Discover the finest spaces
Delen

Harold Warmelink (Flint) – Theaters vertellen het verhaal van jouw congres

Het gaat goed met Flint. Een trotse directeur Harold Warmelink ontvangt ons in het Amersfoortse theater, waar in het weekend van 20, 21 en 22 januari de opening van het Bankgiro Loterij Theaterweekend plaats zal vinden. Het is een van de grote publieksevenementen in Flint, dat zich behalve als congres- en evenementenlocatie ook steeds meer ontwikkelt als het podium van Amersfoort.

Het is 2011 als Harold Warmelink aantreedt als directeur van Flint. Het land en zeker de culturele sector zitten midden in de crisis, maar Harold en zijn team besluiten tot een grootscheepse verbouwing van het theater en de rest van het gebouw. “Juist op momenten dat het minder gaat moet je lef tonen. We moesten zorgen dat we een eigentijds theater hebben, zodat we klaar zijn voor de toekomst. Flint deed het altijd al heel goed met evenementen en congressen, maar dankzij de verbouwing is onze bezetting flink omhoog gegaan. Afgelopen jaar hadden we ruim 150 commerciële evenementen en congressen en bijna 200 voorstellingen. Dat betekent dat het lekker druk is, er is altijd beweging en reuring.”

Eind januari vindt de opening van het Bankgiro Loterij Theaterweekend plaats in Flint. In dat weekend kun je in tientallen theaters in het hele land voor tien euro naar een voorstelling. “Alle theaters zorgen in dat weekend voor een leuke randprogrammering. Wij doen dat onder andere met een rollerdisco. Het is fantastisch dat de Bankgiro Loterij dit Theaterweekend organiseert. Het is een hele mooie manier om een breed publiek te laten kennismaken met het theater. Als ik vroeger naar het theater ging, als kind, dan moest ik mijn nette kleren aan. Een stropdasje om met een elastiekje. Dat was echt iets bijzonders, dan gingen we uit! Ik hoop dat dat gevoel weer terugkomt.”

Harold gaat ons voor in de lift naar de bovenste verdieping van het theater, waar de Panoramalounge is. “Voor de verbouwing hadden we heel veel vierkante meters, maar er waren nauwelijks subruimtes. Deze foyer en die op de verdieping hieronder werden zelden gebruikt. Als de zon erop stond werd het er snel te heet. We hebben deze foyers beter bereikbaar gemaakt met een goede lift en glazen wanden ingebouwd. Het is een heel mooie lounge geworden met een prachtig uitzicht over de stad.”

Wat doen jullie zelf om het publiek naar Flint te trekken?

“Wij willen steeds meer het podium van de stad zijn. Amersfoort heeft een traditie van vele festivals, maar die hebben het de laatste jaren moeilijk. Wij kunnen die voor de stad behouden door ze bij ons binnen te laten plaatsvinden en te produceren. Het Highlands Blues Festival is daar een voorbeeld van, een festival waar echt de grote jongens van de blues optraden. Onder de naam Flirting With The Blues maakt dat festival een doorstart in Flint, waarbij we gebruik kunnen maken van de kennis en ervaring van de organisatoren. Dat doen we ook bij Dias in Concert, een afgeleide van het Latin Caribbean festival Dias Latinos.”

Flint Amersfoort

“Het mooie is dat we hiermee allerlei combinaties kunnen maken met onze zakelijke doelgroep. Als er een topband uit Amerika overkomt voor een festival, is dat vaak ook leuk voor bedrijven. Hoe gaaf is het om met je gasten eerst een sessie te doen, bijvoorbeeld hier in de Panoramalounge, en vervolgens met zijn allen naar beneden een festival in te lopen? Als bedrijf hoef je alleen maar in te tekenen, en alles is al voor je geregeld.”

Flint wil het podium zijn voor de stad, maar tegelijkertijd zeg je te focussen op events en congressen. Gaat dat goed samen?

“Wij zoeken nadrukkelijk de verbinding tussen die twee, want het sluit erg goed op elkaar aan. Weet je wat ik zo mooi vind aan theater? Je gaat erin en wordt een andere wereld in gezogen. Je zit in een coconnetje, waardoor je even geen besef hebt van de tijd om je heen. De ene keer moet je heel hard lachen, de andere keer ga je uit je dak en sta je mee te zingen en te dansen, of je wordt ontroerd, of verrast door een prachtig verhaal, of je raakt geïrriteerd als een show net over de grens heen gaat. Maar het plaatst de dingen in perspectief, en dat inspireert altijd.”

“Als theater zijn wij creatief en goed in het vertellen van verhalen. Bij congressen en evenementen vertellen we het verhaal van de klant. Zo was hier een tijdje terug het vijftigste congres van de Nederlandse Vereniging van Gynaecologie en Obstetrie. Een belangrijk jubileumcongres voor 600 personen. Zij hadden de wens om gebruik te maken van ‘theater’ tijdens hun congres, en wij hebben gekeken hoe we deze verbinding konden leggen. Dit resulteerde in een congres met als afsluiting een theatervoorstelling van De Verleiders, een toneelstuk over het zorgstelsel. Op de dag van het evenement hebben we de cast van de voorstelling gekoppeld aan de organisatie, waardoor de voorstelling toegespitst werd op de gasten in de zaal. ‘s Avonds konden wij deze voorstelling ’s weer programmeren voor onze reguliere theaterbezoekers, terwijl de Nederlandse Vereniging van  Gynaecologie en Obstetrie feestelijk hun congres afsloot. Zoiets kan alleen in het theater.”

Flint Amersfoort

Je bent ook betrokken bij het platform Theater Locaties Nederland. Waarom vind je het zo belangrijk om theaters onder de aandacht te brengen als evenementenlocatie?

“Wat we bij TLN doen is kennis delen. We willen ervoor zorgen dat het niveau van Nederlandse theaters in de hele breedte omhoog gaat. En dankzij de samenwerking met het Genootschap voor Eventmanagers kunnen we laten zien dat theaters iets extra’s te bieden hebben. Onze vierkante meters zijn heel gewild voor congressen. Ik kom uit de hotellerie en de wereld van congressen en wat mij echt opviel toen ik bij Flint kwam, zijn de mogelijkheden en het serviceniveau. De toneeltechniek die wij hebben, die heeft geen enkel congrescentrum. We kunnen echt álles in het plafond van de Theaterzaal hangen. We hebben een keer de CEO van een bedrijf het toneel op laten abseilen, maar we hangen er net zo makkelijk een grote auto in. Die zou je zelfs kunnen laten jojoën, als je dat zou willen.”

“Op het gebied van service vond ik het heel bijzonder dat je contactpersoon ook degene is die ’s avonds het licht uitdoet na je evenement. Met diegene heb je van tevoren alles besproken, tot in de kleinste details, dus het is eigenlijk heel gek als die je dan op de dag zelf voorstelt aan een party manager en zelf weggaat. Bij Flint is het gesprek altijd met drie mensen. Er is iemand van de horeca, iemand van evenementen en congressen en iemand van toneeltechniek – die kan net even zorgen voor dat mooie theatrale effect dat je zelf niet zo snel zou bedenken. En in ieder geval één van deze drie personen is aanwezig tijdens het evenement.”

‘We hebben een keer de CEO van een bedrijf het toneel op laten abseilen, maar we hangen er net zo makkelijk een grote auto in. Die zou je zelfs kunnen laten jojoën, als je dat zou willen.’

“Op het gebied van service vond ik het heel bijzonder dat je contactpersoon ook degene is die ’s avonds het licht uitdoet na je evenement. Met diegene heb je van tevoren alles besproken, tot in de kleinste details, dus het is eigenlijk heel gek als die je dan op de dag zelf voorstelt aan een party manager en zelf weggaat. Bij Flint is het gesprek altijd met drie mensen. Er is iemand van de horeca, iemand van evenementen en congressen en iemand van toneeltechniek – die kan net even zorgen voor dat mooie theatrale effect dat je zelf niet zo snel zou bedenken. En in ieder geval één van deze drie personen is aanwezig tijdens het evenement.”

“Onze kernwaarden zijn theatergevoel, lef, pro-actief, plezier hebben en persoonlijke aandacht. We laten mystery visits doen door een extern bedrijf, die onze kernwaarden testen, de reis die wij voor onze bezoekers voor ogen hebben. Dat bedrijf doet dat voor 60 bedrijven, en wij kregen het hoogste cijfer van allemaal: een 9,5. In het tevredenheidsonderzoek van de ANWB naar Het Meest Gastvrije Theater stonden we in de top 10. Dat zijn bevestigingen dat we goed bezig zijn.”

Maar dat is natuurlijk voor theaterbezoekers, niet voor congresgangers.

“Ja dat klopt. Bij events doen we dat op een andere manier. Je hebt  voor en tijdens het event altijd te maken hebt met dezelfde contactpersoon. Op die manier bouw je een relatie met iemand op en bespreken we na afloop direct hoe het evenement verlopen  is. Op die manier blijven we onze dienstverlening continu verbeteren. Gezien de recensies die bijvoorbeeld op Meetingreview worden achtergelaten, zijn we ook zakelijk gezien goed bezig.  En onze vaste klanten beoordelen ons in onze eigen evaluatie met een 8,4 voor algehele dienstverlening en 9,3 voor  gastvrijheid. Cijfers om trots op te zijn.”

Flint Amersfoort AFAS zaal

We lopen door naar het restaurant van Flint, genaamd ‘Trek’. “Trek staat voor trek hebben, maar ook voor de trekken, buizen boven het toneel waar de decorstukken aan hangen. Tegenwoordig gaat dat allemaal automatisch, maar vroeger hadden we een trekkenwand met touwen die men met de hand bediende. Die oude touwen hebben we hergebruikt door ze aan het plafond van het restaurant te hangen. Dat is goed voor de akoestiek, het is decoratief, en het helpt ook weer mee om het verhaal van de locatie over te brengen.”

Als we beter kijken vinden we overal verhalen in Flint. Van de vogelhuisjes op het terras, versierd door de artiesten die in het theater stonden, tot aan de keuken van het restaurant. Die is open, en ’s avonds staan er spotlights op de koks gericht. Tijdens het diner zijn de koks de acteurs, de keuken is het podium en de gasten zitten daaromheen aan hun tafel. “We serveren een combinatie van kleine voorgerechtjes op een ‘theaterplank’. Shared dining, zodat je elkaars verhaal kunt versterken, maar ook de planken zelf hebben een verhaal. Die zijn afkomstig uit het oude plafond van de foyer. En op elke tafel staat een verhalenboek, waarin gasten het verhaal van hun bezoek aan Flint kunnen schrijven en de verhalen van de vorige gasten kunnen lezen. Een theater brengt een verhaal over. Of dat nou op het podium is, in het restaurant, of tijdens een congres.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.