Discover the finest spaces
Delen

Great to Do: Wie is de Mol? – de officiële – nu op iedere locatie in Nederland

Leuk, zo’n bijzondere locatie. Maar kan je er ook wat doen tussen de vergaderingen door? Een inspirerende workshop, verrassende rondleiding, of sportieve teambuilding activiteit? GreaterVenues test de meest spectaculaire, toffe, inspirerende of verrassende activiteiten bij je event. Lees het in de rubriek Great to do!

Wie is de Mol? Het is de vraag die heel Nederland zich inmiddels hardop afvraagt; op zaterdagavond voor de televisie en op maandagochtend nog eens met collega’s bij de koffieautomaat. Hier op de redactie zijn we er inmiddels uit. Het bleek de hoofdredacteur van GreaterVenues.com te zijn. Althans, tijdens ons eigen Wie is de Mol?-avontuur in Amsterdam, georganiseerd door Uitjesbureau. Het bedrijf ontwikkelde een razend spannend stadsspel in samenwerking met IDTV, de producent van het gelijknamige televisieprogramma, waarbij je regelmatig het gevoel hebt dat je daadwerkelijk in een televisieshow zit.

Wie is de Mol? – de officiële!

“… Team 3 heeft maar liefst 8.500 euro kunnen ophalen.” De presentatrice van Wie is de Mol, een actrice van het Uitjesbureau, laat een stilte vallen. We zijn na een dag lang puzzels oplossen, foto’s maken en spoorzoeken terug waar we begonnen: in het TOBACCO Theater in Amsterdam. 8500 euro, dat zou een mooie beloning zijn voor ons harde werken. Een vlaag van opwinding en blijdschap gaat door de groep. Waren we echt zo goed? Heeft de mol het zo slecht gedaan? “Daarvan is 3800 euro over.” Hè, wat balen. Althans, dat zeg ik – want ik weet precies waar het resterende geld is gebleven. In mijn broekzak voel ik het opgepropte molgeld dat ik eerder vandaag onder de ogen van mijn groepsgenoten uit de pot wist weg te graaien.

Een paar uur eerder zaten we ook in deze ruimte, en kregen we een tablet en een koffer overhandigd. In de koffer vinden we een kaart met de plaatsen waar de opdrachten zijn: tien in totaal, verspreid over het centrum van de stad. Wanneer we in de buurt komen van een plek die op de kaart staat aangegeven, krijgen we een melding op de tablet en begint de opdracht.

City game

Het mooie van Wie is de Mol? is dat je het overal kunt doen. Uitjesbureau ontwikkelde Wie is de Mol als city game, geschikt voor iedere stad in Nederland, maar in principe kan het spel op vrijwel iedere locatie gespeeld worden waar de tablet bereik heeft en waar ook andere mensen zijn. Het zorgt ervoor dat het geschikt is als op zichzelf staand uitje, maar ook als break tijdens een congres of vergadering, en op iedere denkbare evenementenlocatie.

In ons geval spelen we het spel in het centrum van Amsterdam, waar we zijn voor een inspiratiedag met het bedrijf. In drie groepen gaan we uiteen, de stad in, om zoveel mogelijk geld op te halen voor de pot – of in het geval van de drie Mollen juist zo min mogelijk. Geholpen met enige voorkennis van het programma en de groepssamenstelling en door het al dan niet opzettelijke geklungel van groepsgenoten, gaat dat laatste vrij goed. Een verkeerd tekentje in een morsecode is zo gezet, en op de juiste plek is een woord dan ineens totaal niet meer leesbaar. Een oude mobiele telefoon valt nog weleens zomaar ineens uit tijdens het bellen, en wie weet nog of ik die paraplu voor de foto-opdracht in de linker- of de rechterhand moest vasthouden?

Liegen, stelen en bedriegen

Na een paar uur saboteren, liegen, stelen en bedriegen is het avontuur voorbij en is het aan iedereen om voor zichzelf de vraag te beantwoorden: Wie is de Mol? In de meest fanatieke groepen twijfel je zelfs als mol af en toe aan teamgenoten, die de gekste streken uithalen om de anderen voor de gek te houden. Prikte Alex die ballon nou expres kapot, of was het een ongelukje? Het is hilarisch en zenuwslopend tegelijkertijd. Zo dichtbij kom je nooit meer om Wie is de Mol echt te spelen!

Als organisator van de enige officiële ‘Wie is de Mol?’ heeft Uitjesbureau een flinke naam hoog te houden. Het spel zit dan ook ijzersterk in elkaar: met topkwaliteit films, bekende acteurs, herkenbare opdrachten en tunes zit je vanaf het begin in de juiste sfeer. En je weet zeker dat je groep nog lang een onderwerp heeft om over te praten bij de koffieautomaat.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.