Discover the finest spaces
Delen

Kennen jullie deze nog? 7 Locaties uit ons collectieve geheugen

In onze branche is het altijd een komen en gaan van locaties. De één stopt op zijn hoogtepunt, de ander wisselt van eigenaar en krijgt een nieuw gezicht – en sommigen verdwijnen stilletjes en haast ongemerkt van het toneel. Hoewel nieuwe gezichten altijd welkom zijn, is het soms jammer dat die ene bijzondere locatie er vandaag de dag niet meer is. Iconische locaties worden dan deel van ons collectieve geheugen, of ons ‘evenementen erfgoed’. Laten wij samen baden in de glorie van nostalgie. Kennen jullie deze nog?

AMSTERDAM CONVENTION FACTORY

Dit was één van de allereerste groots en professioneel opgezette industriële locaties – je weet wel, dat type locatie dat nu niet meer weg te denken is uit onze branche – van het land. Het duo Albert Deltour en René Waerts tekende in 1999 een contract voor drie jaar om de voormalige Storkfabriek uit te baten als evenementenlocatie voor grootschalige events. Die drie jaar werden uiteindelijk vijftien succesvolle jaren en er zijn maar weinig veteranen die er niet ooit geweest zijn of op zijn minst van gehoord hebben. Amsterdam Convention Factory is niet meer, maar gelukkig zijn er inmiddels meer dan voldoende alternatieven wat betreft industriële locaties in de hoofdstad.

JACOBI THEATER

Voor vele Utrechtenaren was het decennialang een begrip: het Jacobi Theater. Deze locatie vormde de springplank voor de carrières van heuse theatercoryfeeën als Frans Bauer en Tineke Schouten. Zoals vele theaters ervoor viel ook voor het Jacobi theater in 2012 definitief het doek. Maar niet getreurd: het gebouw en de historie bestaan nog en zijn te ervaren bij CitySense, een evenementenlocatie die slim gebruik maakt van de theatersetting.

REMBRANDT TOWER BOARDROOM

‘Stoppen op een hoogtepunt’ kon wel heel letterlijk genomen worden toen de Rembrandt Tower Boardroom, bovenin de welbekende wolkenkrabber de Rembrandttoren en letterlijk het hoogste punt van Amsterdam op zo’n 150m, aankondigde te stoppen met bestaan. Eigenaar Alexandra Hutter vond het na veertien jaar bijzondere en exclusieve evenementen op grote hoogte mooi geweest. Jammer voor de branche, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

CONDOR CITY

Condor City.

Condor City, aan de rand van Den Haag, bood jarenlang een Amerikaanse eventervaring met een Western thema. Zo’n 35 jaar lang was dit een heus dorp, geïnspireerd door het Wilde Westen. Misschien heb jij er leren countrydansen, of leren paardrijden, of bleef jij het langst zitten op Bertus het woeste rodeostier. Maar de paarden zijn achter de horizon verdwenen – net als Condor City, dat nu onder de nieuwe naam Barn47 nog altijd het Amerikaanse thema koestert, maar in een moderner jasje.

HET LAND VAN OOIT

Overblijfselen Land van Ooit - Ralph Denessen

Het Land van Ooit: wellicht de meest herkenbare locatie in deze lijst. De locatie van een generatie, voor altijd in het collectieve geheugen gegrift. Hier ging je als klein kind heen met je ouders en werden de rollen omgedraaid: het kind was de ridder en de ouders hun lakeien. In 2007 ging het pretpark ten onder bij gebrek aan inkomsten. Omdat het nooit een herbestemming heeft gekregen en er nooit wat is gesloopt, is het hele terrein aan het vergaan aan de tand des tijds en begint het zo langzamerhand Tsjernobyl-achtige taferelen te vertonen. YouTuber Ralph Denessen maakte er bovenstaand filmpje van. Wellicht een perfecte plek voor een post-apocalyptische evenementenlocatie?

DR ANTON PHILIPSZAAL

De Dr. Anton Philipszaal in Den Haag was van 1987 tot 2015 een concertzaal annex theater en de thuisbasis van het Residentie Orkest, ook bekend als The Hague Philharmonic, die de bouw van het theater zelf financierde uit sponsorconcerten en grammofoonplaatverkopen. Nu Den Haag bezig is met grootse plannen voor een Onderwijs- en Cultuur Complex (OCC), moet de orkestgroep na bijna een kwart eeuw tijdelijk wijken naar het Zuiderstrandtheater. Straks, als de bouw van het OCC is afgerond, wordt de nieuwe cultuurtempel van Den Haag de thuisbasis van het Residentie Orkest.

DE RODE DOOS (GRACE THEATER)

De Rode Doos. Beeld: Maurice Haak

De Rode Doos vertelt het verhaal van een kubusvormig rood gebouw met negen levens. Oorspronkelijk werd de evenementenhal naast de ArenA neergezet voor de Grace musicalproductie over het leven van filmster en prinses van Monaco Grace Kelly. De hal bestond uit losse delen en kon zo op- en afgebouwd worden. Het idee was dat de musicalproductie door Europa zou reizen, maar het was niet succesvol. De nabijgelegen Heineken Music Hall nam de kubus over en zette het in voor allerlei producties. Ook dat was van tijdelijke aard. De Rode Doos verhuisde naar Utrecht om daar grote producties van Muziekcentrum Vredenburg te organiseren. Maar met de komst van TivoliVredenburg was de Rode Doos weer overbodig. Er was even even sprake dat de inmiddels verkleurde Roze Doos naar Den Haag zou verhuizen als tijdelijke standplaats voor het Residentie Orkest, maar dat ging uiteindelijk niet door. En zo kwam er uiteindelijk toch een einde aan het leven van de Rode Doos.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.