Great to do – Virtual reality is happening, right here, right now!
“Je hoeft het maar één keer te ervaren”
Leuk, zo’n bijzondere locatie. Maar kan je er ook wat doen tussen de vergaderingen door? Een inspirerende workshop, verrassende rondleiding, of sportieve teambuilding activiteit? GreaterVenues test de komende tijd bijzondere activiteiten bij je event. Lees het in Great to do!
Naar de bioscoop gaan is niet echt een voor de hand liggend bedrijfsuitje. Zwijgend naast elkaar zitten, kijkend naar een enorm scherm voor je, alsof je op een ongemakkelijke eerste date bent. &Samhoud media hoopt hierin een doorbraak te hebben. Zij openden de eerste Virtual Reality bios, in het tweesterrenrestaurant &Samhoud places aan de Oosterdokkade Amsterdam.
Voor wie niet echt up-to-date is met de hedendaagse technologie: virtual reality geeft de mogelijkheid om in 360 graden film te zien. Het is een nieuwe manier van een film kijken. Maar wat moet je je voorstellen bij een virtual reality bioscoop? Je zou een typische bioscoopsetting verwachten, donker en gedempt; maar het eerste wat opvalt als de donkere gordijnen opzij worden geschoven zijn de rijen draaistoelen naast een mega groot raam.
The experience
Ik had geen idee hoe ik het me moest voorstellen. Je krijgt een virtual reality bril op, en dan? Vol enthousiasme neem ik plaats op mijn stoel. Wat staat me te wachten? Wat ga ik zien? Dan komt eindelijk het moment van de waarheid. Na een korte uitleg van de – toepasselijk in ouderwetse bioscoop uniformen geklede – staff kan de film beginnen en gaan de brillen op.
Ineens sta ik in een theater. Op het podium, links en rechts van me verschijnen geschminkte circusartiesten. Ze kijken allemaal naar twee lucht acrobaten die een waanzinnige act laten zien boven het podium. Prachtig, maar ik ben eigenlijk te druk met om me heen kijken. Even ronddraaien op mijn stoel, de zaal in me opnemen en natuurlijk testen of het echt 360 graden is. De bril voelt als een duikbril: hij omringt je gezichtsveld en sluit je af van je omgeving. Een gek gevoel, je hebt geen besef wat voor of achter is dankzij de draaistoel en het beeld. Achter me kijk ik een enorme theaterzaal in, met rood suède beklede stoelen in lange rijen naast elkaar en een balkon. Ik ben de enige in de zaal, los van de acrobaten en een conciërge die de vloer zwabbert. Even voel ik me schuldig dat ik niet op de show let die zich recht voor mijn neus afspeelt.
Het theater is slechts een korte intro, want al snel volgt het volgende filmpje en begeef ik me midden op een Afrikaanse vlakte, bij de Kilimanjaro. Het gaat over een jong meisje. Ik krijg een stukje te zien van haar dagelijkse leven: de tocht die ze elke dag moet afleggen voor water en eten, haar woonomstandigheden en schaarse voorzieningen. Het meisje gaat naar school en ik mag met haar mee. Het beeld verspringt naar een klaslokaal vol kinderen, op het schoolbord staan een aantal Engelse woorden die de lerares vertaalt. Ik hebt het gevoel dat de kinderen naar mij kijken en voel me een beetje ongemakkelijk. Zij moeten het met de meest simpele voorzieningen doen terwijl ik hun leven observeer door technologie waar zij waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. Je wilt bijspringen en ze alle hulp bieden die ze nodig hebben maar dat gaat niet. Het is tenslotte een filmpje en een harde reality check.
Het mooie van het 360 gradenbeeld is dat er overal waar je kijkt wel iets te zien is. Iedereen krijgt dezelfde film te zien, maar niet iedereen hoeft naar dezelfde kant te kijken. Daar zijn we te nieuwsgierig voor. Het filmpje loopt af en wordt opgevolgd door een kort filmpje over vluchtelingen. Een zelfde idee als in het vorige item, waarin je een blik krijgt in het leven in een vluchtelingenkamp. Deze beelden zijn aangrijpend, ze schetsen de wereld waarin vluchtelingen leven en laat zien hoe groot het verschil is met die van ons. Dit wekt empathie op en is tegelijk een call to action; of je die beantwoordt is je eigen keuze.
De serieuze filmpjes maken plaats voor een animatie, die op een of andere manier nog meer het gevoel geeft dat ik er echt midden in zit. Een pluizig wit konijn komt aan me snuffelen, maar voordat ik echt besef wat het konijn hier doet wordt het diertje gegrepen door een enorme havik. Zo spring ik van het ene filmpje in het andere, een stukje speelfilm over een jonge visser die diamanten rooft voor zijn ware liefde. Die hem – spoiler alert – vervolgens in de steek laat. Gevolgd door weer een animatiefilmpje over wat er achter je telefoonscherm gebeurd, gevolgd door nog een animatiefilm, dit keer over een verkenningstocht op een planeet in een ruimteschip dat veel weg heeft van een onderzeeër. En dan is het afgelopen, de brillen gaan af en ik zie mensen bijkomen van de intense beleving, elkaar enthousiast vertellen over wat ze hebben gezien. Intussen moet ik zelf ook even bij komen; ik was even vergeten dat ik behoorlijk duizelig word van om mijn eigen as draaien. Handig met die draaistoeltjes…
Creatieve sessies
Als je naar de mogelijkheden kijkt die virtual reality kan bieden voor meetings en events, zie je dat dit een nieuwe manier kan zijn van brainstormen. Bedrijven kunnen het toepassen in hun presentaties, creatieve sessies of om werknemers en zichzelf een nieuwe visie te geven. Je krijgt letterlijk een andere kijk op dingen, waarover je vervolgens kunt discussiëren en elkaar kan inspireren. Iedereen ziet iets anders en zo kun je elkaar verrijken. Los van de bioscoop bezit &Samhoud places over een tweesterrenrestaurant op de tweede verdieping, waar ook de mogelijkheid is in privé setting te dineren en vervolgens beneden een creative session te houden in de bioscoop.
“Het idee van de VR bril is ontstaan voor zakelijke klanten. Je kan er heel veel impact mee maken, zowel voor intern als extern gebruik”, vertelt Jennis Jongerius, creative producer bij &Samhoud. “Bedrijven kunnen bijvoorbeeld eerst dineren, de VR-bioscoop bezoeken als break en eenmaal terug aan tafel samen gaan bedenken hoe ze dit medium kunnen gebruiken. Je kunt eeuwen over virtual reality praten, maar je hoeft het maar één keer mee te maken!”
Kent u een bijzondere workshop of teambuilding activiteit geschikt voor tijdens evenementen? Meldt het bij redactie@greatervenues.com onder vermelding van Great To Do.