Discover the finest spaces
Delen

Madelene Spaan: ‘Gastvrijheid, blijheid?’

 

Gastvrijheid in horeca, hotellerie, events. Je zou denken: dat is toch onmiskenbaar met elkaar verbonden. Een logische denkwijze. Echter, de praktijk wijst vaak anders uit. De losse, nonchalante, bijna onverschillige manier waarop je vaak ontvangen wordt, is veel mensen met passie voor het vak een doorn in het oog.

Er is namelijk een groot verschil tussen gastvrijheid en gastvrij zíjn…

Gastvrij zijn. De wil om je gasten zich écht welkom te laten voelen. Gedreven zijn om het in één keer goed te willen doen.

 

De Koude Douche
Stel je voor; je komt aanrijden bij een locatie en de slagboom is dicht. Je moet aanbellen en na lang geen gehoor bromt een stem ‘met wie heeft u een afspraak’. Je noemt je naam en de persoon met wie je een afspraak hebt. Het knettert in de intercom en vervolgens blijft het stil. ‘Wat was uw naam ook alweer?’ klinkt het nors…. ‘eh, mijn naam was en ís gelukkig nog steeds Spaan,’ antwoord ik. Inmiddels staan er drie auto’s achter me. De slagboom gaat omhoog, de gastenparkeerplaatsen zijn vol. In de lobby moet ik zonder koffie 15 minuten wachten. Niet zo gastvrij dus.

Ik kan je aanraden weer eens totaal onbevangen naar je locatie te kijken. Hoe loopt de ontvangst eigenlijk? Hoe gastvrij gedragen de medewerkers zich echt?

Rijen voor een uitgiftepunt, mijn nachtmerrie! 

 

Vrijheid blijheid? Nee!

In Nederland is het gastheer en -vrouwschap helaas al te vaak verworden tot een bijbaan in plaats van een meer dan eerzaam beroep. In dat beroepen horen vakmensen thuis met oog voor de grote lijn maar nog meer voor de details. Die het er ‘niet even bij doen’. Die warenkennis hebben! Afgestemd op de dienst en het product dat je levert en de doelgroep waarmee je communiceert.

Gastvrij zien en zijn

De onderlinge verschillen in locaties zijn enorm. Hotels met conferentiezalen doen het vaak heel goed in de ontvangst en F&B, maar daar laat de kwaliteit van de zalen soms te wensen over. In echte eventlocaties en schouwburgen zijn de zalen vaak prachtig, echter daar loopt vaak personeel en bediening die totaal zonder warenkennis, drive en interesse te werk gaan. Niet goed gebriefd zijn of de partij onderschatten, waardoor aan alles een tekort ontstaat, inclusief rijen voor een uitgiftepunt. Mijn nachtmerrie!

Mijn venue tip voor deze column luidt dan ook: Zorg voor goed getrainde mensen in de  front office en bediening die goede warenkennis hebben en daadwerkelijk gastvrij zijn!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.