Discover the finest spaces
Delen

Johan Cruijff ArenA: Klaar voor UEFA EURO 2020

Bij GreaterVenues volgen we de ontwikkelingen bij locaties op de voet, op zoek naar inspirerende verhalen. Als er één locatie is waar veel is gebeurd en nog altijd gaande is, dan is het wel de Johan Cruijff ArenA. Ter voorbereiding op UEFA EURO 2020, waarbij Amsterdam een van de 12 Europese speelsteden is, is de locatie behoorlijk vernieuwd. Enige tijd geleden spraken we Hilda Hofkamp over de plannen voor deze venue, die in 2020 moet zijn omgetoverd tot het meest duurzame en innovatieve stadions ter wereld. Hoe staat het er nu, één jaar voor EURO 2020, voor met die plannen?

De eerste verandering die in het oog springt sinds dat vorige interview, is de nieuwe naam van de locatie. In 2018 werd de ArenA omgedoopt in Johan Cruijff ArenA. Sindsdien is het stadion compleet veranderd. Zo zien we direct binnen bij de hoofdentree een indrukwekkend metershoog kunstwerk met beelden van hoogtepunten uit de carrière van Cruijff. Maar een naamswijziging blijft niet alleen bij beelden en letters: dat heeft ook impact op het hele verhaal en het gevoel van de locatie. Hilda: “Ik woonde laatst een lezing bij, waarin werd gesteld: om als organisatie of locatie een goed verhaal te vertellen dat mensen raakt, heb je een held nodig. Welke locatie heeft nou zo’n held als boegbeeld als de Johan Cruijff ArenA?”

Johan Cruijff ArenA
In korte tijd werd het hele stadion aangepast naar haar nieuwe naamverlener Johan Cruijff, zoals met deze indrukwekkende fotowand bij de hoofdentree.

Innovatie

In korte tijd werd het hele stadion aangepast en dat bleef niet alleen bij de logo’s maar ook de hele look and feel van het gebouw. “Met zo’n naam moet het hele stadion Johan Cruijff ademen en het gevoel weerspiegelen van de held die hij was – en voor veel mensen nog altijd is. Dat gevoel geeft de locatie een uniek karakter en sfeer, dus ik ben heel erg blij met het resultaat. Bovendien past deze naam bij ons; Johan Cruijff was een heel innovatieve voetballer. Dat matcht perfect met ons DNA. Als je ziet hoe dit stadion ooit is opgericht, dankzij crowdfunding en founding partners; dat was destijds al een heel nieuwe manier van werken. En wij blijven onszelf voortdurend opnieuw uitvinden en verbeteren. We zijn altijd bezig om nieuwe initiatieven te ontplooien om zo verder te komen.”

‘Winnen doe je met z’n allen’ is een van de gevleugelde uitspraken van Cruijff. En dat motto neemt de ArenA ter harte. “Ook innoveren kun je niet alleen. In ons platform Amsterdam Innovation ArenA gaan we daarom actief de samenwerking aan met onze innovation partners. Zij kunnen ons als podium gebruiken om hun innovaties te testen op het gebied van duurzaamheid, fan experience, customer journey, facility management, basic infrastructure en safety & security, en deze onder een groot publiek te verspreiden.” Zo legden partners Nissan, Eaton, BAM en The Mobility House onder het stadion de grootste megabatterij van Europa aangelegd, zodat de zonne-energie uit de panelen op het dak kan worden opgeslagen in gebruikte Nissan Leaf batterijen. Het leverde het stadion al diverse internationale duurzaamheidsprijzen op. Hilda: “Met name de aandacht die we daardoor krijgen vanuit het buitenland is opvallend. Dat werpt ook zijn vruchten af voor de zakelijke markt.”

Bekijk hier de spectaculaire lichtshow

Externe partijen die bij Johan Cruijff ArenA een event organiseren, hebben ook baat bij deze innovaties. Een mooi voorbeeld daarvan is de speciale lichtshow, die voor het voetbalstadion werd ontwikkeld door d&b audio en Signify en met name wordt ingezet tijdens de Europese wedstrijden. “Met die lichtshow wordt de spanning opgebouwd voor een wedstrijd en maken we de opkomst van de spelers nog indrukwekkender. Maar we kunnen de lichtshow ook inzetten tijdens zakelijke evenementen. Hoe indrukwekkend is het om voor de kick-off eerst door de spelerstunnel het stadion in te lopen, op de tribune plaats te nemen en met zo’n spectaculaire show te worden verwelkomd?”

Zakelijke evenementen

Het zijn mooie voorbeelden van hoe de Johan Cruijff ArenA organisaties niet alleen een podium biedt voor innovatie, maar vooral ook betrokken maakt bij de locatie. “Zo heeft Business partner Heineken  de inrichting voor de nieuwe Glasgow ‘72 Lounge verzorgd   en denkt zij ook weer mee over de nieuwe inrichting van onze nieuwe Super VIP Lounge en hospitality zaal op niveau 6. Daarnaast willen we onze innovatie-& businesspartners optimaal bedienen. Het mooie is dat zij ons dan weer als showcase gebruiken tijdens hun eigen evenementen.”

Andere innovaties binnen Johan Cruijff ArenA waar je als event organisator de vruchten van plukt, zijn de vernieuwingen aan de locatie en zalen zelf. Door de uitbreiding van de Oostzijde is de eerder genoemde Glasgow ’72 Lounge in gebruik genomen. Dit is een ideale ruimte voor borrels en diners tot wel 900 gasten. Maar deze ruimte, met over de gehele breedte zich op het veld, kan ook worden ingezet voor presentaties tot 200 personen. Dit voorjaar zijn we begonnen aan de verbouwing van de westzijde van het stadion, waarbij we meer licht en transparantie in de zalen brengen. De Amsterdam ’72 is de grootste zaal en onze meest verhuurde ruimte, en die krijgt nu ook daglicht. Op het bovenste niveau breiden we uit met een speciale ‘super VIP-Lounge’, met 54 super seats met het mooiste zicht op het stadion. We merken dat er steeds meer vraag is naar dit soort exclusieve ruimten, en ook naar grotere ruimten met zicht op het stadion of met daglicht.”

Johan Cruijff ArenA is host tijdens UEFA EURO 2020

UEFA EURO 2020

En dan is het met de grote verbouwingen wel even klaar, want vanaf 1 januari 2020 mogen er – van de UEFA – geen verbouwingen meer in het stadion plaatsvinden. Op dat moment moet de locatie klaar zijn om de ontvangsten voor EURO 2020 te kunnen hosten. Johan Cruijff ArenA is door UEFA benoemd als exclusieve sales agent voor de verkoop van officiële UEFA EURO 2020 hospitality pakketten aan Nederlandse bedrijven en fans. Alleen via de ArenA zijn officiële pakketten te verkrijgen, zowel voor de vier voetbalduels die in de ArenA worden gespeeld als voor de wedstrijden in de andere Europese steden. Hilda: “We hebben hiervoor een speciale site gebouwd waarop alle informatie te vinden is: www.hospitalityeuro2020.nl. De interesse is erg groot en de verkoop van de pakketten loopt al goed. Geïnteresseerden kunnen bellen met 020-311 1414 of mailen naar hospitalityeuro2020@johancruijffarena.nl.”

Het hosten van al die events tijdens EURO 2020 is de Johan Cruijff ArenA op het lijf geschreven. Niet alleen is er in het stadion alle ruimte, met 14 zalen, 4 restaurants, 4 lobby ruimtes en vele skyboxen en lounges verspreid over 7.500 m2 hospitality ruimte; ook kan bij grote events als dit een beroep worden gedaan op de directe omgeving. “Vijf, zes jaar geleden stond hier nog geen enkel hotel in de buurt. Dat is in de afgelopen paar jaar wel veranderd, er zijn allemaal gloednieuwe locaties en hotels geopend. Zuid-Oost is echt booming en nog heel betaalbaar, voor Amsterdamse begrippen. Internationale organisatoren zien dat inmiddels ook. Zij vinden het gebied ideaal qua bereikbaarheid, zowel vanaf Schiphol en het centrum. Nu wordt het hoog tijd dat we dit gebied in Nederland op de kaart zetten!”

Hilda Hofkamp is manager sales bij Johan Cruijff ArenA
X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.