Discover the finest spaces
Delen

Marga Groot Zwaaftink: ‘5 tips voor locaties: onderscheidende klantbeleving 3.0’

Hoever ga je als locatie in het meedenken met je klant? In de rubriek ‘opdrachtgevers’ van deze website valt duidelijk te lezen dat locaties die dat actief doen, veruit favoriet zijn. Het is dus cruciaal om proactief meedenken binnen het sales en reserveringsteam te ‘ankeren’. Recent waren wij als expert in gesprek met een locatie om hier inhoudelijke invulling aan te geven.  In deze blog daag ik locaties uit om daarin zelfs nog een stap verder te gaan!

Als Sales- en marketingmanager Event & Conferences heb ik ervaren wat het deed voor mijn team, om meer als inhoudelijk adviseur op te treden naast de rol van sales en organisator. Hun functie werd breder en de waardering van de klant steeg. En waarom ook niet? Op die manier kun je je als locatie onderscheiden naar de (mogelijke) klant!

“Als Sales- en marketingmanager Event & Conferences heb ik ervaren wat het deed voor mijn team, om meer als inhoudelijk adviseur op te treden naast de rol van sales en organisator. Hun functie werd breder en de waardering van de klant steeg.”

Hoe pas je dit concreet toe?
1. Zorg dat je sales- en reserveringsteam zich bewust is van de kansen en mogelijkheden om inhoudelijk een stap verder te gaan, bijvoorbeeld met een training. Dit maakt het vak voor hen alleen maar rijker. Bepaal samen hoe dit ingevuld gaat worden in de klantcontactstrategie: vanaf de aanvraag, de site-visit, de offerte tot de boeking en uitvoering.

2. Maak een systeem waarin je per bijeenkomst of event de succesvolle bands, acts, sprekers, presentatoren, dagvoorzitters bijhoudt. Zo groeit je kennisdatabase.

3. Betrek een expert bij het klantcontact. Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om een conceptontwikkelaar of meeting designer te vragen om mee te denken bij de invulling van een event of bijeenkomst. Drink een kop koffie en leer elkaar kennen. Neem samen een ‘case’ door – een offerte voor een groot congres bijvoorbeeld – en zoek uit wat de toegevoegde waarde van de expert kan zijn.

“Als de klant direct ziet dat jullie actief meedenken bij een groot offertetraject, kan dat een onderscheidende factor zijn ten opzichte van de concurrerende locaties.”

4. Vul de rol van de expert samen in. Als de klant direct ziet dat jullie actief meedenken bij een groot offertetraject, kan dat een onderscheidende factor zijn ten opzichte van de concurrerende locaties. Zo kun je al suggesties doen voor de invulling van het event, zoals die het beste past in de locatie. Let wel: deze aanpak werkt alleen als de opdrachtgever het evenement zelfstandig organiseert. Zit er een bureau tussen, dan kan deze aanpak juist nadelig werken omdat je op de stoel van het bureau  gaat zitten. Daarnaast kan de expert aanschuiven op het moment dat een mogelijke opdrachtgever komt kijken. Ter plekke kunnen dan suggesties gedaan worden waarmee dit prospectgesprek direct bij de klant opvalt en blijft hangen.

5. Vier de successen van deze nieuwe aanpak met elkaar en wees niet te bescheiden om dit ook te melden aan de buitenwereld: een mooi haakje voor content creatie! Laat het mogelijke klanten weten dat jullie er echt ‘all the way’ voor gaan!

Geïnspireerd om de stap te maken?

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.