan. Dat kunnen we doen, omdat we dan weer tientallen jaren vooruit kunnen. We zijn nu bezig om de orangerie en het koetshuis te renoveren, en we zijn het groen aan het restaureren. En daarnaast hebben we Te Werve Buiten onlangs geopend.”

Stephan: “Te Werve Buiten is een heel mooi voorbeeld van hoe je meer kunt doen binnen de bestaande mogelijkheden. Die groene vlek in de stedelijke bebouwing van de Randstad is ons unique selling point, maar een landgoed van 26 hectare moet je wel onderhouden. Daar zijn economische dragers voor nodig. Te Werve Buiten is een nieuwe locatie op ons eigen terrein, waarmee we iets totaal anders doen dan in Landgoed Te Werve.”

Mirco: “Te Werve Buiten is een tijdelijke setting, met een flextent, maar waar alles in zit. Je hoeft niet voor één event alles in te vliegen. Op die manier kunnen we iets heel bijzonders aanbieden, op een unieke plek, en voor een hele acceptabele prijs. Hiermee voldoen we aan de toenemende vraag naar informele buitenlocaties. Iets heel anders dan het statige Landgoed Te Werve, maar juist daarom bijt het elkaar niet.

Te Werve Buiten Rijswijk
Te Werve Buiten, op Landgoed Te Werve in Rijswijk

Twintig jaar geleden zijn jullie begonnen. Is de markt in die tijd erg veranderd?

Stephan: “We doen nu andere dingen dan twintig jaar geleden. Zeker op het gebied van food; wat twintig jaar geleden hip was kan je mensen nu niet meer voorzetten. En opdrachtgevers weten veel beter waar ze over praten. Je moet echt op je kwaliteit zitten en geen bullshit verkopen. Zakelijke klanten komen terug omdat de kwaliteit en de service goed is. Het is niet alleen de kwaliteit van het eten – dat is belangrijk – maar er is meer. Als je een leuke ober of meisje aan je tafel hebt staan die geweldige service geeft, heb je ook een goede avond. Als het allebei goed is, dan ga je echt tevreden weg.”

Mirco: “Als een trainer aan komt lopen met al zijn spullen, dan kan je hem gewoon wijzen waar hij moet zijn. Óf je helpt hem even met sjouwen en vraagt of hij die cappuccino wil die hij de vorige keer ook had. Aandacht zit in de kleine dingen. Soms zien we dat opdrachtgevers een uitstapje maken, om zich daarna te realiseren dat het toch wel erg goed geregeld is bij Event Company. Het is leuk om die mensen te zien terugkeren.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.