Discover the finest spaces
Delen

GreaterVenues Podcast: ‘De Redders van Locatieland’

GreaterVenues Podcast is de plek waar de insiders praten over de Grote Onderwerpen van Locatieland. In deze eerste aflevering spreken we met Henk van Maanen (Van Nelle Fabriek) en Henk Kroneberg (Dutch Venue Association) over hoe zij sinds de uitbraak van de coronacrisis samen met het Eventplatform hebben gestreden voor alle locaties in ons land. Een echte aanrader om dit interview te luisteren (ook in Spotify!), maar wil je het liever lezen, dan zetten we hier ook de highlights voor je op een rij.

In maart dit jaar bracht het Eventplatform een onderzoek naar buiten over de gevolgen van de coronacrisis. Daarin werd geschat dat ondernemers in de evenementenbranche bijna de helft van de verwachte omzet voor 2020 zien verdampen: een bedrag van zo’n 3,5 miljard euro. Naar verwachting zullen 48.000 werkplekken verdwijnen. Hoe staat dat er nu voor?

Henk Kroneberg: “Dat rapport van maart is alweer achterhaald. Destijds gingen we uit van de helft van de omzet, maar inmiddels rekenen we op 75 tot 80 procent omzetderving. Wij als Dutch Venue Association hadden begin 2020 een marketing meeting met onze leden waarin we ook een benchmark presenteerden. Het jaar 2019 was uitstekend, alle locaties hadden een omzetstijging van zo’n 7 tot 15 procent. En ook dit jaar zouden we weer zo’n 10 procent gaan plussen. Dat we op dit moment de tranen in de ogen hebben zal duidelijk zijn. Natuurlijk zijn we heel blij dat er nu meer perspectief is vanaf 1 juli, dat geeft wel wat lucht.”

Henk van Maanen: “Het is om te janken. Na al die maanden dat we dicht waren zijn we nu weer open. Daar hebben we heel veel zin in, om weer gastheer en gastvrouw te kunnen zijn. Maar het kan niet uit, laat dat heel helder zijn. Normaal kunnen we in onze grote zaal 2200 mensen ontvangen, dat zijn er nu iets meer dan 200. Maar er zijn ook dingen die wel kunnen. We hebben in totaal 10.000 vierkante meter, dus er kunnen wel beurzen plaatsvinden. We hebben zelfs, in tijden van corona, Art Rotterdam getekend, op basis van slottijden. Het positieve is zelfs dat het voor mensen in de stand en de bezoekers heel fijn is, want je hebt alle tijd om heel rustig naar de kunst te kijken. Maar dat is een klein lichtpuntje, want ook zij hadden natuurlijk liever weer 30.000 mensen in 5 dagen. En ook op 10.000 vierkante meter loopt de huur gewoon door.”

Henk Kroneberg, toen je mij een jaar geleden voor het eerst vertelde over de Dutch Venue Association, omschreef je het als een soort keurmerk voor locaties die hun zaken op orde hebben, op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, ondernemerschap. Er is natuurlijk veel gebeurd in de tussentijd. Kan ik jullie nu bijna zien als een soort belangenvereniging voor evenementenlocaties?

“Ja, zo zien we het zelf inmiddels ook wel. toen corona uitbrak zagen we meteen dat we voor onze leden veel kunnen betekenen. We kunnen ze helpen om ervaringen en standpunten uit te wisselen. Maar we zagen ook snel dat het belangrijk was om een coalitie te vormen, naar de politiek toe. Als alleen DVA met 55 locaties claims neerleggen is niet zinvol en ook niet helemaal eerlijk. Daarom hebben we een coalitie gevormd met het Eventplatform.”

Henk van Maanen: “Ik ben door Henk gevraagd om te helpen, en ben inmiddels al drie maanden 7 dagen per week bezig met het dossier corona. Wij waren de eersten die bedachten dat we een brandbrief naar de regering moesten sturen. Ik zag op het nieuws dat de patataardappelboeren 600 miljoen euro aan steun kregen, in eerste weken nadat corona was uitgebroken. Ik dacht ‘wacht even, de DVA, dat zijn bijzondere locaties, wij zijn ‘de patataardappellocaties’ van de branche dus wij moeten ook een brief sturen om steun te krijgen’. Met hulp van een lobbyist hebben we die brief gestuurd en vijf dagen later mochten we al met het ministerie in gesprek. Het Eventplatform is toen meteen aangeschoven, en Henk en Pieter Bas (Boertje, red.) konden samen dat gesprek voeren. Inmiddels hebben we al gesproken met drie minsters en een staatssecretaris. We hebben ons laten vertellen dat dit heel bijzonder is, en het volgende gesprek staat alweer gepland. Nu in deze crisis bewijzen de DVA en alle andere verenigingen hoe belangrijk het is dat je vertegenwoordigd bent. Ministers zitten niet te wachten op een clubje met een omzet van 3 miljoen.”

Een politieke lobby starten is nogal wat anders dan een club die onderling kennis uitdeelt toch?

Henk Kroneberg: “Ja, maar al doende leert men. In mijn carrière heb ik veel dingen voor het eerst gedaan. Ik heb de eerste fabriek geopend, het eerste schip, en nu mag ik de eerste coronacrisis bezweren. Iemand moet het doen, en als DVA-voorzitter heb ik gelukkig ook wat tijd. Maar ik doe het niet alleen, samen met het Eventplatform maken we een vuist. En ja, er zijn maar 55 locaties lid van de DVA, maar er zijn wel 4000 locaties in ons land. Die gaan allemaal wel nut hebben van wat wij aan het doen zijn denk ik.”

Henk van Maanen: “Als wij als land weer open gaan, dan moet er ook weer kennis gedeeld worden en handel worden gedreven. Wij zijn met onze locaties de fysieke marktplaatsen van de wereld. Wij moeten weer aan het werk kunnen om de economie aan te zetten. Er is deze week een brief uitgegaan waarin we compensatie vragen voor het omzetverlies dat we lijden vanaf 15 maart, want daar zal iets voor moeten komen. De KLM krijgt steun, de patataardappelboeren krijgen steun, en ook wij zijn van onschatbaar belang voor de handel en communicatie in Nederland.”

Heeft onze branche een vertegenwoordiger nodig in Den Haag?

Henk van Maanen: “Het is nu pas gebleken dat dit nodig is, we zijn heel jonge branche. Kijk naar de Koninklijke Horeca Nederland. De crisis breekt uit en het draaiboek wordt uitgerold, vijf minuten later zijn ze op tv. Dat hadden wij nog helemaal niet.

Is het gek dat we dat nog niet hadden?

Henk Kroneberg: We werkten al wel samen als branche, maar niet met zo’n omvang als nu. We keken met het Eventplatform naar scholing, en hoe we de branche konden verbeteren, en hoe we de leveringsvoorwaarden beter op elkaar konden laten aansluiten. Dat waren de onderwerpen tot voor deze crisis. Nu overleggen we met elkaar over hoe we protocollen gaan toepassen. Je moet er niet aan denken dat iedereen zijn eigen protocol heeft en dat de klant straks met 4 verschillende protocollen te maken heeft. De hele branche gaat nu hetzelfde protocol gebruiken. Daar hebben wij als DVA aan meegeschrevenen nu gaan we als DVA en het Eventplatform samen zorgen dat de fieldlabs eraan komen en dat die protocollen ook getest gaan worden. Die fieldlabs gaan uitwijzen of de 1,5 meter misschien kan worden aangepast. Misschien mag het wel een meter worden, in sommige andere landen is dat al het uitgangspunt, of de theateropstelling kan misschien wat subtieler zodat je niet 7 of 8 vierkante meter per stoel nodig hebt maar 5.”

Hoe reageerden jullie op het bericht dat het maximum van 100 bezoekers werd verruimd?

Henk van Maanen: “Natuurlijk gaat de vlag nog niet uit, qua verdienmodel. Maar dat moment dat Rutte dit bekend maakte… Ik krijg weer kippenvel. Ik ging letterlijk op mijn knieën in de gang, ik heb zitten janken. Drieënhalve maand. Ik organiseer al sinds de kleuterschool, al 52 jaar zijn events wat ik doe. En ineens kon dat 3,5 maand niet. Ik dacht de zaak gaat kapot, hoe moet dat met het huis, met de studie van mijn kinderen; alles kwam op dat moment samen. We zijn met het team ons product gaan herdefiniëren, we bellen weer klanten en klanten bellen ons.”

Henk Kroneberg: “Ook wij waren uiteindelijk best verrast door de nieuwe mogelijkheden die dat biedt. We hebben erop aangedrongen en erover gesproken. Maar toen het hoge woord eruit was, tja zoveel verbetering voor zoveel branches hadden we nog niet zien aankomen. Het perspectief wordt steeds en steeds beter, maar ook nu gaan we het niet redden. Klanten blijven toch terughoudend met wat wel mag en wat niet. Corporates verbieden het reizen van medewerkers. Dus ik verwacht niet dat locaties het laatste kwartaal ineens vol zullen zijn.”

Henk van Maanen: “Maar we zien ook dat er opdrachtgevers zijn die hun grote events nu toch weer durven doen. Wij hadden een event in de boeken, ik noem het maar even de ‘puntje puntje’ dag, dat wordt ineens een event van een week! Een ander bedrijf dat al tien jaar hun evenement bij ons doet, die hadden een event op de planning staan met tijdslots van 100 personen. Zij belden me dezelfde avond op: ‘We mogen met meer!!!’ Dat zijn grote klussen, van 1000 tot 1500 personen. Volgend jaar rond deze tijd ziet het er in de boeken zelfs al beter uit dan voor dit jaar de planning was. De vlag kan nog niet helemaal uit, we zullen zeker minder gaan draaien. Maar het belangrijkste is om te zien dat de klant ons product nog steeds wil kopen. Want als ze dat niet meer doen, dan kun je beter stoppen dan om staatssteun vragen.”

Waar gaan jullie nu voor vechten?

Henk van Maanen: “Dat we heel snel voor elkaar krijgen dat er een verdere versoepeling komt van de 1,5 meter, dat we fieldlabs mogen doen, zodat wij snel kunnen bewijzen dat we heel veilig kunnen organiseren.”

Henk Kroneberg: “Zonder financiële steun gaan niet alleen de DVA-locaties ten onder, maar honderden, zo niet veel meer. Evenementenlocaties, bureaus, cateraars, verhuurbedrijven, we zitten allemaal in het zelfde schuitje. Er is geen omzet, er is geen business. In andere crises bleef de kassa draaien, maar hier valt niks aan te doen. Als dit jaar niks wordt dan moeten er tientallen mensen uit, als we niet snel financiële ondersteuning krijgen. Daar vechten we op dit moment heel hard voor als Eventplatform.”

Wat vond je van dit interview? Heb je vragen voor Henk van Maanen en Henk Kroneberg? Of tips voor volgende gespreksonderwerpen die we moeten behandelen? Stuur je mail naar redactie@greatervenues.com!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.