Discover the finest spaces
Delen

Hotel Breeze Amsterdam: Het eerste Zero Energy Hotel ter wereld

Amsterdam krijgt het eerste Zero Energy Hotel ter wereld. Op IJburg, aan de rand van het IJ-meer, bouwt Simetra Investments Hotel Breeze Amsterdam, in samenwerking met ECOncepts Hospitality B.V. en het Amsterdamse Aeon Plaza Hotels. Dankzij het revolutionaire concept Earth, Wind & Fire van onderzoeker Dr. Ing. Ben Bronsema moet dit hotel zichzelf straks volledig zelfstandig kunnen voorzien in haar energiebehoefte. Maar hoe gaan we dit straks beleven in het hotel en de ruimten voor meetings en events? Wij spreken met Pieter Sanen, Director of Operations, en Aart Meester, Chief Engineer van Aeon Plaza Hotels Management BV die ons uitleggen wat dit hotel nu zo bijzonder maakt.

Hoe is Hotel Breeze Amsterdam ontstaan?

“Bijna iedereen is wel bezig met duurzaamheid, maar ‘gewoon duurzaam’ gaat ons lang niet ver genoeg. Wij gaan een paar stappen verder, naar een volledig Zero Energy Hotel. Het idee is afkomstig van De Dutch Green Company. Zij werkten samen met TU Delft en TU Eindhoven aan het project om het eerste Zero Energy Hotel ter wereld te realiseren, op basis van de plannen van de heer Bronsema. Zijn fascinatie en droom zijn een veilig, gezond, behaaglijk, productief en energiezuinig binnenmilieu. Gezocht moest worden naar een investeringspartner met lef. Deze werd gevonden in Simetra Investments. Samen met ECOncepts in Hospitality en Aeon Plaza Hotels Management ontstond er een bijzondere samenwerking. Wij waren al gefocust op duurzaamheid, maar Zero Energy is natuurlijk helemaal aantrekkelijk. Het betekent geen hoge vaste lasten meer en een Hotel concept zoals niet eerder bewerkstelligd. Een oprecht energieneutraal hotelconcept, waar de gastbeleving net zo duurzaam is als het mooie gebouw en haar techniek zelf.”

Hotel Breeze Amsterdam

Zero Energy klinkt prachtig, maar hoe is dat mogelijk?

“Het Earth Wind & Fire (EWF) concept is ontwikkeld door Dr. Ing. Ben Bronsema, raadgevend ingenieur en onderzoeker bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij ontwikkelde een klimaatsysteem voor gebouwen dat slim gebruik maakt van de natuurlijke elementen zon, wind, water en aarde. De grootste energieverbruikers in grote gebouwen en met name in hotels is de airconditioning en het verwarmen/koelen van ons douchewater en het pand. Door het EWF-concept kunnen we dit ondervangen met een ventilatiesysteem dat nauwelijks energie kost, waardoor het grootste percentage van de zero energy is gedekt. De restwarmte die hierbij ontstaat wordt ondergronds opgeslagen in koude-/warmtebronnen, of direct gebruikt om douchewater mee te verwarmen. Hierdoor ontstaat als het ware een circulaire energiestroom. Het doel is om een hotel te bouwen dat volledig in de eigen energie kan voorzien. Alle 195 kamers worden voorzien van en draaien op de energie die we zelf opwekken. Op sommige momenten van de dag levert Breeze zelfs energie aan de energiemaatschappij. Breeze is het eerste gebouw ter wereld dat volgens dit principe gebouwd wordt.”

Hoe werkt het Earth Wind & Fire concept in de praktijk in Hotel Breeze Amsterdam?

“Het idee is gebaseerd op termietenheuvels. Die heuvels zijn van binnen altijd op een constante temperatuur, terwijl ze in de woestijn staan waar het overdag 40 graden kan worden en het ’s nachts afkoelt tot onder 0 graden Celsius. Dat doen termieten door de luchtstromen te controleren, door steeds ergens een deurtje te openen en ergens anders te sluiten. De Van Delft Groep heeft dat idee uitgewerkt in een bouwtekening en het werkbaar gemaakt voor een hotel.

Door middel van toevoer van de buitenlucht via luchtschachten en kleppen wordt wind door het gebouw gecirculeerd. Deze lucht wordt in eerste instantie verwarmd door onze zonneschoorstenen op het dak. De warme lucht wordt beneveld met koud water, desgewenst voorverwarmd of -gekoeld vanuit de Warmte Koude Opslag (WKO) waardoor de lucht gaat dalen. Na filtering door deze watermist en filters blazen we de schone lucht het hotel in, op de gewenste temperatuur met een aangename constante luchtvochtigheid.

Door onze opslag (WKO) van warmte en koude waterbronnen, zijn we in staat om de lucht op optimale temperatuur te houden. De gevels, het dak en de luifels van Breeze zijn bedekt met zonnepanelen, die ons voldoende directe energie voor de kamers leveren. Feitelijk zorgt de samenwerking van de vier elementen van wind, zon aarde en water voor verkoeling en verwarming van het hele pand. Daarnaast zorgt dit systeem voor een aangenaam zachte luchtvochtigheid in heel het gebouw. En het is mogelijk om de temperatuur zelfs nog een paar graden hoger of lager te krijgen in je kamer.”

Het Earth Wind & Fire Concept in een eerder ontwerp van Hotel Breeze

Wat merk je als gast van Breeze van het duurzame karakter?

“In heel het concept van Breeze is creatief en luxe groen een warme beleving voor onze gasten! Die groene beleving zit natuurlijk niet alleen in de bijzondere techniek van het gebouw zelf. In samenwerking met EConcepts en Doos Architects Stockholm, is een vooruitstrevend interieur ontwikkeld die onze gasten vanaf entree, tot Restaurant met Haven terras, Sky-Bar en de kamers in een totaal vernieuwende en warme ‘Green – Luxury’ beleving zal onderdompelen. Het hotelconcept en de samenwerking met diverse groene partners, zoals Plastic Whale, laten onze gasten straks op speelse wijze bewust worden van de noodzaak als wel tegelijk de ‘fun’ van duurzaamheid en hun eigen rol daarin. Het operationele concept ligt klaar ter goedkeuring en zullen we in een later stadium delen. Maar zeker is dat we met Hotel Breeze Amsterdam ‘duurzaam’, ‘eco’ en ‘groen’ naar een nieuw niveau zullen brengen.”

Kun je een tipje van de sluier oplichten?

“Een ‘stunning’ interieur in een boutique hotel ervaring. Warme gastvrijheid, een bijzonder restaurant aan de haven van IJburg, waar we in onze keuken natuurlijk koken met producten vanaf ons eigen terras en uitsluitend van lokale leveranciers; een Sky Bar met biologische cocktails zoals we deze nog niet kennen in Amsterdam. En veel creatieve private dining, bijzondere banqueting en vergadermogelijkheden!”

Is het denk je mogelijk om een hotel niet alleen zero energy te krijgen, maar ook als energiecentrale te laten fungeren?

“Ons doel is om van Hotel Breeze Amsterdam ‘s werelds eerste volledig Zero Energy Hotel te maken. De kamers en het grootste gedeelte van de operatie zijn dit nu al. Daarnaast trekken we ‘duurzaam’ door tot in elke hoek van het hotel, en zijn meer dan trots op onze Breeam Excellent onderscheiding. De techniek zal zich ongetwijfeld verder blijven ontwikkelen. In de volgende hotels kunnen we die punten verder verbeteren, zodat we uiteindelijk naast zelfvoorzienend te zijn ook energie kunnen gaan leveren. Neem bijvoorbeeld de techniek van zonnepanelen, die wordt de komende jaren zoveel beter… Er bestaat al een nieuwe techniek waardoor je die panelen in ramen kunt verwerken.”

Je zegt: ‘de volgende hotels’. Hotel Breeze krijgt dus broers en zusjes?

“We zijn nu nog heel druk met dit project, maar ik denk niet dat er lang gewacht zal worden voor we beginnen met de uitbreiding van meer Zero Energy Hotels. Er is al enorm veel belangstelling voor het concept getoond in binnen en buitenland.”

Om alvast de plek waar het hotel wordt gebouwd te bekijken heeft Aeon Plaza Hotels een webcam geïnstalleerd, waarmee aan het einde van de bouw een film zal worden gemaakt. Binnen kijken kan al in de Breeze room # 1 die door heel het land reist en bijzondere plekken aandoet, om iedereen een voorproefje te geven. Zo heeft ze afgelopen winter De Coolste Baan van Nederland als thuishaven gehad, en vertelt ze nu overal dit mooie verhaal op bijzondere locaties. Op www.breezeamsterdam.com kun je je ook inschrijven om kans te maken om één van de eerste gasten te worden zodra de deuren openen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.