Discover the finest spaces
Delen

Francis Hoekendijk (Mooirivier) – ‘Een hideaway op een inspirerende plek’

‘Een mooi plekje, waar zakelijke gasten geïsoleerd in een inspirerende omgeving bijeen kunnen komen’, dat had Francis Hoekendijk in 2006 al voor ogen toen hij een conferentieoord overnam in Dalfsen. Vanuit die visie bouwde hij Mooirivier Hotel & Congres in tien jaar uit tot zijn eigen paradijs aan de Vecht. “Ik heb nu denk ik een heel interessante balans gevonden in het aantal zalen, de kamers, en de andere voorzieningen.”

Alleen de naam van Mooirivier heeft al iets bijzonders. Het draagt de belofte in zich van rust en inspiratie, maar ook van mooie zomeravonden in de zoele buitenlucht. Een naam die sprankelt als het zonlicht op het gerimpelde water van de rivier de Vecht. Terwijl we in de lounge van Mooirivier wachten op Francis Hoekendijk, nemen we de setting zo in ons op. Daar leent de omgeving zich goed voor: we zitten er behaaglijk bij in een comfortabele bank, met de voeten op een zacht hoogpolig kleed.

Magische plek

We zitten te genieten van een lekkere kop koffie als Francis op ons toe komt gelopen. Een innemende man met een charmante uitstraling, die vol enthousiasme en liefdevol over Mooirivier vertelt. En dat mag ook wel met een plek als deze: op een rivierduin in het Vechtdal, midden in het groen tussen hoge dennenbomen, met een ongehinderd uitzicht over de rivier en omgeving. ‘Magisch’, zoals hij het zelf omschrijft. De plek was dat altijd al, het hotel is dat met de jaren steeds meer geworden.

Langs de rietgedekte gebouwen van het hotel – in authentiek Sallandse stijl – lopen we naar het kantoor van Francis. Vanachter zijn bureau kan hij door het raam de nieuwe gasten zien arriveren. “Toen ik het complex overnam was het een conferentieoord, zoals typisch voor die tijd in de jaren ’70 en ’80. Het voelde een beetje klinisch. Mijn visie was een zakenhotel als een soort hideaway op een inspirerende plek. Ik refereer er vaak naar als een ‘hutje op de hei’, maar dan geen geklungel.”

Het hart van het bedrijf

Waar Francis het heeft over een zakenhotel, bedoelt hij met die term veel meer dan een zakelijk ogende locatie met congreszalen en hotelkamers. “Mijn visie is dat mijn gasten hier komen om te groeien, of dat nou is als organisatie of als mensen zelf. Dat kan zijn met een training of een congres of een teambuilding sessie; in al die activiteiten is groei de gemene deler. Ik wilde een plek creëren die daar iets aan toevoegt. In feite ben ik als locatie alleen de vorm, waarbinnen een evenement plaatsvindt. Natuurlijk denken we mee en geven we onze ideeën over wat goed werkt, maar we moeten ons niet op inhoudelijk vlak gaan bewegen. Ik ga niet over de inhoud van een vergadering. Maar als ik de setting zodanig kan maken dat het inspireert en iets toevoegt aan wat de organisator wil bereiken, dan heeft Mooirivier het goed gedaan.”

Mooiriver Het Hof

Op een tafel in het kantoor ligt een grote bouwtekening van Mooirivier, die opengevouwen net niet de hele tafel bedekt. Het geeft een goed beeld van hoe groot het terrein van het hotel eigenlijk is, met een à la carte restaurant, twaalf congreszalen en negentig hotelkamers in meerdere rietgedekte gebouwen. Ook de nieuwe suites en de nieuwste zaal Het Hof die deze winter zijn gerealiseerd staan op de tekening. “In het hart van het bedrijf, in twee van de oorspronkelijke vleugels hebben we vier luxe suites en een nieuwe zaal toegevoegd. Het is een hele mooie zaal geworden, met aan beide zijden in de lengte ramen en de oorspronkelijke spanten duidelijk in het zicht, wat voor een mooie hoogtewerking zorgt. Je zit hier in het hart van het oude gebouw, en dat voel je. Mijn gasten willen op een plek zitten die iets met ze doet, die ze inspireert.”

Balans

Dat was al van begin af aan de visie van Francis. Niet een klinisch centrum waar je functioneel en efficiënt kunt vergaderen, maar een plek waar mensen graag komen. “Dat je bij binnenkomst al in een andere mindset komt. De inrichting vind ik heel belangrijk. Alles moet topkwaliteit zijn, en fijn, prettig, warm aanvoelen. Huiselijk bijna. Daarom zat jij daarnet in de lobby op die mooie, dure Italiaanse banken. Misschien niet zo voor de hand liggend voor een congreshotel, want dat is onhandig – er komt toch maar koffie op en het liefst moet alles multifunctioneel zijn. Er ligt hoogpolig tapijt, ook niet zo’n logische keuze voor een hotel, maar het geeft wel een waanzinnig gevoel! Dat gevoel begint in de lobby, en krijg je als het goed is ook mee als je naar een zaal gaat of in het restaurant komt. Dat zorgt ervoor dat jij het fijn vindt om hier te zijn, en niet alleen maar omdat de baas wil dat je hier bent.”

Nieuwe bouwplannen zijn er overigens nog niet, haast Francis zich te zeggen met de blik op de bouwtekening. Althans, los van de binnentuin bij de nieuwe ruimte, waar een fijne pauzeplek wordt aangelegd. “Wie weet wil ik het idee van wat ik hier gecreëerd heb ooit nog een keer kopiëren naar een andere omgeving. Maar daar zijn nog geen vastomlijnde plannen voor. Ik heb hier denk ik een heel interessante balans gevonden in het aantal zalen, de kamers en de andere voorzieningen.”

Groepsdynamiek

Mooirivier heeft de zalen als kernproduct, maar inmiddels zijn het restaurant en de hotelkamers net zo’n belangrijk onderdeel van het bedrijf. Want bedrijven uit de Randstad komen niet naar Dalfsen voor een bijeenkomst, om aan het eind van de dag weer terug te rijden. “Ze komen hier omdat ze meer willen beleven dan die plenaire sessie. Juist wat daarbuiten gebeurt – het informele netwerken, met elkaar eten, ‘s avonds laat nog samen in de bar zitten en de volgende ochtend weer ontbijten – dat zijn de momenten waarop een groepsdynamiek ontstaat. En die is heel belangrijk voor het succes van een bijeenkomst. Als iemand over een jaar zegt: weet je nog toen we daar waren, in Dalfsen bij die rivier? Als je dat kan herinneren, dan zal ook wat je hier hoort en onderwezen krijgt beter beklijven.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.