Discover the finest spaces
Delen

Interview: De cirkel is rond bij Singer Laren

In de zomer van 2017 werd het nieuwe Singer Laren geopend. Een modern, nieuw theatergebouw met een spectaculaire theaterzaal, een prachtig gerestaureerde villa als verbindende factor tussen museum en theaterfoyer; en een ruime, open foyer met doorkijkjes naar de openbaar toegankelijke beeldentuin. Het enige wat nog ontbrak was de nieuwe tuin, die werd ontworpen door de internationaal vermaarde landschapsarchitect Piet Oudolf. Sinds mei dit jaar is ook de tuin klaar en staan de beelden op hun plek. Petra van der Plaats – van Kesteren en Johan de Jong presenteren het eindresultaat en de nieuwe mogelijkheden voor events!

Wat een ander gezicht is het, wanneer je door de foyer loopt en de nieuwe beeldentuin in stapt. In de tuin is het alsof je door een kruising van een heide en een klassieke landschapstuin loopt. Het gazon dat hier vroeger lag werd vervangen door hoge grassen, afgewisseld met paarse, blauwe, rode en gele bloemen, die wuiven in de wind. De tuin ligt als een verborgen oase tussen de gebouwen van de foyer, de villa en het museum. Vanaf het terras, dat rondom loopt, is het een paar treden naar beneden, zodat je daar een mooi overzicht hebt over de weelderige tuin. Tussen de grassen en bloembedden in staan de beelden, alsof ze altijd al zo hebben gestaan.

Terras en kas

Petra gaat ons voor over het vers aangelegde voetpad, dat knispert onder de schoenzolen. Het is vandaag zonnig en de nieuwe tuin trekt veel nieuwsgierige bezoekers: even verderop loopt een groepje bezoekers van het museum en op het terras wordt koffie gedronken. “Je hoeft geen kaartje te kopen om gebruik te maken van de horeca, de winkel, of de tuin. Dat is heel bijzonder, want dit is de eerste vrij toegankelijke beeldentuin ontworpen door Piet Oudolf. Dat is toch geweldig dat we dat hier in Laren hebben?”

De openbare beeldentuin trekt bezoekers van heinde en verre, maar brengt ook nieuwe mogelijkheden voor de organisator van meetings en events. Niet alleen heeft Singer Laren nu een van de mooiste terrassen die je bij een locatie zult zien, waar je met groepen tot 500 bezoekers terecht kunt voor een receptie of barbecue; in de tuin is ook een nieuwe ruimte gecreëerd in een prachtige glazen kas. Met een oppervlakte van ruim 65 vierkanter meter is dit in de zomer een perfecte uitvalsbasis voor een borrel, maar nu de herfst begint, kan het ook worden ingezet als een bijzondere plek om te vergaderen, voor een workshop of voor een diner. “We organiseren hier ook schilderworkshops en tijdens de tentoonstelling ‘Geschilderde Tuinen’, afgelopen zomer, kon je in de kas ‘Tuin Talks’ bijwonen – lezingen over de tuin. Maar het is vooral fantastisch dat we nu buiten een ruimte hebben waar je van onze tuin kunt genieten. Juist ook in de herfst, winter en voorjaar.”

“Het is fantastisch dat we nu buiten een ruimte hebben waar je van onze tuin kunt genieten. Juist ook in de herfst, winter en voorjaar.”

Bij Singer thuis

Na deze ronde ontmoeten we Johan de Jong, die al langer verantwoordelijk is voor de evenementen in Singer Laren. Hij zag de locatie de afgelopen jaren ingrijpend veranderen. En tegelijkertijd ook weer niet, want de sfeer bleef al die jaren vertrouwd. Johan: “Voor we aan de hele verbouwing begonnen hebben we veel met iedereen die bij Singer Laren werkt gesproken. Wanneer je gaat vernieuwen, moet je ook evalueren wat al goed is. En iedereen kwam eigenlijk met hetzelfde: dat is het familie gevoel, het idee dat je hier thuis bent. Dat hebben wij met ons team op kantoor boven, we zitten in een heel klein kantoortje – wat vroeger de slaapkamer was van een bediende. Het is een soort familiebedrijf. Maar als gast heb je dat ook, het gevoel van bij Singer thuis.”

Singer Laren was tot halverwege de vorige eeuw ook daadwerkelijk een huis, en wel de woning van het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer. Na het overlijden van haar echtgenoot liet Anna een theater en een museum aanbouwen, waarin ze de indrukwekkende kunstcollectie die zij samen hadden verzameld tentoonstelde en waar plek was voor podiumkunsten. Sindsdien is Singer Laren altijd een plek geweest waar beide kunsten elkaar ontmoeten.

Drie stappen voorwaarts

“Bezoekers voelen zich verbonden met het verhaal van Anna en William Singer: een echtpaar dat vanuit Amerika naar Europa kwam om te doen waar zij van hielden, namelijk kunst maken en verzamelen. En om die kunst te delen met anderen, vanuit hun eigen huis. Hier zijn heeft iets intiems.” En die sfeer past goed bij Johan – of Johan past goed bij die sfeer. “Daar komt ook bescheidenheid bij kijken. Ik denk dat het bij een locatie als Singer Laren past om mensen te hebben die niet schreeuwen. Ik ontvang nu al zestien jaar lang mensen bij Singer Laren, als gastheer. Wij doen ons werk op de achtergrond, we zorgen dat alles geregeld wordt en dat onze gasten het juiste gevoel meekrijgen. Dat ze bij Singer thuis zijn.”

En ja, het is gemakkelijker geworden om het juiste gevoel over te brengen nu de verbouwing is afgerond, beaamt Johan. “We hebben meer ruimte, die nog beter is ingericht voor evenementen. En intussen is de intimiteit heel goed bewaard gebleven. Of je er nou zit met vijf, of met vierhonderd mensen, je hebt niet het gevoel dat de locatie te groot of te klein is. Het ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar het verhaal achter de verbouwing is ook geweldig. De verbouwing heeft zestien miljoen euro gekost. Het grootste deel van dat bedrag is geschonken door particulieren, belangeloos, uit betrokkenheid. Dat zoveel mensen het verhaal van Singer ondersteunen is ongekend.”

Petra: “Ik denk dat het goed is gelukt om die sfeer te behouden. En het leuke is dat in veel opzichten de cirkel nu rond is. In de tuin is een oude zuilengalerij in ere hersteld, en de kas is ook geïnspireerd op de kas die Anna Singer vroeger in de tuin had staan. Die zie je ook op veel foto’s en tekeningen. Het is mooi dat die nu in een nieuw jasje terug is.” Johan voeg toe: “Het is terug in de tijd, maar tegelijkertijd drie stappen voorwaarts.”

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.