Discover the finest spaces
Delen

Interview: Alles ademt communicatie bij COMM

Het compleet vernieuwde COMM – Museum voor Communicatie in Den Haag is, na een flinke verbouwing van 1,5 jaar, alweer een jaar open. De kleuren en bedrijvigheid komen je tegemoet wanneer je het monumentale pand binnenloopt. Alles oogt fris en toegankelijk. Babiche Wouters van den Oudenweijer, teammanager Sales en Events bij COMM vertelt hoe de vernieuwing de werkwijze en aanpak van events heeft veranderd. 

“Dit pand was vroeger een groot warenhuis dat de Groote Koninklijke Bazar heette. Het gevoel van openheid en het veelzijdige karakter dat je in een warenhuis hebt, wilden we terugbrengen bij COMM. Wanneer je binnenloopt kom je eerst langs onze winkel en daarna beland je in de Lounge. Een grote open ruimte met een café en verschillende tafels waar je met elkaar kunt afspreken of bijkletsen”, vertelt Babiche terwijl we plaatsnemen aan een van de tafels. Ook zijn hier een aantal nisjes die gebruikt kunnen worden als werkplek of voor een informele meeting. “Zelf zitten we hier ook veel. Het is er lekker levendig door de museumbezoekers en deelnemers aan events die hier de hele dag langslopen. De Lounge is trouwens ook te huur voor bijvoorbeeld recepties of ontvangsten.”

Connectie

Babiche: “Alles ademt hier communicatie en dat willen we ook meegeven tijdens events. Er is altijd wel een item uit onze collectie waarmee we een connectie kunnen maken met het onderwerp van de bijeenkomst. Daar denkt de conservator graag over mee of hij geeft bijvoorbeeld een rondleiding door het museum. Met een leuk cadeau uit onze shop bij het weggaan, maak je zo’n evenement vervolgens echt af. De nieuwe indeling van het museum draagt hier erg aan bij.”

Sinds de verbouwing focust COMM zich nog meer op onderwerpen binnen de nieuwe media, zoals de opkomst van vloggers, nepnieuws en de invloed van sociale media. “Dat voeren we ook weer door in evenementen. Tijdens een diner serveren we bijvoorbeeld flessenpost of een dessert in de vorm van een emoji. De catering wordt intern verzorgd, in samenwerking met cateraar Boenk + van der Linde. Zij staan overal voor open en denken graag mee.”

Zalen

Op de begane grond ligt een deel van het uitgebreide zalencomplex van COMM. De twee grootste zalen, de Eventzaal en de Newsroom, liggen rond Het Hart. Een grote open ruimte voor ontvangsten en borrels. Overal staan oude telefoons die bij veel mensen nostalgische gevoelens zullen oproepen. “In alle ruimten die we verhuren staat of hangt collectie. Daarmee proberen we de communicatie op gang te brengen. In de Newsroom hebben we dat ook op een andere manier gedaan. Daar staan bijvoorbeeld een aantal rode stoelen midden tussen de witte. Dat zorgt altijd voor verwarring én gespreksstof bij mensen”, lacht Babiche.

De hypermoderne Newsroom geeft goed het contrast weer tussen het oude Museum voor Communicatie en het vernieuwde COMM. Vijfentwintig vierkante meter aan schermen stralen je tegemoet wanneer je Het Hart binnenloopt. “Hier geven verschillende influencers in het weekend presentaties. Zij vinden het altijd geweldig om hun video’s op zo’n enorm scherm te zien”, aldus Babiche. Verder zitten er vijf luxe vergaderzalen in het pand en de Club. “De Club is een geweldige ruimte die echt aanvoelt als een herensociëteit. De ruimte is, sinds de vernieuwing, in eerste instantie in het leven geroepen voor onze leden. Zij kunnen de Club altijd gebruiken voor meetings of lunches. We merken alleen dat we de Club ook steeds vaker verhuren aan niet-leden omdat het zo’n prachtige zaal is die veel mensen aanspreekt. Zo merken we dat we de ideeën die we na de vernieuwing hadden telkens aanpassen en verbeteren.”

COMM, Den Haag
Babiche Wouters van den Oudenweijer is teammanager Sales en Events bij COMM. Foto: RVG Productions

Verbeteren

Een andere aanpassing is het veranderen van de zakelijke entree. “Sinds de verbouwing zijn er twee ingangen. Al snel kwamen we erachter dat de hoofdingang, waarbij je langs de winkel en de Lounge komt, veel aantrekkelijker en gastvrijer is bij evenementen dan de ‘achter’ ingang die we ook wilden inzetten als zakelijke entree. Zo ontdek je steeds weer nieuwe mogelijkheden binnen het gebouw en kom je erachter wat wel en niet werkt.”

Naast zalen voor events en vergaderingen heeft COMM ook twee studio’s. Zo is er een professionele Webinar room waar bedrijven hun eigen webinars kunnen opnemen. “We hebben daarnaast ook Green Screen Studio die talloze mogelijkheden biedt. Een bedrijf kan de studio bijvoorbeeld na een personeelsbijeenkomst gebruiken om een samenvatting op te nemen als naslagwerk voor het personeel. Of je gebruikt hem om een originele kerstgroet op te nemen. Iedere foto of video als achtergrond is mogelijk.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.