Discover the finest spaces
Delen

GreaterVenues Podcast: Hoe duurzaam zijn de Nederlandse eventlocaties?

Je zou vandaag de dag bijna vergeten dat er in de evenementenbranche méér speelt dan coronamaatregelen. Maar juist nu we gedwongen worden om evenementen volledig opnieuw vorm te geven, hebben we de kans om ook andere aspecten te heroverwegen. Duurzaamheid en circulariteit zijn al jaren een hot topic in de event industrie, waar iedereen de mond van vol heeft. Maar hoe duurzaam zijn onze locaties echt?

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan de Dutch Venue Association. De ruim 50 locaties die bij de DVA zijn aangesloten onderscheiden zich op basis van kwaliteit en professionaliteit en voldoen altijd aan ‘zeven zekerheden’. Een van deze ‘zekerheden’ is maatschappelijk verantwoord ondernemen. In dit interview gaan drie grootheden uit de ‘duurzame-locatie scene’ de discussie aan over duurzaamheid. We spreken met Timo Kruft van TeKa Groep (o.a. Amsterdome, Midden Nederland Hallen, De Rijtuigenloods), Hans Baggerman (voorheen Het Drijvend Paviljoen en Van Nelle Fabriek, momenteel Schiecentrale Events in Rotterdam) en Sam Verwaijen van Green.DNA (NB: Green.DNA heeft inmiddels de focus verschoven naar werk- en vergaderconcept Mr.Green en richt zich in mindere mate op bedrijfsevenementen). We raden van harte aan om het hele gesprek te luisteren in deze podcast. Wil je toch liever lezen? We schreven hieronder ook enkele highlights uit.

LUISTER DE PODCAST

Tip: Luister GreaterVenues Podcast ook in Google PodcastsSpotify of Soundcloud en krijg altijd het laatste nieuws over de tofste venues! 

Wie van jullie heeft eigenlijk de meest duurzame locatie?

Timo: “Ik.” Sam en Hans lachen. Hans: “Het ligt eraan langs welke meetlat je het legt. Maar deze discussie ga ik niet aan met Timo.” Timo: “Nou ja ik vind Amsterdome wel echt goed gelukt. Natuurlijk ben ik van mening dat er nog wel een next step mogelijk is. Maar dat vind ik hoe dan ook het mooie van circulariteit, dat kan je steeds verder ontwikkelen en dat moet je ook doen. Je leert telkens bij, je ontwikkelt het steeds verder, zonder eindpunt. Wat we tien jaar geleden deden en wat we over tien jaar doen, dat is iets heel anders.”

Hans: “Sterker nog, veel van wat we nu doen heeft pas impact over tien of twintig jaar. Als ik een tegel tegen de muur plak, dan zit die daar over twintig jaar nog steeds. En het duurt misschien wel nog langer voordat die hergebruikt wordt. Maar Timo, wat jij hebt met het Amsterdome, waarbij je een oud gebouw dat in containers lag opgeslagen opnieuw opbouwt, dat is natuurlijk wel de ultieme vorm van hergebruik. Soms benijd ik mensen die from scratch alles kunnen doen. Dat kon niet bij de Schiecentrale, een historisch monument.”

Het was natuurlijk een flauwe vraag. Ik denk dat jullie alle drie goed op weg zijn met de locaties.

Timo: “Je doet het ook niet om ‘de duurzaamste locatie’ te willen zijn. Het is geen marketingding, maar een way of living. Overigens ben ik van mening dat een industriële of een monumentale locatie juist the next step zijn als het gaat om circulariteit. Het is een kwestie van hoe je ernaar kijkt. Maar vroeger gebruikten we kastelen om te schieten, als verdedigingswerk en nu om een feestje te vieren. Dat vind ik een heel goed voorbeeld van hoe je een gebouw door de jaren heen blijft gebruiken. Een kasteel uit 1400 dat nog steeds bestaat en wordt gebruikt, hoe circulair wil je het hebben? Is nieuw bouwen dan beter dan een bestaand gebouw opnieuw gebruiken?”

Sam: “De vraag is ook of de definitie van duurzaamheid te vatten is in het gebouw. Zit het in het materiaalgebruik? Er is niet één definitie van duurzaamheid. Ik heb een boek geschreven ‘Voorbij duurzaamheid’, nadat ik me bij de bouw van mijn locatie had verdiept in wat nou eigenlijk duurzaam is. Ik werd niet getriggerd door de mooie verhalen van de bouwbedrijven, dus ben ik zelf gaan nadenken over wat ik duurzaam vind. Ik kwam tot de conclusie: mensen vanuit het hele land naar één plek laten toerijden om ergens over te praten, is per definitie niet duurzaam. Maar vanaf dat moment begeef je je met alles wat je doet op glad ijs. Het gaat erom hoe je als individu en als organisatie je verantwoordelijkheid neemt.”

Duurzaamheid is een ingewikkeld begrip. Ik krijg weleens te horen bij een locatie dat ze super duurzaam bezig zijn. ‘We hebben namelijk alle lampen vervangen door ledverlichting’. Is dat nou heel duurzaam? Ik kan me voorstellen dat het voor opdrachtgevers ook ingewikkeld is. Wat is nou eigenlijk een duurzame locatie?

Hans: “Volgens mij is duurzaamheid geen onderscheidend punt meer voor locaties. Ik kom geen mensen tegen die zeggen dat ze een ‘duurzame locatie’ zoeken. Ze zoeken een locatie die innovatief is, of met een verhaal dat aansluit bij het thema of het product waar het om gaat. Een elektrische auto introduceren in een voormalige energiecentrale, bijvoorbeeld. Dat is meer de reden om voor Schiecentrale te kiezen dan de keuzes die wij hebben gemaakt bij de bouw en in de manier waarop we cateren. De impact die wij als locatie kunnen maken ligt niet zozeer in hoe wij ons pand beheren – al moet dat natuurlijk goed zijn – maar vooral in die duizenden, zo niet tienduizenden mensen, die dagelijks bij ons langskomen en bij ons iets meemaken dat anders is dan hoe ze het gewend zijn.”

Sam: “Als wij met zijn drieën besluiten om één dag geen vlees te serveren, dan heeft dat meer impact dan al het andere wat we doen.  Maar de opdrachtgever vindt het nou eenmaal belangrijk te horen dat we een biomassa installatie hebben of ledverlichting. Al is dat eigenlijk niet interessant. We kunnen een diner ook ontzettend duurzaam maken, maar als je een evenement organiseert voor 350 man en de helft komt niet opdagen, dan kun je de helft van je eten weggooien. Dan was een traditioneel uitgepast diner veel duurzamer geweest.”

Timo: “Het gebouw is maar een heel klein stukje van de duurzaamheid. Het gaat om de no show, dat is een heel belangrijk aspect. Maar ook je energieverbruik. De evenementenbranche is nogal van op het ene moment alles erin, het volgende weer alles eruit. Over nutteloze energie gesproken. Overigens ben ik wel van mening dat je door het gebouw mensen bewust kan maken en ze kan laten nadenken wat zij zelf kunnen doen om duurzamer te werken. Bij mij zit de motivatie er trouwens ook in dat je door duurzaam te ondernemen ook je kosten kunt besparen. Niet zozeer in de investering in het pand, maar wel in het latere gebruik ervan.”

Sam: “Ik merk dat veel bedrijven en organisaties echt wel de juiste intentie hebben, ze willen het goed doen, maar ze weten gewoon niet hoe dat moet. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: het buffet moet duurzaam en biologisch zijn. Dat zijn twee compleet verschillende dingen, want een biologische kip is niet duurzaam en andersom. En een duurzaam buffet bestaat niet. Dan zie je de verwarring in hun ogen. Maar dan zeg ik: joh, ik heb erover nagedacht, zal ik anders de keuze voor de catering maken? Het antwoord is bijna altijd ‘ja heel graag’. Ander voorbeeld: wij kunnen niet zeggen wat mensen te eten krijgen, want dat is afhankelijk van het seizoen. Dan krijg je vaak de vraag: ‘ja maar mensen willen toch weten wat ze te eten krijgen?’. Oh is dat zo? Ging je naar een restaurant om á la carte te eten of ging het om het evenement en moest het eten  gewoon goed zijn? Als ik specifiek moet inkopen dan betekent het dat ik 20 procent meer waste heb. ‘Oh oké, dan hoeven mensen het niet te weten, maar dan moet jij het tijdens onze bijeenkomst even komen uitleggen want dan is het een mooi verhaal’.”

Timo: “Koken zonder kaart noemen wij dat, dat is fantastisch. Dat is ook super leuk voor de koks, want vaak zijn de keuzes die de opdrachtgever maakt niet de keuzes die wij zouden maken.”

Vinden organisatoren duurzaamheid net zo belangrijk als jullie?

Timo: “Ze vinden het zeker wel belangrijk, maar niet met de intentie waarmee ik bepaalde dingen doe. Vaak is duurzaamheid opgelegd vanuit de directie, of doen ze het omdat het marketingtechnisch goed is. Het echte besef dat het nodig is kan een heel stuk beter. Maar daar zijn wij ook voor, om ze te laten nadenken en keuzes te helpen maken.”

Hans: “Dat vergt wel moed. Het dilemma waar ik mee zit is dat wij dienstverleners zijn, we maken niet de dienst uit. Ik kan hier goed over vertellen vanuit mijn passie, maar ik vind het lastig om daarin een dominante rol aan te nemen.”

Timo: “Wij hebben een ‘thermometer’ die we samen met de klant invullen bij het organiseren van het event. Op basis van de keuzes die je maakt krijg je een bedrag korting onderaan de streep. Het idee is dat wanneer zij een duurzaam evenement organiseren, ze mij helpen om mijn opdracht te vervullen om mijn onderneming duurzaam te maken. Hoe duurzamer je keuzes zijn, hoe meer korting je krijgt. Dat kan je in je eigen zak stoppen, of weggeven aan een goed doel.”

Sam: “Wat zijn de criteria?

Timo: “Koken zonder kaart is echt een heel dik criterium. Het scheelt enorm als we in plaats van 1000 hapjes er maar 500 hoeven te maken en minder verschillende soorten. Dat scheelt verpakkingsmateriaal, je kan meer in bulk kopen, en het scheelt in waste. Maar ook als ze met de trein komen scheelt dat weer, en als je in de Midden Nederland Hallen of Amsterdome organiseert krijg je weer meer punten dan in de Rijtuigenloods, waar het minder goed geïsoleerd is. Daarmee laten we zien dat duurzaamheid om meer gaat dan de locatie, maar ook over afvalstromen, over energie…”

Vertellen jullie actief hoe duurzaam je bezig bent?

Timo: “Daar komt het aspect om de hoek: ‘is het marketing of is het echt?’. We praten niet veel over wat wij allemaal doen, maar we proberen dat nu wel meer te doen. Dat doen we niet om ermee te pronken, maar om mensen te motiveren.”

Hans: “Voor mij was dat bij het Green Key certificaat altijd de strijd. Eén van de criteria om van zilver naar goud te gaan had te maken met in hoeverre je vertelt hoe duurzaam je bent. Moet ik nou echt gaan vertellen dat ik dit heb gedaan, en bijvoorbeeld bordjes gaan ophangen? Dat vond ik moeilijk. Aan de andere kant is het natuurlijk goed om het wel te vertellen. Andere vraag. Hoe kijken jullie tegen klimaatcompensatie aan? Ik heb er een ambivalente houding tegen. Enerzijds vind ik het ‘aflatenhandel’, maar als laatste stap naar 100% klimaatneutraal is het wel een optie.”

Timo: “Ik ben van mening dat als je niks doet je beter kan compenseren. Maar het is wel de allerlaatste schakel in het proces. Je neemt eerste alle stappen om je impact zo laag mogelijk te houden, en houd je dan over, dan kan je praten over compenseren.”

Sam: “Ik vind compenseren de grootste wassen neus die er is, en toch doe ik het. Stel, we rijden in een auto naar ons werk, maar we planten er zoveel bomen voor. Dat betekent niet dat er dan bloemetjes uit de uitlaat komen. Maar goed, laatst had ik een idee voor ons parkeerterrein: in plaats van dat we 3 euro vragen, maken we er 5 van, en iedere keer als de slagboom open gaat planten wij een boom. Dat leek me fantastisch! Het leuke is vooral dat je gasten op een leuke en grappige manier laat betalen. Als je dat bedrag niet wilt betalen dan kom je met het openbaar vervoer, of je vraagt gasten om bij elkaar in te stappen. Feit is dat wanneer je met één auto komt in plaats van vier, dat scheelt een heleboel. Compensatie kan je zo gebruiken om de verantwoordelijkheid terug te leggen bij de gasten. Ik stelde laatst het volgende plan voor aan een opdrachtgever: iedereen die carpoolt krijgt 10 euro, en iedereen die dat niet doet betaalt 10 euro. Het is een statement. Of laat de dagvoorzitter vragen wie er aan de oproep om te carpoolen gehoor heeft gegeven. ‘Voor jullie staat het dessert klaar. Voor de rest staat de koffie klaar.’ Geintje natuurlijk, maar het gaat erom dat we de verantwoordelijkheid terug leggen bij de deelnemers.”

Timo: “Die hele discussie van ‘wat is duurzaam, wat niet’ dat doet er niet toe. Het gaat erom dat we het erover hebben en onze verantwoordelijkheid nemen. Door erover na te denken gaat het beter worden, daar ben ik echt van overtuigd.”

Zijn er nog locaties en organisatoren in ons land die niks aan duurzaamheid doen?

Timo: “Nou ja, het voorbeeld dat jij zojuist gaf van een locatie die zegt ‘kijk eens wat leuk, wij hebben ledverlichting’ is een typisch voorbeeld van: we praten erover, maar we doen niks.”

Sam: “En je hebt mensen die het gewoon echt niet weten. Ik denk echt dat bij het grootste deel van de organisatoren de intrinsieke motivatie aanwezig is om het juiste te doen. Maar als je de opdracht krijgt om een congres te organiseren, dan is het doel van het congres niet om de wereld te redden. Het doel van het congres is om relaties uit te nodigen en een bepaald onderwerp aan te snijden. En vervolgens komen pas zaken als duurzaamheid kijken. Ik geloof ook in die volgorde. Je komt bij ons omdat je het over een bepaald onderwerp wilt hebben, en dat willen we vervolgens op een zo verantwoordelijk mogelijke manier doen. Je wilt je klanten goed ontvangen en je wilt dat er voldoende eten is. Dat je dat ook met de helft van het ingekochte eten kan is bijzaak. De organisator wil een kwalitatief goed evenement en het is aan ons als locaties om te laten zien hoe ze de verantwoordelijkheid kunnen nemen. In de hele keten heeft iedereen zijn eigen aandeel.

Hans: “Een tijdje terug kreeg ik de vraag of ik een checklist wilde maken voor duurzame locaties. Ik zei: bel maar iemand anders. Een checklist zorgt dat je zelf niet meer hoeft na te denken, terwijl het bij duurzaamheid juist de essentie is dat mensen er zelf over moeten nadenken. Ik wil graag mensen meenemen in de overwegingen van duurzaam evenementen organiseren, maar een checklist is onmogelijk. En door de vraag te stellen, geef je aan dat je er eigenlijk niks van begrijpt.”

Timo: “Een checklist werkt niet, maar een vragenlijst vind ik wel goed. Het gaat om keuzes maken. Die moeten wij als locatie ook elke dag maken. Vaak denken we er niet eens meer over na. Maar een lijst met de vragen die je moet stellen is niet slecht, en dat kan onze klanten ook helpen. Mijn kinderen durven mij heel goed hierover vragen te stellen en dat vind ik heel goed en leuk. Maar soms denk ik wel: durf ik die vragen ook te stellen aan mijn klanten? Door onze opdrachtgevers te laten zien dat we een duurzame locatie hebben en ze op een positieve manier te triggeren om met het onderwerp bezig te zijn, kunnen wij ze helpen.”

Timo Kruft
Sam Verwaijen
Hans Baggerman
X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.