Discover the finest spaces
Delen

Het nieuwe Buitenplaats Kameryck: ‘Spektakel als standaardvoorziening’

In 2019 opent op Buitenplaats Kameryck een gloednieuwe congres- en evenementenlocatie met spectaculaire presentatiemogelijkheden, ruime parkeergelegenheden en een prachtige groene omgeving in het hart van de Randstad. De komst van de nieuwe locatie is al eerder aangekondigd – jaren terug al – maar het is nu dan écht bijna klaar. We krijgen een rondleiding over de bouwplaats, waar de droomlocatie die eigenaren Mark Haagen en Hans Voorn voor ogen hebben vorm begint te krijgen. Mark: “Dit heeft denk ik alles waar event organisatoren naar op zoek zijn, onder één dak.”

Bij GreaterVenues houden we wel van een goede teaser. We kijken reikhalzend uit naar nieuwe locaties en melden hun komst het liefst nog voor de eerste steen ook maar is gebakken. Buitenplaats Kameryck maakte het echter wel heel bont: de komst van de nieuwe locatie werd al in 2012 aangekondigd. Dat de locatie pas in 2019 haar deuren opent, is echter geen uit publiciteitsoverwegingen gerekte spanningsboog, maar het gevolg van een langslepende juridische strijd die tot twee keer toe voor de Raad van State werd uitgevochten. De laatste keer eindigde dat met groen licht voor de bouwplannen. Van spanningen is niets meer te merken als wij Buitenplaats Kameryck bezoeken. We ontmoeten Mark Haagen en de nieuwe commercieel manager Birgit van der Woning op het terras bij het hoofdgebouw. Het water in de plas waaraan de locatie is gebouwd ligt glad als een spiegel en het vergt weinig fantasie om de symboliek te zien voor het rustige vaarwater waarin de locatie verkeert.

Kameryck evenementenlocatie
De buitenkant van de nieuwe locatie is af en momenteel wordt het interieur afgewerkt.

Nieuwe, duurzame technieken

Te lang blijven hangen in het verleden heeft natuurlijk ook weinig zin. Je kunt maar beter de voordelen proberen in te zien. “Vooropgesteld: we hadden de nieuwe locatie het liefst al in 2012 gebouwd”, glimlacht Mark. “Maar het uitstel heeft als voordeel dat we veel interessante nieuwe technieken hebben kunnen toepassen die in 2012 nog niet bestonden. In zes jaar tijd heeft op het gebied van duurzaamheid een enorme ontwikkeling plaatsgevonden. We kunnen daardoor werken met warmtekoudeopslag, zodat we in de zomer koelen met de koude lucht uit de winter, en andersom. En we draaien straks helemaal gasloos. Het past bij het groene karakter van de locatie. In het oorspronkelijke ontwerp moesten we kiezen tussen halogeen en ledverlichting: die keuze hoef je nu niet eens meer te maken.”

Wat gaat er allemaal gebeuren bij Buitenplaats Kameryck? Birgit frist ons geheugen op. “Het hoofdgebouw heeft plek voor een vergaderopstelling met maximaal 100 tot 150 personen. Maar we krijgen steeds vaker aanvragen voor grotere evenementen. Die capaciteit konden wij niet bieden zonder tenten neer te zetten, en dan wordt het meteen een kostbare onderneming. Om aan die vraag te kunnen voldoen, bouwen we een plenaire zaal die plaats biedt aan congressen voor 400 personen. Locaties van dit formaat zijn er wel in de Randstad, maar niet op zo’n idyllische plek!”

Kameryck evenementenlocatie
Ook het hoofdgebouw krijgt een grondige make-over met frisse kleuren en een nieuw interieur.

De nieuwe locatie van binnen

Hoog tijd om de nieuwe locatie te bewonderen. We lopen om de bouwhekken heen aan de achterkant van het hoofdgebouw, waar de nieuwe locatie aan vast wordt gebouwd. De buitenkant staat al volledig en momenteel wordt de binnenkant afgewerkt. Wat opvalt is hoe goed de nieuwe locatie aansluit op het originele gebouw – dezelfde landelijke stijl en materiaalkeuze. Het terras wordt doorgetrokken en loopt straks volledig rondom de locatie, zodat je vanuit iedere ruimte direct naar buiten kan. Als de bouwhekken straks weg zijn, is het net of het hier altijd zo heeft gestaan.

Binnen komen we terecht in een grote, open ruimte: de nieuwe plenaire zaal, van liefst 500 vierkante meter groot. De ruimte is straks door middel van schuifwanden op te delen in vier kleinere zalen. Een verdieping hoger liggen nog twee zalen, met uitzicht op het omringende terrein. “Subzalen zijn voor een congres minstens zo belangrijk als een mooie grote zaal”, legt Birgit uit. “Inclusief de bestaande ruimte in het hoofdgebouw kun je hier straks gebruik maken van 12 subzalen, wat ideaal is voor groepen tot 400 personen.”

Kameryck evenementenlocatie
De grote zaal in het nieuwe gebouw krijgt een immense video wall, over de gehele breedte. Artist impression: Kaneryck

Turn key spektakel

Niet alleen het gebruiksgemak is wat de nieuwe locatie speciaal maakt. Het gebouw is ontworpen om indruk te maken, vertelt Mark trots. “Zoals ik het me voorstel kom je hier straks binnen via het hoofdgebouw. Twee grote, openslaande deuren brengen je in deze grootse ruimte, met dít uitzicht.” Mark wijst op de grote raampartijen aan beide kanten van de zaal, waardoor je hier midden in de natuur zit. “Wanneer iedereen op zijn stoel zit, begint een voice-over te vertellen. De gordijnen sluiten automatisch, de vloerspots en plafondlichten springen aan en achter het podium begint een bedrijfsfilm of presentatie te spelen op het presentatiescherm: een video wall van 14 x 4,5 meter!”

Als je dit leest is het misschien lastig om voor je te zien hoe indrukwekkend het eruit komt te zien. Je moet je voorstellen dat een volledige wand achter het podium als projectiescherm dient. Hierop kun je jouw eigen presentatie op maat laten maken, maar je kunt ook verschillende ‘standaard moods’ kiezen: bewegend videobeeld van bijvoorbeeld een bos, een onderwaterwereld of een tropisch eiland. Hiermee teleporteer je de bezoekers van je event met een druk op de knop uit het Groene Hart naar een geheel andere wereld. “In een evenementenlocatie moet ruimte zijn voor spektakel. En spektakel hebben wij als standaardvoorziening, zonder dat je nog dure beamers hoeft in te huren.”

Kameryck evenementenlocatie
De plenaire zaal is op te delen in vier subruimten. Artist impression: Kameryck

Optelsom van wow-factoren

Hoe enthousiast we ook worden van de nieuwe locatie, Birgit en Mark realiseren zich maar al te goed dat een nieuwe ruimte en goede techniek alléén niet het verschil maken. Birgit: “Er staat hier straks een hele nieuwe locatie, maar wel met de ervaring en een team dat hier al jaren staat en weet hoe je een event draait. Kameryck staat bekend om de goede catering en service, dus je weet dat je hier goed zit. We hebben een track record van ruim tien jaar.”

Mark knikt: “Iedere locatie heeft gastvrijheid, een goede keuken en ontzorging tijdens je event. Als je dat vandaag de dag niet biedt als locatie, dan heb je eigenlijk geen bestaansrecht meer. Om het verschil te maken moet je meerdere wow-factoren brengen. Hier begint het bij de entree: een gave locatie midden in de Randstad, goed te bereiken vanuit Rotterdam, Den Haag, Utrecht én Amsterdam. Een landelijke omgeving zonder dissonanten van hoogspanningsmasten of flatgebouwen: je kijkt uit over de weiden, je voelt de rust van de natuur. Vervolgens word je binnen ontvangen door een fantastisch hospitality team; je ziet die spectaculaire techniek – geen beamertje, maar een scherm van 14 meter breed, met geweldig geluid en licht. En als je dan ook nog eens geniet van de lokale en duurzame catering met worteltaart van eigen land en kruidenthee uit eigen tuin, en op de terugweg – filevrij! – naar huis rijdt, met een pot jam of fles appelsap die we hier zelf maken, dan is dat een optelsom van wow-factoren. Dit heeft alles waar event organisatoren naar op zoek zijn, onder één dak.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.