Discover the finest spaces
Delen

Great to do – Hip jeu-de-boulen in Mooie Boules Bar Amsterdam

Leuk, een bijzondere locatie. Maar kan je er ook wat doen tussen de vergaderingen door? Een inspirerende workshop, verrassende rondleiding, of sportieve teambuilding activiteit? GreaterVenues test de meest bijzondere activiteiten bij je event. Lees het in de rubriek Great to do!

Wat heb je nodig voor een geslaagd potje jeu de boules? Dingen die in me opkomen: een dor veldje op het midden van een Frans dorpsplein, een houten bankje, de schaduw van een knoestige oude plataan om verkoeling te bieden tegen de brandende zon, een pakje Gauloises blauw, een viertal oude mannetjes – liefst Fransen, omdat die zo lekker chagrijnig kunnen kijken – en een koffer met glimmende metalen ballen. Aangezien bovenstaande ingrediënten voor de meesten van ons alleen in de zomervakantie bereikbaar zijn, beoefenen we deze edele balsport doorgaans zelden in andere seizoenen. Dit najaar komt daar verandering in met de Amsterdamse jeu de boules pop-up bar Mooie Boules, de nieuwste hotspot op het Westergasfabriekterrein. Hier wordt jeu de boules deze winter hét hippe teamuitje.

Mooie Boules

Jeu de boules events

Mooie Boules begon vier jaar geleden als een grap van vier Amsterdamse vrienden. Van een ‘bring-your-own bottle’ jeu de boules toernooitje voor hun vrienden en vrienden van vrienden groeide het uit tot grote jeu de boules-evenementen en -festivals in diverse grote steden. De toernooien gaan altijd gepaard met live muziek, borrels, een feest en natuurlijk een Franse sfeer en hapjes. Met het succes van de evenementen begon de groep te dromen van een vaste locatie. Mooie Boules Bar is het resultaat van deze ambitie: een tijdelijk jeu des boules-walhalla in het voormalige stadsdeelkantoor op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, waar tot voor kort pop-up restaurant Gustafson te vinden was. De rest van het jaar vind je hier 550 vierkante meter aan jeu de boules banen en een bar met een Frans-Vlaamse menukaart, die wordt verzorgd door het keukenteam van Fier Amsterdam.

MooieBoules19

Vlaams-Franse klassiekers

Met een gelegenheidsteam van High Profile Locaties, GreaterVenues en Toptrouwlocaties melden wij ons op een gure herfstavond op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, waar wij als een van de eersten een voetafdruk mogen achterlaten in het verse grint. Het interieur van de locatie heeft een hippe industrieel-achtige eenvoud, maar wel met veel sfeer: betonnen vloer, steigerhouten tafels met krukjes, gestript plafond, grote houten bar en schoolborden waarop met wit krijt de menukaart is geschreven: Vlaamse en Franse klassiekers als Frites met stoofvlees, Baguette raclette en Gentse waterzooi, charcuterie en natuurlijk Franse kaas. Dat is het bargedeelte in het midden van de ruimte. Aan beide kanten van de bar is grint gestort, met daarop acht jeu de boules-banen.

‘Waar de afstanden aan het begin van de avond met de Franse slag worden inschat, eindigt het toernooi in millimeterwerk en gaat er geen worp voorbij zonder dat een van de spelers om een meetlint roept. Ach, haast hebben we niet en binnen is het lekker warm.’

MooieBoules5

Millimeterwerk

Gewapend met een koffer vol ballen betreden we de boules-baan. De spelregels in het snel: we spelen met twee teams van twee spelers op een baan. Beide teams krijgen zes ballen, die we zo dicht mogelijk bij een kleiner houten balletje moeten zien te werpen of rollen. Als alle ballen zijn gegooid, krijg je een punt voor iedere bal die dichter bij de ‘but’ ligt dan de beste bal van de tegenstander. Je begrijpt het al: waar de afstanden aan het begin van de avond met de Franse slag worden ingeschat, eindigt het toernooi in millimeterwerk en gaat er geen worp voorbij zonder dat een van de spelers om een meetlint roept. Ach, haast hebben we niet en binnen is het lekker warm.

MooieBoules3

Aanrader is om ook eens in de weekenden langs te komen, als er fanatieke toernooien worden gespeeld. De worptechniek gaat er alleen maar op vooruit als de live band Franse chansons ten gehore brengt. ‘Hip’ jeu-de-boulen kan dus echt. En nu ook in de winter. Het kerstuitje doorbrengen in zonnige Franse sferen? De Mooie Boules Bar is tot en met 1 januari 2017 elke werkdag open van 13 tot 23 uur, in de weekenden is het zelfs mogelijk om een balletje te gooien tot 3 uur ’s nachts.

[Foto’s: Mooie Boules Bar | www.photographying.nl]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.