Hoe zien evenementen eruit in 2021? Wij vroegen het aan BloemBloem!
Normaal gesproken zouden we tegen deze tijd in het jaar gaan kijken naar trends. Zowel op culinair gebied, als op het gebied van styling. Wat worden dé nieuwe items op evenementen? Dit jaar is alles anders. Maar dat betekent niet dat het minder interessant is om het over verwachtingen te hebben. In deze podcast gaan we in gesprek met Richard Verhoef en Elise Kooi van BloemBloem. We spreken over ondernemen in coronatijd, over de aankleding van 1,5-meter-evenementen, het aankleden van online events en wagen ons toch ook nog even aan de verwachtingen voor 2021. We schreven enkele highlights uit het gesprek op, maar luister vooral ook het volledige interview in de podcast!
LUISTER DE PODCAST
Het was een bijzonder jaar, voor iedereen in deze branche. Hoe hebben jullie dit jaar ervaren bij BloemBloem?
Richard: “2020 zou een jaar worden dat het dak eraf zou gaan. Gelukkig was 2019 een mooi jaar, qua omzet en waardering van de opdrachtgevers. Voor dit jaar stonden er fantastische evenementen op het programma. De Invictus Games, Sail, Olymische Spelen, EK Voetbal, nou ja we kennen het riedeltje onderhand wel. Dat is het niet geworden; sterker nog, we gingen in de lente in winterslaap. Er was niks te doen behalve crisis-managen. Aanvankelijk zagen we na de eerste golf wel weer licht aan de horizon. In juli en augustus ging het best de goede kant op. We waren zelfs best enthousiast over het najaar, waar we enkele mooie offertes voor hebben kunnen maken. Maar goed, we weten wat er gebeurde, al heel snel was het weer terug naar dezelfde situatie als het voorjaar. Dat was heftig. Het betekende ook dat we een tweede ronde moesten doen qua saneren en afscheid hebben moeten nemen van een aantal heel erg gewaardeerde medewerkers.”
Het interview met Richard en Elise vindt plaats in de gloednieuwe livestreamstudio in de Hermitage Amsterdam. Het Auditorium is een super mooie lichte ruimte, die zich normaal gesproken prachtig leent voor grotere bijeenkomsten en feesten. BloemBloem heeft de achterwand van de ruimte ingericht tot een sfeervolle studio, ingericht met chique velvet blauwe bankjes, zachte tapijtjes en mooi aangeklede tafels, bloemdecoraties en vazen met planten.
De werkzaamheden waren ook wel even anders. Zelfs op momenten dat er wat mocht, was het natuurlijk niet te vergelijken met de werkzaamheden van een decorateur die normaal gesproken grootse locaties aankleedt.
Elise: “Ja dan is het de vraag wat je gaat doen met je bezetting, creativiteit en energie? De hele branche moest ineens pionieren, we hadden allemaal een nieuwe markt te betreden. Dat is ook wel leuk, daar kwamen hele mooie dingen naar voren. Eerst kwamen de studio’s voor online evenementen op ons pad. Normaal gesproken ligt de nadruk op de binnenkomst van een evenement, daar wil je meteen een beleving creëren. Nu kom je aan in een studio met een kader van 2 bij 2 meter dat er leuk uit moet zien. Als je het in het echt ziet denk je ‘is dit het?’. Maar op beeld ziet het er superleuk uit.”
Richard: “De eerste studio die al heel snel op ons pad kwam was Studio Smile, in Utrecht. Toen dachten we nog ‘oké, daar zullen we eens flink wat spullen in neerzetten’. Maar dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Je hebt een kader waarin het beeld van de camera gevangen moet worden. Met een paar mooie elementen heb je al genoeg.”
Elise: “Het is een hele andere manier van decoreren. Normaal gesproken ben je bezig met een plattegrond in een ruimte, nu moet je ineens door een camera kijken. En het decor moet ook niet afleiden van de content. Het is ook wel erg leuk om jezelf zo te ontwikkelen!”
Afgelopen zomer was er weer iets meer mogelijk. Eerst mochten er evenementen met 30 personen, later tot 200. 1,5-meter-evenement was ineens hét woord. Hoe was het om daarmee bezig te zijn?
Elise: “We waren in die tijd al met minder mensen aan het werk, en ineens begon het druk te worden. We hadden zelfs even iets van ‘wow, het voelt weer als vanouds!’
Richard: “Er was bijna paniek, zoveel aanvragen kwamen er. En allemaal in de experimentele sfeer. ‘Kunnen jullie een testsetting bouwen op 1,5 meter, maar wel geoptimaliseerd om zoveel mogelijk mensen aan tafel te krijgen bij een diner?’ Dat was in de Beurs van Berlage, waar we in de Grote Zaal een setting hebben gemaakt voor een diner met 150 gasten. Dat was uitstekend.
Elise: “Het was echt heel goed om te ervaren: wat doet het als je op 1,5-meter moet blijven, als je met vier personen om tafel kan in plaats van met tien. Het was een hele leuke testcase, en het werkte eigenlijk heel goed! Door die testcase hebben we later nog wel een paar congressen kunnen doen waarbij we konden inzetten wat we hadden geleerd. Het was fijn om overtuigend te kunnen zeggen: dit werkt. Nu vraag ik me al af: ‘wow, kon dat nog in september dit jaar?’”
Ja, we zitten nu alweer een tijd in een fase dat er bijna niets kan. Hebben jullie toch nog projecten lopen?
Richard: “We zijn betrokken bij een heel leuk project van Q-Music, de Q-Escape Room die vorige week is begonnen. Een aantal dj’s sluiten zich daarin op en moeten in een paar dagen tijd een soort sleutel ontdekken om te ontsnappen. Twee jaar geleden hebben we die ook ingericht en dat was een groot succes. Daar zijn we een aantal dagen voor aan het bouwen geweest. Het ziet er spectaculair uit! En we kunnen zo weer een aantal technici en decorbouwers een leuke job geven.”
Elise: “In de Efteling hebben we het decor gebouwd voor het tv-programma Merry Little Christmas, dat nu te zien is op RTL. Dat zijn hele leuke projecten, waar je met zijn allen energie van krijgt. Je bouwt wat, je zet echt wat neer. En een collega heeft een hele vette tekening gemaakt voor een Drive Through Event. Daar komen nu allemaal pick-up points uit voort, waar medewerkers doorheen kunnen rijden om een pakket op te halen. Dat zijn wat kleinere projecten waar we nu mee bezig zijn, naast het inrichten van studio’s zoals waar we nu zitten, in De Hermitage.”
Terug naar het inrichten van locaties. Hopelijk mogen er snel weer bijeenkomsten plaatsvinden, zelfs al is het op 1,5 meter. Hoe maak je dat toch sfeervol?
Richard: “Een mooi voorbeeld is een congres dat we afgelopen zomer hebben ingericht in het AFAS Theater, met 200 gasten in plaats van de 1200 die er normaal zouden kunnen komen. Maar hoé we die zaal hadden ingericht was fantastisch. Uiterst luxueus, iedere gast had zijn eigen ‘skybox’, met een eigen fauteuil en een tafel. Dat alles mooi uitgelicht met spots van bovenaf, dat zag er prachtig uit, 200 huiskamertjes in een enorme zaal. Het is weliswaar enorm luxe, en het is nogal een verschil of je 1200 betalende congresgangers hebt of 200, maar dit zou best ook na corona een hele leuke trend kunnen zijn. Een ultraluxe congres!”
Worden ruimte en luxe de trend voor komend jaar?
Richard: “Voor Spant in Bussum hebben we speciale tafeltjes gemaakt, die je op de rug van de stoel voor je kan plaatsen. Als je om-en-om een rij vrijlaat, dan kan je tijdens een voorstelling of congres op de plaats bediend worden. Het is in eerste instantie bedacht omdat het corona-proof is, maar ik moest ook denken aan het Lido van vroeger. Een ‘luxe’ theaterbezoek, waarbij je een eigen tafeltje hebt met een hapje en drankje erop. Je vraagt je af wat er hiervan blijft hangen, als we straks weer terug gaan naar normaal. ‘Skybox’ of ‘Loge’ in de zaal. Het is natuurlijk duurder dan normaal, maar ik denk dat er best veel mensen zijn die dat er voor over hebben.”
Elise: “De ervaring is heel anders met zoveel ruimte. Ik zal vooral heel blij zijn als we weer een evenement of theater kunnen bezoeken zoals vroeger. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je weer dicht op elkaar zit je wel even denkt: ik mis die lekkere ruime stoel!”
Normaal gesproken zouden we nu de trends bespreken voor het komende jaar, voor 2021. Ik kan me voorstellen dat door corona nieuwe trends voor de evenementenbranche even wat minder belangrijk zijn.
Richard: “Ja dat is lastig, ik heb het gevoel dat alles heeft stil gestaan. Trends worden gevormd door de hele breedte van de maatschappij, en als die tot stilstand komt dan geldt dat ook voor de ontwikkeling van trends. Natuurlijk zijn er wel modeshows geweest en zijn er allerlei nieuwe ontwerpen. Maar onze branche is met name druk geweest met overleven. Ik denk dus dat de trends opschuiven, dat het een jaar heeft stil gestaan. Er zijn wel ‘trends’ die door de omstandigheden zijn ingegeven, zoals de customized theatertafels die ik eerder noemde, of speciale 1,5-meter-congrestafels. Vergaderen met meer ruimte.”
Elise: “En misschien dat er door corona nieuwe trends gevormd worden. Dat we de ruimte en luxe willen behouden. Maar dat is koffiedik kijken.”
Hoe ziet volgens jullie het komende jaar eruit voor de evenementenbranche?
Richard: “Het komende jaar zie ik positief in, mede door de komst van het vaccin. Ik spreek locaties die zeggen dat ze vanaf september 2021 stijf zijn volgeboekt met evenementen die zijn doorgeschoven. Dus ik verwacht dat we ons binnen afzienbare tijd moeten schrapzetten. We zijn allemaal teruggegaan in bezetting en moeten tijdig opschalen om dat het hoofd te gaan bieden. In de tussentijd is het belangrijk om de contacten met ex-medewerkers en freelancers warm te houden.
Elise: “In de tussentijd blijven we lawaai maken. Zo organiseren we binnenkort samen met Rational, producent van combisteamers, een aantal kookdemo’s. Dat doen we in Mijdrecht, bij BloemBloem, zodat wij tegelijkertijd kunnen laten zien wat wij aan het doen zijn. Om te laten zien dat we alive and kicking zijn! En dat er nog altijd heel veel mogelijk is, ook op 1,5 meter afstand. Op onze website hebben we heel veel foto’s met voorbeelden 1,5-meter mogelijkheden, maar dit leeft veel meer. Als je het fysiek ziet dan doet dat veel meer dan een foto.”