Discover the finest spaces
Delen

Jordy Baumann: ‘Fort Lent blijft verrassen’

Locaties komen en gaan, en dat geldt ook voor locatiehouders, medewerkers en evenementen. Maar soms tref je iemand die zo op zijn plaats is dat je hem nergens anders kunt voorstellen, en andersom de locatie niet zonder hem. Bij Fort Lent is dat Jordy Baumann. Als veertienjarig jochie zette hij voor het eerst voet in de Nijmeegse evenementenlocatie en hij was meteen verkocht. 26 jaar later is hij eigenaar van de horeca in het fort en is hij nog minstens zo gepassioneerd. “Telkens wanneer ik alles over de locatie denk te weten, word ik weer verrast.”

Dat iemand verliefd kan worden op Fort Lent is niet moeilijk te begrijpen. De locatie heeft een unieke ligging aan de rivier de Waal, met een prachtig uitzicht over Nijmegen. Het fort ligt verlaagd in de dijk, met een groen dak, waardoor het opgaat in de omgeving. Door deze beschutting lijkt het fort ook een stuk kleiner dan het in werkelijkheid is: onder die groene bult in de dijk is plek voor evenementen tot maar liefst 1000 personen. Een echte verborgen parel dus! Al is de locatie al lang geen geheim meer, want er vinden al decennia een verscheidenheid aan evenementen plaats.

Uitdagende locatie

Dat Fort Lent ontworpen en gebouwd is om de stad Nijmegen te verdedigen, en niet om congressen te houden of personeelsfeesten met 600 man, geeft de locatie charme en maakt events hier uitdagend en uniek. Jordy: “Een fort is geen zalencentrum. Maar toch is er heel veel mogelijk, als je creatief bent. De uitdagingen die het fort meebrengt, maken het heel leuk om hier iets te organiseren. Voor ons ook, het zorgt dat wij scherp blijven. Je hebt hier bijna elke dag wel een ander soort evenement: de ene dag is er een feest, de andere keer een congres, en elk event heeft zijn eigen aanpak nodig.”

Het is volgens Jordy ook de reden dat hij hier al zo lang met plezier werkt. Van je veertiende tot je veertigste, dat is nogal een periode. En het is niet zo dat hij nooit ergens anders heeft gewerkt. “Voor mijn opleiding aan de middelbare en de hogere hotelschool heb ik overal gewerkt, in hotels en locaties in Nederland en Curaçao; ik heb stage gelopen in Londen en Dubai. Ik herinner me dat ik dat hotel in Dubai binnenliep en dacht: ‘mooier dan dit wordt het niet’. Maar al na een paar maanden kwam ik daarop terug, want het is elke dag hetzelfde. Natuurlijk heb je daar ook interessante groepen en evenementen, maar het is allemaal enorm geprogrammeerd. Als het niet binnen een vast stramien paste, moest ik ‘nee’ verkopen, dat kan niet. Er is veel meer mogelijk!”

Vernieuwing in het fort

Dat er meer mogelijk is dan je denkt, ondervindt ook Jordy na al die jaren nog weleens. “We hebben in Fort Lent veel dingen gedaan die succesvol uitpakten, en ook dingen geprobeerd die minder geslaagd waren. Door onze jarenlange ervaring weten we heel goed wat er mogelijk is. Toch word ik ook nog weleens verrast. Laatst was er bijvoorbeeld een eventplanner die in een van onze kleinere zalen een Lagerhuisopstelling wilde maken met 80 personen. Ik zei: succes ermee, maar dat past nooit! Maar de ruimte bleek juist perfect te zijn. Doordat er beperkingen zijn word je aangezet om creatief om te gaan met de ruimte. Dat is het mooie van een locatie als Fort Lent en de reden dat ik hier nog steeds zo graag werk.”

Bijzonder is dat Fort Lent na al die jaren blijft vernieuwen. Zo opende middenin het eeuwenoude fort onlangs een gloednieuwe ruimte. Bij de bouw, 150 jaar geleden, werd gevreesd dat het fort door de schokgolven van een bominslag kon instorten. Om de druk te verminderen werd een van de grootste ruimten volgestort met zand en dichtgemetseld. Nu het fort geen verdedigingswerk meer is, hoeft een bominslag niet langer te worden gevreesd en kon deze ruimte worden leeggeruimd. Doordat de ruimte te betrekken is bij de Binnenplaats, kun je hier als event organisator nu ineens terecht met veel grotere groepen dan voorheen. Het maakt dat bedrijven die hier jaren niet zijn geweest weer terugkeren om het fort opnieuw te ontdekken.

En vernieuwingen blijven mogelijk in het eeuwenoude fort, want onder het zand liggen nóg twee ruimten verscholen. Voor Jordy zorgt het dat hij nog steeds met veel plezier in Fort Lent komt. “Er zijn zovele locaties; gloednieuw, met de mooiste en modernste techniek, maar dat past niet bij mij. Het geeft een kick om te zien hoe deze locatie zich telkens blijft ontwikkelen en hoe we elke keer mooiere events voor elkaar krijgen. Fort Lent is al zó lang onderdeel van mijn leven! Over dit soort dingen moet je eigenlijk geen uitspraak doen, maar ik durf wel te zeggen dat ik hier over tien jaar nog steeds zit.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.