Discover the finest spaces
Delen

Island Events: Beleef het echte eilandgevoel bij vijf unieke locaties op de Waddeneilanden

Denk je aan WestCord Hotels, dan denk je waarschijnlijk aan locaties als het gloednieuwe Hotel Jakarta in Amsterdam, met zijn spectaculaire overdekte jungle. Het beroemde Hotel New York, het iconische ss Rotterdam, of misschien zelfs het nog te bouwen hotel aan de Grote Markt in Groningen, The Market Hotel. Grootse nieuwe projecten trekken nou eenmaal de aandacht. Maar de wortels van WestCord liggen op de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Ameland. Met vijf prachtige hotels zijn deze eilanden de perfecte bestemming voor meerdaagse meetings en events tot 400 personen. Organisatiebureau Island Events, onderdeel van WestCord Hotels, helpt je om een geweldig programma te maken en zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt – vanaf het moment dat je in Harlingen of Holwerd op de boot stapt, tot je weer terug bent op het vaste land.

WestCord Hotels weet dat een locatie méér is dan een gebouw. In haar hotels slaagt de organisatie er als geen ander in om een gevoel over te brengen, het verhaal van de plek te vertellen en zo een bijzondere beleving te creëren. Bij een evenement op de Waddeneilanden draait het ook om meer dan de hotels zelf. Het gaat daar om de beleving van het ‘eilandgevoel’. Karen van der Leest van Island Events: “Dat je het dagelijkse leven met alle prikkels en afleidingen achterlaat op de vaste wal, en helemaal op kunt gaan in de omgeving en de mensen met wie je samen op het eiland bent. We hebben hier bijvoorbeeld regelmatig evenementen vanuit de farmacie. Op het vaste land is het bijna onmogelijk om een groep artsen langer dan een dag bij elkaar te krijgen. Waar je ook zit, er is altijd wel iemand is die ’s avonds nog in de auto stapt. Op een eiland is dat simpelweg niet mogelijk. Om acht uur ’s avonds vertrekt de laatste boot, en dan moet je het met elkaar doen. Daarvoor hoef je niet het vliegtuig te pakken, dat heb je hier in Nederland, op de Waddeneilanden.”

Het eilandgevoel

Karen weet als geen ander hoe je gegrepen kan worden door het eilandgevoel. Op achttienjarige leeftijd ging zij voor het eerst naar Terschelling, waar ze een week vakantie vierde met een vriendin. “Een jaar later ben ik daar vakantiewerk gaan doen en na mijn opleiding ben ik op Terschelling gaan wonen. Ik vond het er fantastisch! De eigenwijsheid van zo’n eiland. De drukte in de zomer en de rust in de winter. In de winter is het er eigenlijk het mooist. Juist in die stillere periode zie je hoe authentiek de eilanden en de samenleving nog zijn.”

“Natuurlijk is het in de zomer heerlijk op het strand. Maar wat de Waddeneilanden ook zo mooi maakt is dat stoere element, de ruige natuur. Met een warme jas en laarzen aan de storm in, dat is heerlijk. Of met jeeps over het strand rijden – dat is alleen toegestaan in de winter. En daarna lekker in een strandpaviljoen bij de haard opwarmen met een glas warme chocolade met rum. De meeste strandpaviljoens mogen het hele jaar blijven staan op de eilanden. De kou trotseren is alleen lekker als je jezelf daarna met luxe en comfort kunt belonen!”

Karen begon ruim twintig jaar geleden te werken bij WestCord Hotel Schylge, gelegen aan de haven van Terschelling. Al snel ging zij zich daar bezighouden met de groepsevenementen, een afdeling die later uitgroeide tot organisatiebureau Island Events. “Niemand gaat naar een eiland alleen voor de vergaderruimte of de hotelkamer. Je komt daar voor de totaalbeleving, dus alleen het hotel bieden is niet genoeg. Daarom maken we het eiland altijd onderdeel van je programma. Island Events is geworteld op de eilanden, we kennen iedereen en weten welke partijen de kwaliteit kunnen bieden die zakelijke bezoekers verwachten. In onze hotels zit je heerlijk op viersterrenniveau, en die kwaliteit wil je ook in je programma terugzien.”

Elk eiland een eigen sfeer

Elk Waddeneiland heeft zijn eigen sfeer en unieke mogelijkheden voor evenementen. “We beginnen daarom altijd met het inventariseren van de wensen qua reistijd, de grootte van de groep, maar vooral ook wat het doel is van het evenement. Daar laten wij vervolgens de activiteiten op aansluiten. Veel mensen vinden Ameland bijvoorbeeld het meest authentieke eiland, met weinig bebouwing en veel landbouw. Vind je het belangrijkst dat je lekker naar het strand kunt, of wil je borrelen of feestvieren in een strandpaviljoen? Dan kom je vaak uit op Vlieland. Wil je met je groep naar Hessel, de beroemde zanger die optreedt in zijn eigen café, dan moet je echt naar Terschelling. Dan ga je ‘s avonds gezellig eten in Café-Restaurant De Groene Weide, en woon je zijn optreden bij. Op Vlieland kun je mee met Gerrit de Oesterman, dan ga je het wad op om oesters te zoeken en te proeven, met een flesje bubbels, en luisteren naar zijn sterke verhalen. Dat zijn de unieke figuren die een eiland bijzonder maken.”

Behalve een voorkeur qua sfeer en activiteiten, is de grootte van de groep van belang. Op Vlieland en Terschelling zijn beide twee viersterrenhotels en grote vergaderzalen, zodat je hier terecht kunt met groepen tot 400 personen. Bij grotere groepen kunnen daar zelfs nog extra kamers worden gezocht bij andere viersterrenhotels en dan kun je er terecht met groepen tot 600 personen.

Vijf unieke hotels

Wie de locaties bekijkt voor een evenement op de eilanden, is vaak verbaasd hoe divers de hotels zijn en welke capaciteit ze kunnen bieden. Karen: “Strandhotel Seeduyn op Vlieland, bijvoorbeeld, staat bovenop de duinen. Op duinen mag je tegenwoordig niet meer op bouwen, dus dit is echt uniek in ons land. Het heeft 151 hotelkamers, waarvan 34 appartementen, een grote wellness, een manege aan het strand en het heeft een heel mooi nieuw strandpaviljoen waar je heerlijk kunt borrelen of feesten: ‘t Badhuys.” Hotel de Wadden op Vlieland is een stuk kleinschaliger: “Dat is een familiehotel midden in de historische Dorpsstraat, met 22 kamers. Dat is een heel leuk hotel om exclusief voor je gezelschap af te huren, en daar rol je ‘s avonds vanuit de kroeg zo je bed in.”

Op Terschelling bieden Hotel Schylge en ApartHotel Boschrijck samen de meeste capaciteit. Hotel Schylge heeft 98 hotelkamers en ligt op een prachtige plek in een baai, uitkijkend over de jachthaven en de Waddenzee. ApartHotel Boschrijck ligt dan juist weer midden in het bos, aan de rand van West-Terschelling, en heeft 62 4- en 6-persoons appartementen. En tot slot is er op Ameland Hotel Noordsee, prachtig gelegen tussen het dorpje Nes en het Noordzeestrand. Dit hotel heeft net een vernieuwing achter de rug: er is een vergaderruimte bijgebouwd met ruimte voor 120 personen. Ook de 100 kamers en appartementen zijn volledig vernieuwd.

Duurzaam

En dan is er nog het puntje duurzaamheid. “Ook daarin denken we steeds meer mee om de programma’s milieuvriendelijker te maken. De hotels hebben een Gouden Green Key, en er zijn veel activiteiten die niet belastend zijn voor de natuur. We doen bijvoorbeeld eco-safari’s, dan rijd je met een elektrisch golfkarretje door het landschap en de duinen. Je kunt blokarten en vliegeren op het strand. Toegegeven, de overtocht met de boot naar het eiland is nog niet super duurzaam. Maar Rederij Doeksen vaart vanaf dit jaar met nieuwe schepen op LNG brandstof naar Vlieland en Terschelling. De overtocht wordt dus steeds minder belastend voor het milieu. En er is nog een alternatief: zeilen! Voor een teambuildinguitje is dat heel leuk, samen aan het werk om de overkant te halen!”

Het eilandgevoel is iets wat je zelf moet ervaren. Daarom organiseert Island Events regelmatig inspiratietrips, waarbij tien bedrijven worden meegenomen naar de eilanden om in twee dagen een gevoel te krijgen van de mogelijkheden. “En dan laten we niet alleen onze hotels zien, maar juist ook de activiteiten waarvoor we samenwerken met onze partners en die het zo’n bijzondere belevenis maken. Want dát is wel het belangrijkste aspect van het eilandgevoel: we doen het samen!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.