Discover the finest spaces
Delen

Maassilo: ‘Van graansilo tot nachtclub, tot professionele evenementenlocatie’

Van een van de grootste graansilo’s van Europa tot roemruchte danceclub, en tot professionele locatie voor business events: de Maassilo in Rotterdam heeft zich in de ruim honderd jaar dat het gebouw aan de Maashaven staat telkens weten aan te passen aan de behoeften van de tijd. De laatste ommekeer kwam tien jaar geleden, toen Richard van Beusekom en zijn team de voormalige nachtclub nieuw leven inbliezen en een flinke slag maakten in de professionalisering van de locatie.

“Veel mensen moeten bij Maassilo nog steeds denken aan hossende jeugd en plakkende vloeren, maar zo is het al lang niet meer”, vertelt Richard als we zijn locatie bezoeken. In de jaren 2004 tot 2007 maakte de Maassilo naam als danceclub Now&Wow. Heel jong Nederland wist de danceclub in die tijd te vinden; van de party scene tot organisatoren van events voor hippe bedrijven, iedereen stond in de rij om binnen te komen. “Het was toen niet onze focus, maar er waren hier voortdurend events van trendy modemerken voor jeans en lingerie, grote frisdrankmerken, muziekzendersen de grote jongens uit de tabaksindustrie; you name it, we did it.”

Maassilo Rotterdam
De dikke betonnen pilaren en de trechters van de silo’s aan het plafond dienen in de Grote Zaal als imposant industrieel decor.

In 2007 vond er echter een grote revolutie plaats: discotheken waren ineens niet meer hip. Van de honderden clubs in het hele land zijn er vandaag de dag nog enkele tientallen over. Ook de Now&Wow zag de bezoekers wegblijven. Richard was al betrokken bij de club, en zag zijn kans schoon om de locatie opnieuw op te bouwen voor de zakelijke markt. Hij begon met Factory 010 op de tiende verdieping, en kon later ook de zalen op de begane grond en in de kelder overnemen.

Zo’n gigantisch gebouw heeft natuurlijk ook enorm veel mogelijkheden?

“Als je denkt dat dit hele gebouw vol zit met dit soort ruimtes, dan heb je het mis. Het grootste deel van het gebouw bestaat uit de silo’s. Dat zijn betonnen kokers van vijftig meter hoog en van vier bij vier groot, bijna driehonderd in totaal. We hebben op de begane grond en in de kelder zalen, op de zevende en de tiende ook, en op de kopse kant een aantal mooie industriële kantoorunits. Het is zo’n groot fantastisch pand, maar helaas bestaat een groot deel uit één grote brok beton. Doorzagen kan niet, daar zijn de wanden te dik voor en ze zitten vol met ijzer. Voor de noodtrappen hebben we een tijd terug een paar silo’s open gezaagd. Drie mannen zijn een hele week bezig geweest met bikken en zagen, en toen hadden ze één trap klaar. We moesten er drie hebben.”

Om een beeld te geven van hoe hij hier ooit begon, loopt Richard voor naar de zolders van de Maassilo. Hoog bovenin in het enorme pand doet hij een deur open naar de zoldering, waar vroeger het graan binnen kwam. Dit is het laatste gedeelte van het gebouw dat nog intact is gelaten. Het is er stoffig, muf, en rauwer industrieel hebben we het nog niet eerder gezien. Op de vloer liggen tientallen zware betonnen deksels. Richard wijst: “Door grote buizen kwam het graan naar boven, en dan ging het in een bak met rubberen banden naar een van die buizen, om onder een van die deksels in een silo te worden gestort.”

Zo zag het er vroeger overal uit?

“Mooie subruimte hè? Zo was het. Alleen lag er nog zo’n laag stof op” – Richard spreidt zijn handen een halve meter uit elkaar – “het dak was hartstikke lek, dus het was ook nog eens nat, het stonk, en er liepen pak ‘m beet honderdduizend ratten. Boven waren het zwarte ratten, en beneden van die waterratten, zonder staart. Bij de sleuteloverdracht zeiden ze ‘nou succes ermee, maak er maar een mooie tent van!’.”

Richard ging aan de slag, en tegelijkertijd met de wijk waarin Maassilo ligt, Katendrecht, begon de locatie op te bloeien. “In de beginjaren dat we hier zaten, durfde je hier in het donker niet over straat te lopen. Het was een getto vol junkies, en drie keer per maand werd er iemand neergeschoten – het leek het wilde westen wel. Maar moet je nu eens zien: Katendrecht is echt in trek om te wonen, er zijn allerlei dure appartementen en restaurants. Ahoy is aan het verbouwen, er zijn plannen voor een nieuw Feyenoord stadion, het komt allemaal nog goed hier.”

‘Mensen vergissen zich vaak in de kosten als ze een event bij een industriële locatie boeken. Vaak word je met een mooi kostenplaatje binnengehaald, maar dan komen alle ‘bijzaken’ nog even kijken: ‘Oh, wil je ook nog water, licht en verwarming?’

Inmiddels is ook Maassilo niet meer terug te herkennen. De locatie is volledig ingericht, en bestaat uit drie onderdelen: Maassilo, met drie grote zalen op de begane grond; Factory 010, met drie middelgrote zalen op de bovenste etages van het pand; en de creatieve hub RAAF (Rotterdam Art Adventure Food) die ook kleinere ruimtes in het pand aanbiedt voor inspirerende meetings en events. Zo ook de ruimtes naast de oude zoldering, waar je de industriële sfeer nog wel herkent, maar vooral een knusse sfeer aantreft met vintage meubilair en hergebruikte materialen uit de oude fabriek. Zo vinden we in een van de ruimtes een bar die gemaakt is van een oude graanmachine, en is in de skylobby een van de oude trechters met comfortabele zitjes omgebouwd tot ‘denktank’.

Wat maakt Maassilo tot een goede evenementenlocatie?

“Mensen vergissen zich vaak in de kosten als ze een event bij een industriële locatie boeken. Vaak word je met een mooi kostenplaatje binnengehaald, maar dan komen alle ‘bijzaken’ nog even kijken: ‘Oh, wil je ook nog water, licht en verwarming?’ Voor je het weet ga je vier keer over budget heen. Wij hebben flink geïnvesteerd in de vaste faciliteiten, en daardoor heeft Maassilo nu álles in huis. Het is industrieel, maar ook warm. Er is goede ventilatie, het heeft vier verschillende entrees en een perfecte bereikbaarheid. Tegenwoordig worden we geboekt door allerlei soorten bedrijven die hier vroeger niet kwamen, van gemeenten tot banken; we hebben zelfs elke zondag een kerkdienst in huis.”

Maassilo Rotterdam
In de RAAF Skylobby werd een oude graantrechter omgebouwd tot 'denktank'.

Beneden is te zien wat Richard bedoelt. De ruimtes op de begane grond zijn spectaculair, met grote betonnen pilaren en de trechters van de silo’s aan het plafond als imposant industrieel decor. De zalen zijn voorzien van alle faciliteiten, laat Richard zien. “Deze zaal is gebruiksklaar voor muziekconcerten, hij is volledig geïsoleerd en geluidsdicht. Het podium kan naar beneden, naar boven, kleiner of groter, wat je maar wilt. En alles wat je hier ziet is ons eigendom. Dat is onze kracht, we hebben zoveel in huis. Dus als wij een offerte maken, dan ben je voor dat bedrag ook echt klaar.”

Is er nog wat te wensen voor de toekomst?

“Genoeg! We willen bijvoorbeeld nog een dakterras ontwikkelen. Je hebt op deze hoogte een fantastisch en echt Rotterdams uitzicht, met de skyline van het centrum aan de ene kant en aan de andere kant kijk je zo naar de zee, bij goed weer. Het lastige met een gebouw als dit is dat je het moet doen met wat je hebt. Als je een nieuwe locatie laat bouwen, dan neem je het dakterras mee in het ontwerp. Hier is het wat meer puzzelen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.