Discover the finest spaces
Delen

Gerwin Peters en Tom Verstappen (Wicked Grounds) – ‘De locaties zijn een middel, niet het einddoel’

Van een idee voor een co-working space – aangename werkruimte voor gelijkgestemden – tot vier succesvolle full-service locaties, in twee jaar tijd. Wicked Grounds verspreidt zich als een olievlek door Amsterdam. Deze zomer opende het jonge bedrijf alweer een nieuwe locatie, in Amsterdam West.

We staan voor The Warehouse te wachten, in de Amsterdamse Schinkelbuurt. Het is de grootste Wicked Grounds locatie, sinds januari dit jaar geopend. We hebben afgesproken met oprichters Tom Verstappen en Gerwin Peters, die net komen aangefietst. De twee jonge ondernemers (29 en 26 jaar oud) openen de deur en gaan ons voor de gang in. Gerwin wijst naar de wand bij de ingang, waar zojuist met grote letters het bedrijfslogo aan is bevestigd. “Gaaf hè?”

Wicked Grounds

 

[Foto: The Warehouse]

The Warehouse is een open en lichte ruimte, met aan één kant hoge ramen die uitkijken op een mooie groene binnenplaats. De ruimte heeft zowel industriële als warme huiselijke tinten: grijs beton op de vloer, leidingbuizen die onbelemmerd over het hoge plafond lopen, afgewisseld met warme en natuurlijke elementen. Zo zijn de gehele achterwand en de bar betimmerd met steigerhout . Groene planten en vintage meubilair geven de ruimte een huiskamersfeer. Buiten is van de binnenplaats een stadsoase gemaakt, met bakken bamboeplanten, houten vlonders en relaxte loungebanken.

“Toen we hier voor het eerst kwamen, was het een opslagruimte van een van de bedrijven in dit pand”, vertelt Gerwin. “Er stonden stellingkasten tot aan het plafond en de ramen waren afgeplakt met karton. Als je hier voor de deur staat, dan denk je: waar kom ik nú weer terecht.”

Hebben jullie je weleens afgevraagd waar je aan begon?

“Nee, nooit. Ik vond dat juist een heel gaaf idee, dat in deze ruimte eerst niks gebeurde. En dat wij het hebben veranderd in iets compleet nieuws, wat nu weer zo veel gebruikt wordt. Een mooi voorbeeld van hoe de wereld verandert: oude economie die plaats maakt voor de nieuwe generatie.”

Wicked grounds

 

[Foto: The Creative Boardroom]

Tom en Gerwin begonnen in 2014 met hun co-workingspace. Het idee: de perfecte werkplek neerzetten, waarin ze jonge ondernemers helpen met het opstarten van hun bedrijf. “Wij willen ze alles geven wat hebben ze daarvoor nodig hebben: ten eerste goede huisvesting, maar ook een positieve ondernemende vibe en balans in werk en ontspanning. Als je druk bent met het opzetten van je bedrijf schiet een gezonde voeding en levensstijl er nog weleens bij in.”

Het resultaat was een prachtige, kleinschalige locatie, die al snel vol zat met creatieve jonge ondernemers. Financieel bleek het echter lastig om idee het werkend te krijgen. Er ging meer geld uit dan er binnen kwam, dus besloten de twee snel om het roer om te gooien. Ze verhuisden de ondernemers  naar een groter kantoorgebouw, vlakbij de eerste locatie, en besloten de eerste ruimte zakelijk aan te bieden als The Creative Boardroom. “Die locatie is zo mooi, die verkoopt zichzelf, dus dat ging heel goed. Binnen korte tijd hadden we een aantal grote bedrijven als vaste klanten.”

Hoewel het financieel nu goed ging, kwam het volgende probleem in beeld: de locatie kon alleen kleine groepen aan. “Om onze klanten ook voor grotere partijen te kunnen helpen, gingen we op zoek naar een locatie waar je tot 250 personen in kwijt kunt. Dat werd The Warehouse. In oktober 2015 konden we erin, we hebben het snel verbouwd, en in januari 2016 zijn we officieel geopend.”

Jullie zijn eigenlijk bij toeval in de wereld van evenementen gerold. Waarom denken jullie dat je er zo succesvol mee bent?

Gerwin: “De locaties zijn voor ons meer een middel dan een einddoel. Ons idee was nooit: we gaan locaties maken en die verhuren. Het plan was altijd al om een plek te maken waar we mensen kunnen samenbrengen, inspireren en verbinden. Het is prachtig om te zien als een sessie in onze locatie resulteert in nieuwe energie, inzichten en oplossingen voor onze klant.”

Wicked Grounds

[Foto: The Classroom]

Tom: “Bedrijven komen naar ons toe omdat ze vernieuwing en verjonging zoeken. Dat is de gemene deler van al onze klanten. Het is leuk, een mooie locatie, maar het toffe vinden ze dat wij twee jonge gasten zijn die heel vernieuwend bezig zijn. En dankzij ons netwerk aan creatieve ondernemers van de co-working space kunnen we de opdrachtgever bijna overal mee helpen. We kunnen zorgen voor foto’s, video, entertainment, maar regelen ook de hele social media strategie rondom een event.”

Gerwin: “We hebben zelfs het liefst dat ze ons vragen om mee te denken. Een tijdje terug waren wij bij een event over innovatie. Daar was ook een jury, die de innovatieve ideeën moest beoordelen. Maar achter de jurytafel zat niemand van onder de zestig. Als je dan innovatie wil uitstralen, zet dan ook échte vernieuwers achter die tafel. Wij kennen die allemaal.”

Dus naast de locaties bieden jullie het hele pakket?

“In onze co-working space zitten allemaal creatieve freelancers, van marketeers en videoproducers tot entertainmentspecialisten, die we direct kunnen inzetten. Samen zijn we eigenlijk een heel groot bedrijf, die alles kan. Je kunt onze locaties direct gebruiken, dan zorgen wij dat alles klaar staat, maar je kunt ze ook zien als een blanco canvas. Wij helpen met het uitwerken van je doelstelling en zoeken er de juiste partijen bij. Ik verwacht dat we in de toekomst ook niet meer per se aan de eigen locaties gebonden zijn. We kunnen ook alles regelen op externe locaties, of in ruimtes die normaal helemaal geen locatie zijn. Dat noemen we The Wicked Agency.”

“Ons doel is van begin af aan om te inspireren en te verbinden, om een plek te maken voor innovatie en inspiratie voor gelijkgestemden. We zijn nu zo ver dat we dat kunnen creëren.”

Wicked Grounds

En jullie openden onlangs weer een nieuwe locatie: The Classroom, in Amsterdam West.

Tom: “The Classroom vult een gat in ons aanbod. We hadden in The Creative Boardroom ruimte voor kleine groepen, en in The Warehouse juist voor grote groepen. Deze nieuwe locatie is perfect voor groepen van 40 tot 60 personen. Van binnen lijkt het veel op onze andere locaties, maar de plek is qua look and feel weer heel anders. Buiten zie je nog wat graffiti op de muren. Het is net een wat rauwere omgeving dan de Schinkelbuurt.”

En nu? Kunnen we nog meer locaties van jullie verwachten?

Gerwin: “De afgelopen anderhalf jaar lag onze focus op het zorgen voor goede ruimtes, die helemaal kloppen. Nu we die hebben is het tijd om onze visie verder door te zetten, om ons doel waar te maken. Dat doel is van begin af aan om te inspireren en te verbinden, om een plek te maken voor innovatie en inspiratie voor gelijkgestemden. We zijn nu zo ver dat we dat kunnen creëren. Komend jaar kunnen we ons echt op de inhoud gaan richten, op onze why.”

Voor 2017 staan ook eigen events op het programma waarbij generatiegenoten met elkaar in gesprek treden over grote thema’s en levensvragen. “Het gaat Wicked Thoughts heten, maar meer kunnen we er nu niet over zeggen. Tot einde van dit jaar hebben klanten onze volledige aandacht nodig.”  Tom vult aan: “We hebben nu alles: de locatie en het netwerk. Nu is het een kwestie van connecting the dots.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.