Discover the finest spaces
Delen

‘Fair Lady’ Marianne van den Berg neemt na 22 jaar afscheid van Huis ter Duin

Met een welverdiend ‘Farewell Tour Lady M: The final show’, met maar liefst 200 genodigden, organiseerde Grand Hotel Huis ter Duin op 28 oktober een groots afscheidsfeest. De donderdag ervoor, op de voorlaatste werkdag van het inspirerende en energieke boegbeeld van Huis ter Duin, spraken we Marianne over de afgelopen 22 jaar. De 22 jaar waarin Marianne groeide van medewerker die met een bloknootje, telefoon en kaartenbak haar tanden zette in het salesvak en vervolgens uitgroeide tot de reizende sales- en marketingtijger die Huis ter Duin (inter)nationaal op de kaart zette. Terwijl haar directe collega Robbert-Jan op salesreis is, rondt Marianne haar werkzaamheden af en zien we haar bijna met weemoed -vol onwerkelijkheid dat het ‘er bijna op zit’- praten over haar vertrek. We gaan met Marianne terug in de tijd en blikken vooruit op de toekomst van Huis ter Duin.

Generaties
Huis ter Duin zit bijna letterlijk in Mariannes bloed. “Mijn beide opa’s waren verbonden aan het hotel. Mijn moeders vader was hier chefkok tot hij achter zijn bureau aan trombose kwam te overlijden. De opa van mijn vaders kant was timmerman en kwam naar Noordwijk om het hotel te bouwen. Zodoende leerden mijn ouders elkaar hier in Noordwijk kennen. Twee generaties later, 22 jaar geleden, solliciteerde ik via een uitzendbureau als zogenoemde ‘herintredende vrouw’ van 43, iets dat toentertijd erg aangemoedigd werd, bij Huis ter Duin. Ik kan me het gesprek met de toenmalige Sales Manager nog erg goed herinneren, het werd al snel erg persoonlijk en aan een echt sollicitatiegesprek kwamen we niet toe. Kort daarna ben ik begonnen als sales medewerker. Huis ter Duin kwam toen net uit de verbouwing na een grote brand. Het hotel was van 80 kamers en 5 zalen naar 260 kamers en 19 zalen gegaan en die kamers en zalen moesten natuurlijk gevuld.

Ik kreeg een telefoon, bloknootje, pen en kaartenbak en de opdracht ‘ga maar bellen’.

Vervolgens ben ik in de functie gegroeid tot sales coördinator, sales- en marketingmanager en uiteindelijk Area Sales Director. Mijn doel was, samen met Commercieel Directeur Stephan Stokkermans, met name om Huis ter Duin internationaal te positioneren tijdens beurzen en evenementen, de laatste jaren is hier ook het hele traject met voorbereidingen bij gekomen.”

Hoogtepunten
Het recente bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama en de gehele Amerikaanse delegatie tijdens de NSS in Den Haag was één van de grote hoogtepunten van Mariannes carrière bij Huis ter Duin. “Dit was een ‘once in a life time’ ervaring. Ik was verantwoordelijk voor de gehele voorbereiding, tot en met het Advance Team dat twee weken voor de komst van de delegatie hun intrek in het hotel nam om een kwartier te maken. Een ander hoogtepunt was toen wij toetraden tot de Preffered Hotel Group. Daarvoor ben ik samen met Stephan Stokkermans naar Chicago gevlogen om een presentatie over Huis ter Duin te geven op het hoofdkantoor. Compleet met klompen hebben we niet alleen Huis ter Duin, maar ook Noordwijk en Nederland daar gepresenteerd, een geweldige ervaring.” Juist ook de samenwerking met andere hotels in Noordwijk gaat haar nauw aan het hart. “De prettige samenwerking met andere hotels in Noordwijk, zoals het Palace Hotel en Hotels van Oranje beschouw ik ook als een bijzonder hoogtepunt van en rode draad door mijn functie. Ik geloof in de kracht van samenwerking. In plaats van ons als afzonderlijke hotels te positioneren, willen we eerst Nederland op de kaart zetten, om vervolgens Noordwijk en daarna Huis ter Duin te promoten.” Dieptepunten weet Marianne niet zo snel te benoemen. “Zelfs de reorganisatie heeft alleen maar goede ontwikkelingen ten gevolge gehad. Voor die tijd was de conversie van het aantal aanvragen vrij laag, maar doordat meer salestaken bij onze afdeling kwamen te liggen, werd die conversie alleen maar groter.”

Doel bereikt
Marianne gaat met een gerust hart met pensioen, nu haar doel om Huis ter Duin internationaal te positioneren behaald is. “Inmiddels is Huis ter Duin in diverse internationale markten een begrip en hebben we het zo ontwikkeld dat we nu meerdere markten, elk op een relatief gelijke verhouding, aanspreken. De verhouding is nu zo dat een derde van onze klanten Nederlandse bedrijven zijn met Nederlandse deelnemers, een derde komt van Nederlandse multinationals met internationale deelnemers en nog eens een derde zijn internationale bedrijven met internationale deelnemers. Door deze verhouding is er een gezonde basis, mocht er binnen een segment wat wegvallen, wordt dat door de ander goed opgevangen.”

“Je moet mensen altijd nog recht in de ogen kunnen kijken.”

Gunfactor
Of het nu een ‘gewone’ werkdag was of een (internationale) salesreis, Marianne heeft elke dag plezier in haar werk gehad. “Ik ben een echt mensenmens en houd ervan om contacten te onderhouden. Ik ben continu bezig met wat mensen beweegt, waarom en waarvoor mensen bepaalde keuzes maken. Daarnaast is eerlijkheid erg belangrijk. Je moet zelf geloven in je product om het goed over te kunnen brengen, maar de gunfactor is minstens zo belangrijk.” Dit is dan ook direct een belangrijk aspect van goede sales die Marianne de branche wil meegeven. “Met eerlijkheid en openheid kom je het verst. Ik heb wel eens een aanvraag gehad waarbij ik de klant heb doorverwezen naar Hotels van Oranje, omdat zij net de betere faciliteiten hadden voor het betreffende evenement. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je niet hoeft na te denken wat je ooit tegen iemand gezegd hebt. Zorg ervoor dat de boodschap altijd eerlijk is en dat je mensen altijd recht in de ogen kunt kijken wanneer je ze later weer tegenkomt.”

Doorgaan op de ingeslagen weg
Marianne heeft haar eigen ‘gunfactor’ al bewezen en wenst Huis ter Duin dan ook toe dat ze de ingeslagen weg doorgaan. “Daarnaast gun ik Robbert-Jan (collega Area Sales Director) een fijne nieuwe collega. We hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt en zijn gegroeid tot echte maatjes. We begrijpen elkaar alleen al door elkaar aan te kijken. Collega’s zijn erg belangrijk. Robbert-Jan en ik hebben een bijzondere chemie, ondanks dat we verschillend zijn, behalve dat we dezelfde humor hebben, accepteren we elkaar voor wie we zijn.” Robbert-Jan bevestigt deze sterke en bijzondere band met Marianne: “Zij is de rustige variant van wie ik ben, samen konden we dus zorgen voor een goede balans. Zij kijkt vaak naar zaken als een moeder van de afdeling, denkt er goed over na terwijl andere vaak sneller acties ondernemen. Een altijd vrolijk en opgewekt persoon die enorm respect heeft binnen ons team, organisatie en bij haar opdrachtgevers. Marianne en ik hebben ruim 13 jaar samengewerkt, wij zijn vaak om de beurt op reis voor het hotel en als je dan contact hebt met kantoor dan hadden we weinig woorden en uitleg nodig om iets gedaan te krijgen van elkaar. Het voelde als een ontzettend goed team waarbij het verschil in onze leeftijden juist de kracht was bij het nemen van besluiten.”

“Het hele hotel is als een familie voor me, een ‘home away from home’, het zijn de mensen die het maken en op elke afdeling voel ik me thuis.”

Haar collega’s gaat Marianne dan ook erg missen na haar vertrek. “Zowel de contacten met de collega’s als met de klanten ga ik het meest missen. Het mooie aan Huis ter Duin is dat ze een sfeer gecreëerd hebben waar veel vrijheid is. Vrijheid om zelf beslissingen te nemen, ook als deze niet getest zijn. De commercieel directeur daagt ons hiermee uit om zelf na te denken en beslissingen te funderen, zodat we later altijd kunnen beargumenteren waarom bepaalde keuzes gemaakt zijn. Deze aanpak heeft mij, en ook Robbert-Jan, voeding gegeven om te kunnen groeien en in de functie te kunnen floreren.”

Lezen, reizen of een cursus volgen?
Marianne bereikt de leeftijd van 65 jaar en moet van de Nederlandse overheid ‘gedwongen’ stoppen met haar werkzaamheden bij Huis ter Duin, al was ze zelf graag nog eventjes doorgegaan. Wat ze gaat doen wanneer ze de chique glazen draaideur van Huis ter Duin definitief achter zich laat, weet ze nog niet, maar achter de geraniums zitten is voor deze energieke vrouw absoluut niet aan de orde. “Ik houd ervan om sieraden te maken, lees en reis ook graag. Daarnaast was ik bij Huis ter Duin ook vertrouwenspersoon voor medewerkers en dat heeft me een mooie verdieping in de functie gegeven. Graag wil ik me daar verder in verdiepen, wellicht ga ik daar nog een extra cursus voor doen en ga ik als zelfstandige als extern vertrouwenspersoon voor bedrijven aan de slag. Bij Huis ter Duin? Ik sluit het niet uit als ze me vragen…”

“Marianne en ik hebben samen veel reizen gemaakt voor het hotel naar beurzen en events. Om de tijd in vliegtuigen dan door te komen maakt zij graag Ccryptogrammen en ze vond het altijd erg leuk om mij van alles te vragen tot het moment dat ik aangaf dat de antwoorden achterin staan. We hebben ontzettend veel gelachen, zelfs Sambucca gedronken in Londen. Ik ga haar ontzettend missen als collega maar ben blij dat ze een zeer goede vriendin kan blijven !” – Robbert-Jan Meinardi

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.