Discover the finest spaces
Delen

7 Locatietrends op een rij

Grotesk en ruimtelijk of juist huiselijk en sfeervol? Gaan we voor groen en trekken we dat zelfs door in onze drankjes? En hoe zit het met de rol van locaties? Steeds vaker fungeren zij ook als organisatie-bureau. Is dat een tendens die doorzet?

01. Groen, groener, groenst
De teller van Green Key gecertificeerde locaties in Nederland bereikt dit jaar de 600 en dat geeft nog eens aan hoe hoog duurzaamheid op de agenda staat bij vele meeting- en evenementenlocaties. Locaties benaderen de (internationale) organisatie Green Key overwegend zelf: enerzijds vanuit een maatschappelijk verantwoord oogpunt anderzijds om kosten te drukken of juist om het imago te versterken. Bovendien heeft het een dominee-effect sinds de nationale start van Green Key in 2007, immers als de buurman Green Key gecertificeerd is en daardoor grote opdrachtgevers vanuit de overheid aan zich weet te binden… dan moeten wij er ook aan! Criteria als energie efficiënte verlichting, waterbesparende maatregelen en minder belastende schoonmaakmiddelen gelden voor alle locaties. Maar er wordt ook rekening gehouden met monumentale panden die wellicht geen dubbele beglazing mogen plaatsen. In dat geval geldt: als je maar zo duurzaam mogelijk bezig bent…

02. Home, away from home
Huiselijkheid, gezelligheid en meer eigenheid waren de voornaamste trends van 2012, zo voorspelde interieur designer Edward van Vliet. Ook dit jaar wordt de meerwaarde van een locatie mede bepaald door een bijzonder interieur dat vaak ‘vertrouwd’ aanvoelt. In onzekere tijden zijn mensen meer naar binnen gekeerd: ze zoeken een prettige, warme sfeer om in samen te komen. Maar met alleen een mooie inrichting met standaardproducten kom je er niet. Maak het daarom persoonlijk en passend bij de omgeving. Linda Kerkhoven van het adviesbureau Linda op Locatie zegt hierover: “Kies voor accessoires die de beleving versterken. Een mix van koude en warme materialen zorgt er al voor dat het in de basis warmer aanvoelt. Een koude stenen vloer met stoffen stoelen of een kleed onder de vergadertafel. Is de ruimte modern ingericht dan kan juist een doorleefd kastje of een ‘antieke taartschaal op tafel’ verrassend veel huiselijkheid brengen.” Trendwatcher Christine Boland trekt het thuisgevoel nog verder door: “Ik zou veel aandacht aan de toiletten besteden, zodat het echt een feestje wordt om naar het toilet te gaan; een lekkere schone stapel handdoeken, een tijdschriftje, een grote bos geurige bloemen, een heerlijk parfum, zelfs een muziekje. Hier kun je letterlijk even tot jezelf komen, net als thuis.” Op die manier voelen gasten zich al snel home, away from home…

03. Value for money
Kwaliteit staat als het om criteria gaat met stip bovenaan bij menig opdrachtgever (68%). Service en klantvriendelijkheid zijn hierin zelfs belangrijker dan prijs. Afspraken nakomen en een flexibele instelling staan hierin voorop, zo blijkt uit het High Profile Locatieonderzoek*. “Met name service verlenen en iets onverwacht hartelijks doen, maakt een locatie onvergetelijk,” aldus één van de opdrachtgevers die meewerkte aan het onderzoek. Zeker in minder economische tijden kunnen evenementen met een goede hospitality zich onderscheiden, dit wordt ook steeds vaker in de leergang event management meegenomen en zelfs andere branches lijken de weg naar kwalitatief goede hospitality gevonden te hebben, zoals de retail en het bankwezen. Gedreven door crisis en moeilijkheden gaan mensen bewuster om met hun keuzes en vinden zij met name aandacht belangrijk, de menselijke maat. Kortom: kwalitatief goede hospitality is key en daar zijn opdrachtgevers bereid voor te betalen. Het beschikbare budget neemt af, maar er wordt dus niet bezuinigd op kwaliteit.

 

04. Technologische ontwikkeling… traag maar gestaag
Veel locaties stappen over op gratis wifi voor gebruikers of bieden dit al enige tijd aan. Eigenlijk zou het net zo vanzelfsprekend moeten zijn als bestek bij het diner. De ontwikkeling gaat traag en dat onderkennen bedrijven als Qbengo, die zich concentreren op de nieuwste manier van indoor-navigatie, ofwel wayfinding (navigatie) in locaties. “Het is waardeloos gesteld met het opvoeren van de snelheid die je nodig hebt voor wifi, bovendien is het vaak een capaciteitsprobleem, want qua kosten valt het zeer mee. Locatie-eigenaren zijn vaak niet technisch onderricht, maar als zij te lang wachten met het aanbieden van wifi en nuttige applicaties lopen zij zeer snel achter de feiten aan en als je een beetje een slimme ondernemer bent, kun je zelfs een business model maken bij het aanbieden van wayfinding tijdens congressen en beurzen,” zo legt Remon van der Heide, van Qbengo, uit. We zien ook steeds vaker dat locaties de weg naar social media weten te vinden. Het is dan ook een goed instrument wanneer je weet wat je er mee wilt bereiken. Toch lijken veel bedrijven nog vast te lopen of geen consistentie te hebben in het publiceren van tweets, postings of discussies. Voor enkele honderden euro’s worden workshops aangeboden die erg nuttig kunnen zijn. Zodoende weten werknemers social media in te zetten voor marketingdoeleinden. Want uiteindelijk draait het voor locaties ook om ‘gevonden worden’. Mensen zijn op zoek naar een persoonlijkere benadering en gebruiken hier technologie voor. We zijn information seekers en willen zoveel mogelijk informatie vergaren in een zo kort mogelijke tijd, dat geldt uiteraard ook voor opdrachtgevers (81% van de opdrachtgevers vindt een locatie via internet). Social media kunnen hierin een belangrijke rol vervullen, maar dan moet het wel op de juiste wijze toegepast worden. Iets waar veel locaties ‘mee bezig zijn’, maar nog niet geheel onder de knie hebben. Een technologische ontwikkeling die zich in 2013 nog verder zal ontpoppen.

05. Catering uit eigen regio; streekgerechten!
Catering in locaties komt steeds vaker uit de streek: Dit is beter voor het milieu, aangezien niet ver gereisd hoeft te worden met de producten en het in veel gevallen biologische ingrediënten betreft en bovendien geeft dit een impuls aan de economie in de desbetreffende regio. Streekgerechten versterken verder ook de totale beleving van een evenementenlocatie, ook achter het eten dat wordt geserveerd schuilt een verhaal en dat is waar het steeds meer om draait: story telling. Weet wat je eet en het smaakt naar meer…! Zo worden gasten bij boerderij ‘t Molentje in Garderen, midden op de Veluwe, ontvangen met koffie en een ‘Veluwse Verleiding’ (een soort krentenbol met mokka, noten en een vulling van room). En bij Valleisport in Woudenberg wordt een oer-Hollandse stoofpot bereid in een ketel boven open vuur en met vlees van eigen koeien! Ook trendwatcher Christine Boland ziet dit soort catering steeds vaker de kop op steken: “Groentesappen en knalgroene drankjes van spinazie en gras bijvoorbeeld. Er wordt geëxperimenteerd met de kleuren van de natuur op een authentieke en originele manier. Off the grid; mensen worden even uit het dagelijkse gehaald en dat werkt inspirerend.” Bovendien werkt het goed als story telling.

06. Kameleons en tijdelijke evenementenlocaties
Tegenwoordig zijn locaties in alle vormen en kleuren op te leveren, naar de wens van de opdrachtgever. Is een locatie wit, dan kan deze net zo goed rood geverfd worden, is ‘ie te klein, dan worden de tijdelijke accommodaties van De Boer, Intertent of Neptunus uit de kast getrokken. “Locaties zijn veel minder geijkt, veel exploitanten doen ook dingen zelf, bouwen settings, en creëren een custom made omgeving,” vertelt Kim Harmsen, marketing manager bij SuperTrash. Ook zien we steeds vaker pop-up locaties opduiken; tijdelijke locaties met een meeting-, horeca- en evenementenbestemming. Zoals bijvoorbeeld het Amsterdamse BAUT, een voormalig kantoorpand dat in korte tijd is omgebouwd tot een restaurant en evenementenlocatie. Exploitant Dick Leijen: “BAUT is een evenement van 800 dagen, een locatie met een houdbaarheidsdatum.” Ook in andere steden lijkt deze tendens zich te ontwikkelen, zoals in Emmeloord, Tilburg en Rotterdam. Ons inziens een mooie ontwikkeling waarin lege panden weer een nieuwe, lucratieve bestemming krijgen; zowel goed voor de gemeente, de lokale bevolking (wie wil er nu een leegstaand pand om de hoek?) als voor de evenementenmarkt.

 

07. Locatie en organisatie in één
Uit onderzoek* onder ruim 900 opdrachtgevers blijkt dat maar liefst 89% van de meeting planners een locatie rechtstreeks boekt. Slechts een schamele 11% huurt hier een evenementenbureau voor in. Dit lijkt te rijmen met de bredere rol die locaties aannemen; naast het faciliteren van een meeting of evenement zijn zij vaak ook actief in de organisatie ervan. Dit is een tendens die locaties onderkennen.

Dana Reek, eigenaresse van Villa Westend in Velserbroek:
“Afhankelijk van budget en doelstelling van het evenement delen we graag onze kennis, ervaringen en toeleveranciers op het gebied van entertainment, decoratie en buitenactiviteiten die aansluiten bij Villa Westend zonder daarbij prijsverhogend te zijn. Hierdoor waarborgen we kwaliteit van de totale invulling van de events op onze horecalocatie.”

Erik van Wilsum, eigenaar van TOBACCO Theater in Amsterdam:
“In brainstormsessies met de opdrachtgever zitten we vaak niet alleen als verhuurder van een locatie, maar tevens als medeorganisator, vanwege en dankzij onze kennis en jarenlange ervaring. Een programma komt dan ook veel sneller compact en duidelijk uit de verf. De tendens valt als volgt te omschrijven: de opdrachtgever eist steeds meer, maar dat heeft alles met ‘voeding’ te maken en dat bevorderen we juist. Wij confronteren de klant vaak met zijn/haar wensen en vragen hen na te denken of ze misschien niet te snel tevreden zijn. Uiteindelijk komt dit ten goede aan het evenement en associëren gasten het evenement met de locatie. Veel genodigden weten namelijk echt niet dat een externe partij dat doet. Of deed, in dit geval …”

René Schers, managing director van de Rijtuigenloods in Amersfoort:
“We zien steeds meer bedrijven rechtstreeks bij onze locatie om een totale organisatie vragen. Deze vraag komt, naast een beoogde besparing in deze tijd, helaas ook voort uit de niet toegevoegde waarde die organisatiebureaus soms boden of bieden. Veel bedrijven die wij spreken zijn daar wel eens mee geconfronteerd. Desalniettemin zijn wij altijd heel voorzichtig in het volledig aanbieden van een organisatie en werken wij liever samen met enkele organisatiebureaus die, op onderdelen, dat perfect voor ons kunnen in- of aanvullen. Zij zijn een welkom verlengstuk van onze locatie en organisatie die ze door en door kennen”.

* Ruim 900 toonaangevende opdrachtgevers werkten in 2012 openhartig mee aan het High Profile Locatieonderzoek, dat één keer per jaar trends en ontwikkelingen peilt in bestedingen en behoeften bij het boeken van een locatie voor een zakelijk evenement. Voor een volledig overzicht van de resultaten kunt u terecht op www.locaties.nl.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.