Hoe duurzaam zijn de Olympische Spelen in Parijs?
Frankrijk zorgt er deze zomer voor dat de Olympische en Paralympische Spelen innovatief en groots zijn, maar ook voor iedereen toegankelijk en duurzaam. Zo wil Parijs maximaal gebruik maken van de bestaande infrastructuren en zijn er alleen nieuwe voorzieningen gebouwd waar de Parijse bevolking echt behoefte aan heeft. Parijs zegt ook resoluut in te zetten op duurzaamheid door de CO²-uitstoot te compenseren en voorrang te geven aan ecologisch verantwoorde oplossingen, met name op het gebied van vervoer, voeding en energie. Als vervolg op ons artikel over de vele unieke venues van deze Olympische Spelen, zetten we hieronder de meest bijzondere duurzame initiatieven op een rij.
Parijs begon meteen al goed. Het is namelijk het eerste organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen dat een schenkingsfonds oprichtte dat moet helpen de impact van de nalatenschapsprojecten van Parijs 2024 voort te zetten. Daartoe werd het Sport for Climate Action-initiatief ondertekend waarbij Parijs beloofde de beste milieuoplossingen na te streven. Maar ook de impact van de Spelen van 2024 op het klimaat te verminderen, educatieve initiatieven over het klimaat te starten, duurzamere consumentengewoonten te bevorderen en klimaatactie te ondersteunen.
Duurzaamheid Olympische Spelen Parijs
Hoe gaat Parijs al deze beloften ook echt realiseren? Dat gebeurt met name door de Spelen in te zetten als proeftuin voor duurzame innovatie. Met het gebruik van koolstofarme materialen in permanente gebouwen bijvoorbeeld. Ook worden de atleten- en mediadorpen na de Spelen grotendeels hergebruikt als woningen. En verder worden recyclebare materialen gebruikt bij de bouw van de vele tijdelijke constructies die deze Spelen kent.
Aquatics Centre
Het Aquatics Centre is, samen met de klimmuur van Le Bourget, de enige permanente sportfaciliteit die wordt gebouwd voor de Spelen van Parijs 2024. Deze zomer zal het onderdak bieden aan de zwem-, waterpolo- en duikevenementen. Maar bovenal staat duurzaamheid hier op allerlei gebieden centraal.
Het Aquatics Centre sluit via een voetgangersbrug over de snelweg A1 aan op het naburige stadion Stade de France. Het is een welkome aanvulling voor Seine Saint Denis, dat een ernstig gebrek aan sportfaciliteiten heeft. Het gloednieuwe Aquatics Centre is modulair: er kan worden geschakeld tussen een locatie met 5000 zitplaatsen tijdens de Spelen naar een venue met 2.500 zitplaatsen voor kleinere evenementen daarna. Het Aquatics Centre kijkt hierdoor veel verder dan de Spelen.
Multisportfaciliteit
Het Aquatics Centre is ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van de gastregio Seine-Saint-Denis en de Franse zwemgemeenschap. Die nu ook na de Spelen een locatie hebben voor de organisatie van grote (inter)nationale wedstrijden. Vanaf juli 2025 wordt het Aquatics Centre een grote multisportfaciliteit die voor iedereen toegankelijk is. Met twee zwembaden (50m en 25m), een fitnessruimte, een boulderbaan, een paddle-tennisgedeelte en velden voor teamsporten.
Het Aquatics Centre is koolstofarm en alle gebruikte bouwmaterialen waren biobased. De houten structuur en het dakframe zijn zo ontworpen dat ze naadloos opgaan in het omringende groen. Het dak van 5000 m² dat bedekt is met fotovoltaïsche zonnepanelen, is een van de grootste stedelijke zonneparken van Frankrijk. Deze panelen leveren alle energie die het centrum nodig heeft. Het centrum is bovendien ingericht met producten van gerecycleerde materialen, ontworpen en gemaakt in Frankrijk. Dit om de expertise van het land op het gebied van milieuprestaties te benadrukken.
Kortom: ook wat inspiratie qua duurzaamheid betreft zijn de Spelen in Frankrijk meer dan de moeite waard om nauwlettend te volgen!