Discover the finest spaces
Delen

GreaterVenues Podcast: ‘Naar het Malieveld’

GreaterVenues Podcast is de plek waar de insiders praten over de Grote Onderwerpen van Locatieland. Onze branche is specialist in het overbrengen van een boodschap en het activeren van een doelgroep. Maar doen we dat ook als het om ons eigen voortbestaan gaat? Door de coronacrisis dreigen 51.000 banen van eventprofessionals te verdwijnen. Maar nu komt er actie: Code Rood, op 25 augustus op het Malieveld. In deze aflevering spreken we met twee van de initiatiefnemers: Pieter-Bas Boertje (IDEA) en Dirk Prijs (Genootschap voor Eventmanagers, G14 & Platform Cultuurlocaties). We raden je aan om het interview te luisteren (ook in Spotify!), maar wil je het liever lezen, dan zetten we hier ook de highlights voor je op een rij.

Onze branche gaat voor het eerst in haar geschiedenis actievoeren in Den Haag! Wat gaat er precies gebeuren?

Pieter-Bas: “We gaan naar het Malieveld, voor mij voor de eerste keer in mijn leven. Het is grappig, demonstreren is niet echt iets voor de evenementenbranche. Wij zijn meer de mensen achter de coulissen, we maken mensen blij, in plaats van dat we zelf kabaal maken. Maar het Eventplatform, waar Dirk en ik in zitten met 10 verenigingen voor de zakelijke evenementenmarkt, wij vinden het nodig om nu onze stem te laten horen. Ook als zetje in de rug naar de branche, en naar Den Haag om te benadrukken welke steunmaatregelen we nodig hebben.”

Dirk: “De actie die we gaan doen is een menselijke kettingreactie. Ons vak draait op mensen en gaat over mensen. Met deze actie gaan we op ludieke en mooie wijze laten zien dat onze branche door mensen gedragen wordt. Door de huidige situatie valt onze branche stil en vallen er letterlijk banen en bedrijven om; daarom laten we de mensen waarop deze branche steunt op het Malieveld omvallen. We doen dat op een mooie, aansprekende manier en brengen dat in beeld om zo veel exposure te creëren. De timing is nu in de aanloop naar Prinsjesdag, de 3e dinsdag van september, waarop we verwachten dat veel nieuwe regelingen bekend worden gemaakt. In de aanloop daar naartoe willen we hiermee extra aandacht vragen voor de problemen waar wij met elkaar in zitten.”

Eerder kregen we van het Eventplatform juist te horen dat we niet teveel lawaai moesten maken: ga alsjeblieft niet roepen en demonstreren, maar laat ons overleggen. Waarom willen jullie nu toch actievoeren?

Pieter-Bas: “Goede vraag. De afgelopen maanden hebben wij met name op de achtergrond gewerkt, waar we constructief overleg voerden in Den Haag en onder andere met de ministers van EZK en Volksgezondheid spraken over hoe het nu verder moet met dit vak, hoe we het overeind kunnen houden en welke extra financiële steun we nodig hebben. Dat hebben we in de luwte gedaan, op de achtergrond. We wilden dit niet zoals veel andere branches deden met veel kabaal doen, maar constructief, om te kijken hoe we het samen voor elkaar konden krijgen. Maar nu is het moment gekomen om onze stem te laten horen. We krijgen van onze achterban vaak te horen: ‘wanneer horen we iets?’ Wij zijn het vak dat door de coronamaatregelen als eerste onderuit gaat en als laatste weer aan de slag kan. Nu Prinsjesdag dichterbij komt, waar waarschijnlijk veel nieuwe beslissingen worden genomen, is het een goed moment om onze stem te laten horen. Dit is gewoon het juiste moment.”

Dirk: “We hebben met alle betrokken ministers gesproken, zij zaten er zelf bij en we hebben ons laten vertellen dat dat best uniek is. Het is ook niet zozeer dat wij heel veel extra steun nodig hebben en vragen. Maar binnenkort loopt de NOW-regeling af en het is wel van groot belang dat die verlengd wordt. Want op 1,5 meter zijn onze businessmodellen gewoon nog steeds niet winstgevend te maken. We vragen niet zo heel veel, we zijn echt geen ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Het enige wat we vragen is: verleng de NOW-regeling nog even tot we weer op normale manier ons vak kunnen uitoefenen. Die steun is essentieel, willen we op professionele wijze kunnen doorgaan met ons vak. Het coronavirus roept heel veel uitdagingen op, er wordt heel veel beroep gedaan op de kennis en ervaring van onze mensen. Als we mensen moeten ontslaan gaat daarmee heel veel kennis verloren. Hoe meer banen we kunnen behouden, hoe meer kennis we vast kunnen houden en hoe veiliger we straks ons vak kunnen uitoefenen.”

Pieter-Bas: “De situatie is echt wel nijpend. Volgens onderzoek door onze verenigen zie je dat de branche over het hele jaar 75 procent omzet verliest. Dat is mega. Het is heel fijn dat we in Nederland leven, waar zoiets als een NOW-regeling is waardoor je mensen grotendeels aan boord kunt houden. Maar willen we deze branche straks weer gezond overeind kunnen krijgen, dan hebben we een derde tranche nodig. We hopen dat er in het voorjaar een vaccin is, en op dat moment kunnen we weer veel meer gaan doen, maar tot die tijd hebben we nog even ondersteuning nodig.”

“Het meest schrijnende is misschien wel dat wij als eventvak heel belangrijk zijn voor de hele economie van het land. Wij brengen mensen bij elkaar, deals tot stand en bouwen communities. En je merkt dat mensen langzamerhand weer een enorme behoefte hebben om weer bij elkaar te komen. Wij zijn superbelangrijk, het is cliché, maar we zijn echt de smeerolie van de economie.”

Dirk: “Je kunt heel veel doen via media als Zoom, online, maar als je zaken gaat doen en vooral met new business, dan wil je iemand in de ogen kijken. Er is maar weinig new business dat online goede zaken gaat doen. Veel eventmanagers zeggen mij: wat er ook gebeurt, wij gaan in september weer evenementen organiseren, we willen onze relaties weer zien, want ze niet zien is schadelijk voor onze business. Dat is heel logisch: een huis kopen doe je ook niet online, en met een auto is dat precies hetzelfde. Laat staan zaken die bij corporates onderling worden gedaan of naar particulieren toe. Er zijn zoveel diensten die je echt niet puur online afneemt. Het gaat om vertrouwen en dat krijg je door elkaar in de ogen te kijken. Bijeenkomsten zijn echt smeerolie en aan het belang daarvan moet je niet te licht tillen.”

Even terug naar de actie op het Malieveld. Onze branche kent natuurlijk honderden mooie locaties, en ook enkele hele mooie publiekstrekkers waar een dergelijke actie ook zou opvallen. Waarom is voor het Malieveld gekozen, en niet voor een van ‘onze’ locaties?

Pieter-Bas: “Bij het Malieveld in Den Haag rijden iedere ochtend en middag alle politieke mensen voorbij. Het is de plek om te zijn wanneer je je stem wilt laten horen. Bovendien willen we een petitie overhandigen aan Kamerleden en misschien wel een minister. Dan is dit de ideale plek om dit te doen. De locaties worden ook betrokken bij onze actie, we werken samen met Night of Live, dat diezelfde avond gaat plaatsvinden. In de nacht van 25 op 26 augustus worden allemaal mooie iconische locaties rood uitgelicht. Dus eerst is er een actie, dan de petitie overhandiging, en dan ’s avonds Night of Live. Het is heel mooi dat dat allemaal samen één is.”

Bij het Eventplatform zijn honderden van de beste eventprofessionals uit ons land betrokken. Hoe werkt het om zo’n actie te bedenken, is iedereen het snel met elkaar eens?

Pieter-Bas: “Tot nu toe opvallend relaxt eigenlijk!” Dirk: “Niet jinxen nu!” Pieter-Bas: “Het is ontzettend leuk om te zien hoeveel mensen uit zichzelf hun hulp aanbieden. Als je iemand belt, of het nou een regisseur of stagemanager is, iedereen zegt meteen ja.”

Dirk: “Je hoeft het niet eens te vragen, het is gelijk: ja we komen helpen. Dat geeft voor mijn gevoel ook wel aan wat de urgentie is van de actie, en wat er speelt in de branche.”

Wat kan ik verwachten als ik me opgeef om mee te doen met de actie?

Pieter-Bas: “We hopen dat er 500 tot 1000 mensen komen – met meer wordt het lastiger om de protocollen te volgen – en we gaan met al die mensen op het Malieveld het woord ‘help’ vormen, en vanuit de lucht filmen hoe dat omvalt. Iedereen krijgt een bamboestokje dat 1,5 meter lang is. En we maken speciale t-shirts en mondkapjes met de tekst ‘code rood’, die kunnen mensen meenemen als souvenir aan een belangrijke gebeurtenis. Het gaat er heel mooi uitzien. We hebben componisten die er mooie muziek onder gaan zetten, er zijn mensen die films erbij gaan maken, presentator Rens Merkelbach gaat alles aan- en afkondigen… ” Dirk: “Het is net een echt evenement.”

Dirk: “We hopen dat er veel pers komt, maar het punt is dat een kritische journalist natuurlijk ook zal kijken of we ons wel aan de 1,5-meter houden en hoe dat dan werkt met evenementen. Wij willen ook meteen laten zien dat we dat kunnen organiseren. Daarom gaan we dit evenement helemaal volgens de protocollen doen. Het wordt meteen een soort prospectus haast, hoe je zoiets organiseert.”

Pieter-Bas: “Je krijgt natuurlijk een e-mail waarin we precies uitleggen wat je moet doen. Dat je gevraagd zal worden om ter plekke je handen goed te desinfecteren, alle protocollen die we moeten volgen. Maar ook wat er die dag zelf gaat gebeuren, want het wordt ook een leuke dag.”

Dirk: “En we zullen uiteraard ook triage doen, vooraf en na afloop willen we weten of de bezoekers klachten hebben of sinds het evenement ontwikkeld hebben. Dat is een manier om voor onszelf gemoedsrust te krijgen, maar vooral ook om te laten zien dat we het kunnen. Dat wij dit beter kunnen dan al die duizenden mensen die met die hitte naar het strand zijn gereden.”

Wat kunnen mensen zelf nog doen om te helpen in de aanloop naar 25 augustus?

Pieter-Bas: “Wat heel fijn zou zijn is als mensen de petitie in hun eigen omgeving delen. Het liefst halen we 40.000 handtekeningen op, want dan wordt het in de Tweede Kamer in de vergadering ingebracht. En verder heel fijn als mensen komen 25 augustus, zich eerst even opgeven, en zoveel mogelijk collega’s uit het vak meenemen.”

GreaterVenues Podcast Code Rood Dirk Prijs Pieter-Bas Boertje

De redactie van GreaterVenues is er natuurlijk bij, dinsdag 25 augustus. Heb jij geluisterd en wil je ook helpen om deze actie tot een succes te maken? Ga naar www.coderood.live, onderteken de petitie en geef je op voor de actie op het Malieveld!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.