Discover the finest spaces
Delen

Green.DNA: van hoveniersbedrijf tot trendsetter in eventlocaties

Het jaar 2018 is amper begonnen als we verrassend locatienieuws horen: Remco Smits verlaat evenementenlocatie Naarderbos en maakt de overstap als directeur naar de evenementenorganisatie Green.DNA. Met congres- en vergaderlocaties als Het Glazen Huis en Veerkracht in Klarenbeek, het in 2016 geopende Innovatiekracht in het havengebied van Rotterdam en de mobiele locatie BioDome is dit één van de meest innovatieve partijen in de locatiemarkt. Een omgeving dus die Remco op het lijf is geschreven, zo blijkt als we hem opzoeken in Innovatiekracht, waar hij ons samen met eigenaar Sam Verwaijen bijpraat over de ambitieuze toekomstplannen van de organisatie.

Wie al bekend is met de evenementenlocaties van Green.DNA kan zich een voorstelling maken van wat je ervaart bij het betreden van Innovatiekracht. Net als Veerkracht ligt deze locatie verscholen in en ‘onder’ het groen – een beetje alsof een hele grote hand het landschap heeft opgetild en daar een hypermoderne locatie in heeft geschoven. De entree van de locatie gaat volledig op in het groen, terwijl de achterzijde iets uitsteekt en je door een gigantische glazen pui over de omgeving uitkijkt. De locatie is enig in zijn soort – althans, samen met Veerkracht en zoals straks zal blijken binnenkort op nog een locatie in de Randstad – zo innovatief als je maar kan krijgen, en ook nog eens volledig eigenhandig gebouwd. Hoe bijzonder de locaties ook zijn, het meest indrukwekkende van Green.DNA is dan ook misschien nog wel het verhaal, dat zich laat lezen als een jongensboek.

Veerkracht Klarenbeek
Veerkracht in Klarenbeek. Fotocredit: Green.DNA

Van hovenier tot congresimperium

Het verhaal begint in 2005, als Sam Verwaijen de succesvolle vergaderlocatie Het Glazen Huis in Klarenbeek en trainingsinstrument Span of Control overneemt van zijn vader. Sam runt een goedlopend hoveniersbedrijf en meubelmakerij, maar hij is ondernemend en enthousiast over de mogelijkheden die een locatie hem biedt om zijn creativiteit op los te laten. De organisatie groeit al snel buiten de voegen van het bescheiden oppervlak van het Glazen Huis en uitbreiding naar de overkant van de straat is noodzakelijk.

Het is op dit moment dat de basis wordt gelegd van het huidige bedrijf Green.DNA. We zitten midden in de financiële crisis, de congresmarkt ligt volledig onderuit, en toch besluit Sam zijn innovatieve, groene evenementenlocatie te bouwen. Mét of zonder hulp van een bank, of van aannemers die zijn ideeën niet uit willen of kunnen werken. Hij stapt naar broer Remie met zijn plan, en vraagt: “Kunnen we dit niet gewoon zelf bouwen?” Het antwoord: “We kunnen het in ieder geval proberen.” Het resultaat is het volledig eigenhandig gebouwde Veerkracht, dat de daaropvolgende jaren uitgroeit tot een succes.

“Toen ik Het Glazen Huis overnam, zei iedereen tegen mij: ‘dat moet je niet doen, een vergaderlocatie runnen is iets heel anders dan een hoveniersbedrijf’. Maar voor mij is dat precies hetzelfde. Je moet een product hebben waar je in gelooft. Dus als ik een project begin, dan ga ik eerst terug naar de basis: wat wil ik er eigenlijk mee bereiken? Iets maken ‘omdat we dat altijd al zo doen’, daar ben ik niet gevoelig voor. Die visie zorgt ervoor dat Sam telkens vooruitstrevende keuzes maakt en al snel bekend staat als groene en innovatieve ondernemer die in een sneltreinvaart blijft ontwikkelen. Door anders te denken, maar vooral door het gewoon te doen.

Green.DNA, extraordinary solutions

In 2016 opent Sam weer een zelfgebouwde evenementenlocatie: Innovatiekracht, de geperfectioneerde tweelingbroer van de locatie in Klarenbeek. Niet lang daarna volgt de mobiele locatie BioDome en begint zijn bedrijf een eigen cateringtak, die ook steeds vaker op externe locaties wordt gevraagd. De organisatie – inmiddels onder de naam Green.DNA – groeit en bloeit.

Sam: “Toen we merkten dat we vaker moesten uitleggen wat we allemaal doen, hebben we ervoor gekozen om alles onder een overkoepelende naam te brengen, met één uitstraling en motto: ‘Extraordinary solutions’. Het komt er eigenlijk op neer dat we gewoon hele gave dingen willen doen – of het nou met onze locaties is, met het bouwbedrijf of met de catering. Als het daar niet aan voldoet, dan doen we het niet. Dus toen externe catering op ons pad kwam vroegen we ons af: willen we dit doen? Ja, maar alleen als het heel gaaf is. Of neem het 4K-scherm van twintig meter breed dat in beide locaties hangt. Die is er alleen maar omdat ik dat zelf gewoon heel erg gaaf vond.”

Een nieuwe locatie

Die manier van werken – het enthousiasme en de passie spatten er vanaf – is succesvol, zo blijkt als Sam en Remco onthullen dat ze aan een derde locatie werken. Het zal wederom een kopie zijn van de locaties Veerkracht en Innovatiekracht en wordt gebouwd op een locatie in de Randstad die later bekend wordt gemaakt. “We hebben veel klanten die events organiseren in Midden-Nederland, Zuid-Holland en Noord-Holland”, verklaren Remco en Sam. “Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van een nieuwe auto, die de opdrachtgever zowel in Innovatiekracht als in Veerkracht doet. De hele show wordt op maat gemaakt voor onze schermen, in onze ruimten. Voor het laatste event in Noord-Holland moeten ze naar een andere locatie uitwijken, waar het allemaal nèt niet past. Met deze derde locatie, naast Klarenbeek en Spijkenisse, is onze cirkel compleet.”

Remco Smits

Op dit punt in het verhaal betreedt Remco Smits het toneel. Sam: “Ik heb soms nog steeds het gevoel dat dit een eenmanszaak is, maar inmiddels werken er al twintig man voor ons. Het team vliegt de ene dag van een congres in Veerkracht, naar een autopresentatie of personeelsbijeenkomst in Innovatiekracht, tegelijkertijd organiseerden en caterden we een meerdaags relatie event op locatie en gaven we leiderschapstrainingen aan groepen van 75 tot 150 managers op de hei. Supergaaf, maar met oog op onze ambities was het tijd om de basis te versterken en ons bedrijf op de volgende groeifase voor te bereiden. Ik inspireer en motiveer graag, maar echt leidinggeven zit niet in mijn DNA. Om onze groeiambities te realiseren moeten er dit jaar nog eens twintig man bij komen. Ik ben dan ook blij dat Remco ons team komt versterken en mij de ruimte geeft die ik nodig heb om te blijven innoveren.”

Remco bewees eerder als oprichter van Het Witte Huis in Loosdrecht en The Upper Deck in Naarden en als General Manager bij Naarderbos dat hij weet hoe je een evenementenlocatie aan de top van de markt zet. Remco: “Sam is een innovator, hij bedenkt voortdurend nieuwe dingen. Maar daardoor gaat de aandacht soms een beetje van de locaties en uitvoering af. Er stond hier al een prachtige organisatie, waar heel veel leuke dingen gebeuren en heel veel evenementen plaatsvinden. Maar er zijn ook veel dingen die nog net even getweakt konden worden. Dat zijn we nu aan het doen.”

Grootse ambities

Veerkracht en Innovatiekracht zijn inmiddels volledig gerestyled. Remco: “Als mensen hier binnenstappen, dan moeten ze binnenkomen in een complete locatie, die je meteen omarmt, en dat je voelt: ‘dit is het’. In plaats van dat er nog een bus vol meubilair moet worden voorgereden. Ook is de organisatiestructuur aangepast en is de reserveringsafdeling gaan werken vanuit een ander systeem. En er zijn nieuwe collega’s bijgekomen die bekend zijn met mijn manier van denken en werken. Dat gaat allemaal goed van pas komen met het oog op de toekomst en de grote ontwikkelingen die we willen doorvoeren.”

Want groots, dat zijn de ambities van Green.DNA zeker. Naast een derde evenementenlocatie naar het ontwerp van Veerkracht, zal dit jaar nog nieuws volgen over een nieuw horecaconcept. De ogen van Remco en Sam beginnen te stralen als we vragen naar deze mysterieuze toekomstplannen, maar beiden weten zich te bedwingen. Eerst moet alles rond zijn, dan pas horen we meer. Remco licht nog wel een tipje van de sluier: “Het bijzondere aan Green.DNA is dat het op het oog niet een megagrote organisatie is, maar als je ziet welke facetten we in huis hebben… Van een kok tot een timmerman en van een eigen meubelmakerij tot een motion graphic designer. Toen Sam mij vertelde wat voor plannen hij heeft, viel alles op zijn plek. Sam zegt dat er straks nog eens twintig man bij komen, maar ik zeg dat we tegen het einde van het jaar misschien wel 100 of 150 man personeel erbij hebben. Dat is onwijs leuk!” 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.