Discover the finest spaces
Delen

Het succes van Strandzuid en Unlimited Label verklaard

Strandzuid is zo’n locatie die met recht toonaangevend genoemd mag worden. Al zo’n zestien jaar lang ligt daar achter RAI Amsterdam een verbogen pareltje voor een breed scala aan evenementen, dat altijd blijft vernieuwen en altijd een geliefde plek blijft. Wat is het geheim van het succes? GreaterVenues sprak met Michel Pais en Bram van Es, de mannen achter Strandzuid en het overkoepelende Unlimited Label.

Strandzuid begon zestien jaar geleden op de huidige locatie achter RAI Amsterdam als een kleinschalig restaurant, vertelt Michel. “Ik ken Maurits van der Sluis (nu COO van RAI Amsterdam, red.) en hij was op zoek naar een invulling voor wat brakke grond achter RAI Amsterdam. Het werd niet echt gebruikt en RAI Amsterdam wilde in samenwerking met de gemeente graag wat meer reuring creëren in en om het RAI-gebied. Maurits had het idee er een stadsstrand te openen. Ik had al wat horecazaken in mijn portefeuille en zag veel potentie in de locatie.”

Strandzuid Amsterdam
Foto: Strandzuid

Potentie

Toen was Strandzuid nog vooral een heleboel zand en een klein terras. “Maar er zat veel potentie in. De ligging naast RAI Amsterdam en zo middenin de Zuidas, de uitstekende bereikbaarheid, de ruime parkeergelegenheid en de fraaie ligging aan het water en tegenover het Beatrixpark – alle ingrediënten waren aanwezig voor een succesvolle locatie. Het liep al gauw goed.”

Michel signaleerde al snel een andere behoefte vanuit de markt: evenementen bij Strandzuid. “We kregen steeds vaker aanvragen voor groepen bij Strandzuid. Dan wel vanuit RAI Amsterdam, of gewoon mensen die hier eens geborreld hadden en het zo gezellig vonden dat ze ook wel een besloten feestje hier wilden organiseren.” In 2009 sloot daarom Bram van Es aan, die met een achtergrond in de evenementenbranche zijn expertise kon inzetten om het evenementenconcept van Strandzuid te ontwikkelen. “Sindsdien combineren we feilloos de twee functies horecabestemming en evenementenlocatie. Bram en ik vullen elkaar daarin ook goed aan.”

Strandpaviljoen

Maar het was in de beginjaren en eigenlijk tot voor kort wel behelpen. “We begonnen als een typische zomerlocatie. Net als een strandpaviljoen bouwden we ieder seizoen de hele boel op en aan het eind van het seizoen moest alles weer afgebouwd worden. Dat maakte het soms een intensieve onderneming,” vertelt Michel. Bram vervolgt: “Maar sinds 2017 hebben we het tijdelijke karakter van ons afgeschud. We hebben flink geïnvesteerd in een permanente locatie een die het hele jaar door draait. Zomers zijn we een door Bali geïnspireerde paradijselijke strandlocatie, Strandzuid, en ’s winters transformeren we tot een soort wintersportoord, Zuidpool. Op die manier zijn we niet afhankelijk van het seizoen en kunnen mensen altijd bij ons terecht voor borrels, diners, feesten en vergaderingen.”

Want juist die combinatie, stelt Michel, is goud waard. “Voor al onze locaties geldt dat het zowel een restaurant als een evenementenlocatie is. Een goedlopend restaurant betekent stabiele inkomsten. Een evenementenlocatie is, in ons geval, meer afhankelijk van de deining van het zakelijke leven. Door ze te combineren heb je the best of both worlds. Bovendien merken wij dat het onze locatie aantrekkelijker maakt. Er is altijd gezelligheid in het restaurant en als je een kleiner event ernaast doet, profiteer je daar ook van. Het is natuurlijk ook mogelijk om een discreet evenement te organiseren.”

Vondelpark3 Amsterdam
Vondelpark3 is een hele gave locatie in het stadspark.

Unlimited Label

Naast de positieve groei van Strandzuid hebben de heren meer ontwikkelingen doorgemaakt. Er zijn de afgelopen jaren nieuwe locaties bijgekomen en alles is ondergebracht onder Unlimited Label, dat nu verantwoordelijk is voor evenementenlocaties Strandzuid en Vondelpark3 en restaurants Caffe Esprit en Jackson Dubois op het Spui. Daarnaast zijn ze begonnen met een avontuur over de grens: in Malaga is nu Nuevo & Sur Beach House het Spaanse equivalent van Strandzuid. Het ontbreekt dus niet aan succes. Wat is het geheim?

“Dat begint toch bij randzaken,” meent Michel. “Locatie is zo belangrijk. We zijn altijd op de uitkijk voor nieuwe avonturen en krijgen regelmatig aanbiedingen, maar alles moet kloppen. En dat begint bij basisdingen zoals bereikbaarheid, ligging, parkeergelegenheid, et cetera. Bij Strandzuid was dat allemaal zo goed, mede dankzij de goede infrastructuur van RAI Amsterdam waar wij intensief mee samenwerken.” Bram vult aan: “Hetzelfde geldt voor Vondelpark3. Het is zo’n toffe locatie, middenin het drukbezochte Vondelpark en met veel karakter. Het maakt het een stuk leuker en makkelijker om concepten voor te ontwikkelen.”

Nuevo & Sur Beach House is de nieuwe Spaanse locatie van Unlimited Label.

Nuevo & Sur Beach House

Bram, Michel en lokaal partner Benjamin zijn inmiddels ook druk bezig met hun concept Strandzuid in het Spaanse Malaga uit te voeren onder de naam Nuevo & Sur Beach House. Daar gaat alles toch net even anders. “De evenementenbranche in Nederland is heel volwassen. Veel bedrijven zien de meerwaarde in van vergaderen buiten de deur en hechten ook waarden aan toffe locaties met karakter en vernieuwende concepten. In Spanje beperkt de evenementenbranche zich nog een beetje tot het congreswerk in hotels met systeemplafonds en een beamer. Toch zien we langzaam maar zeker een groeiende behoefte en hebben we gelukkig ook in Spanje een a la carte restaurant op de locatie en zijn we niet geheel afhankelijk van inkomsten door events. En ja, de Spaanse zon helpt ook.”

Unlimited Label lijkt voorlopig nog niet klaar met groeien. Wellicht dat na Spanje ook andere Europese landen veroverd kunnen worden – en als in Nederland zich een kans voordoet om een nieuwe uitdaging aan te gaan met de eerdergenoemde juiste randvoorwaarden, dan wacht ons gearandeerd een nieuw juweeltje van het succesvolle label.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.