Discover the finest spaces
Delen

Evert van Os (Singer Laren): ‘We gaan eigenlijk van twee naar drie gebouwen’

Singer Laren is een beetje een vreemde eend in de bijt als het op locaties aankomt. Het is een museum, het is een theater, maar het is ook al zestig jaar een locatie voor meetings en events. De locatie in Laren bestaat zestig jaar en viert dat met een gloednieuw theatergebouw. GreaterVenues sprak met algemeen directeur Evert van Os over de plannen van deze ingrijpende verbouwing.

Evert zit in zijn werkkamer, gevestigd in de villa van Singer Laren. Dit is het gebouw waar Singer Laren zijn oorsprong heeft, eens de woning van de Amerikaanse schilder William Henry Singer jr. Rechts van de villa ligt het museum; links – direct grenzend aan de werkkamer van Evert – het theater. Althans, daar lág het theater. Ten tijde van ons gesprek ligt er alleen nog een zandvlakte in de vorm van het oude theatergebouw. Een graafmachine verwijdert juist de laatste overblijfselen; de boekenkast in de werkkamer trilt even licht.

De plannen voor het nieuwe theater liggen voor ons op tafel. Evert wijst op het oude gedeelte, de villa: “Wij zitten nu hier, bij deze drie ramen. Rechts ligt de museumingang, hier links was het oorspronkelijke theater. Op die plek wordt nu ook het nieuwe theater gebouwd.” Het wordt een opvallend en modern gebouw, met veel glas en ook bijzonder: een daktuin.

Singer Laren Hoekrender_dag

Waarom is een nieuw theatergebouw nodig?

“Gebouwd in 1955, werd de fysieke toestand van het theatergebouw slecht. Uit diepgaand onderzoek door deskundigen bleek dat een zeer grondige renovatie of nieuwbouw noodzakelijk was.”

Singer Laren is een non profit organisatie, en had niet gespaard voor een nieuw theater. Maar met behulp van de gemeente Laren is het plan er op een gegeven moment toch gekomen. “De gemeente is achter ons gaan staan en we zijn zelf gaan werven bij onze  relaties. Er is ruimhartig geschonken, ruim 11 van de 15,8 miljoen komt uit particuliere schenkingen. Dat is uniek in de culturele wereld, dat zo’n groot deel van het bedrag uit particuliere schenkingen komt. Ondertussen hadden we het ontwerp al klaar liggen, en inmiddels is de bouw echt begonnen.”

“Singer Laren heeft een museum, een klassieke villa en een theater, een unieke combinatie in Nederland. Wij willen ons daarom veel meer presenteren als de plek waar beeldende kunsten en podiumkunsten elkaar ontmoeten.”

Wat voor wensen hadden jullie voor het nieuwe theater?

“Singer Laren heeft een museum, een klassieke villa en een theater. Een unieke combinatie in Nederland. Wij willen ons daarom veel meer presenteren als de plek waar beeldende kunsten en podiumkunsten elkaar ontmoeten. Voorheen waren het theater, de villa en het museum onderling verbonden met een gang. In de nieuwbouw komt een centrale entree die de functies van Singer Laren zal verbinden. De entree krijgt een prachtige aansluiting op de villa. Met veel glas, waardoor je de muren van de villa blijft zien.  Villa en museum houden daarnaast natuurlijk de eigen entree beschikbaar voor evenementen en bijeenkomsten.”

Singer_Laren_entreegebied

“Verder willen we onze  beeldentuin laten zien, want die was vanaf de buitenkant een verborgen oase. Door de glazen wanden bij de nieuwe entree zie je de beeldentuin ook al aan de voorkant. Het gebouw krijgt een grote daktuin, die aan de buitenkant al wat groen laat zien van de wereld achter de muren. De beeldentuin en daktuin worden helemaal opnieuw aangelegd en zijn ontworpen door Piet Oudolf, de internationaal beroemde landschapsarchitect.

We zijn straks veel flexibeler, omdat we de verschillende delen veel beter van elkaar kunnen afscheiden. De oude museumentree kan bijvoorbeeld gebruikt worden als het theater overdag verhuurd is. Maar je kan ook alleen de villa inzetten, zonder dat andere bezoekers er last van hebben. Dankzij de verbouwing gaan we dus eigenlijk van twee naar drie gebouwen. We kunnen straks veel meer dingen tegelijk doen.”

En wat worden de nieuwe functies van het theatergebouw zelf?

“Bij de entree kom je in de nieuwe foyer, die met veel glazen wanden en hoog plafond heel ruim aandoet. Het is een entree voor het theater, maar ook voor het museum, de villa en de tuin. Bij besloten bijeenkomsten in het theater of villa kunnen we ook de entree van het museum weer inzetten voor het museumbezoek. De foyer en villa zijn mooie ruimtes voor ontvangsten, je kunt hier heel goed een receptie of diner geven. En je hebt direct toegang tot de tuin en het dakterras.”

“Het wordt een hele chique zaal, die qua uitstraling goed bij ons past. De stoelen krijgen veel beenruimte, 105 centimeter. Je zit altijd first class.”

theaterzaal 2 (2)

“De theaterzaal zelf wordt ook grondig aangepakt. In het oude theater hadden we 400 zitplaatsen, dat hebben we straks weer. Maar er komt een balkon in, waardoor je de zaal in tweeën kunt delen en de ruimte een stuk compacter oogt. Beneden komen 240 stoelen, boven zijn dat er 160. Dat heeft een groot voordeel voor groepen tot 240 personen. Je kunt het balkon dan gewoon niet inzetten, en dan zit je niet met een halflege zaal. Het balkon houdt in dat er ook boven een toegang komt, wat weer nieuwe mogelijkheden meebrengt zoals een apart horecapunt. Die kan je inzetten voor ontvangsten of als break-out. Samen met het artiestencafé, de kleedkamers, een leeszaal aan de tuin en het podium in het theater, heeft Singer Laren veel meer te bieden voor bijeenkomsten en ontvangsten. ”

Evert pakt de foto van de theaterzaal erbij, en vervolgt zijn verhaal, niet zonder trots: “Dit is de theaterzaal. Zoals je ziet een mooie rondzit, heel mooi uitgelicht. Het wordt een hele chique zaal, die qua uitstraling goed bij ons past. De stoelen krijgen trouwens heel veel beenruimte, 105 centimeter. Je zit altijd first class.”

IMG_0544

IMG_0765

043

tuinreceptie 020

De opening van het nieuwe gebouw staat gepland voor september 2017, dat duurt nog wel anderhalf jaar. Wat kunnen we in de tussentijd bij Singer Laren verwachten?

“Anderhalf jaar is best een lange tijd, maar tot die tijd kan je alles nog huren wat normaal ook kan. Naast het Theater hebben we de klassieke villa, de beeldentuin en het museum waar we ontvangsten organiseren. In het museum hebben we aparte ruimtes voor bijeenkomsten, zoals de Orangerie en de Tuinzaal. En onze gasten waarderen ook altijd erg de mogelijkheid om in een museumzaal te dineren, tussen de werken van Jan Sluijters en Kees van Dongen. Tijdens de bouw van het theater hebben we een tijdelijk theater gemaakt in de Tuinzaal, met een vast podium.

Als het moet, verhuren we zelfs mijn werkkamer. We blijven flexibel. Je moet niet vergeten dat wij al zestig jaar niks anders doen dan mensen ontvangen. In onze oprichtingsakte staat dat we een museum zijn, een theater, maar ook een verhuurlocatie voor bijeenkomsten. Gebaseerd op het Amerikaanse model, wat in 1956 in Nederland erg vooruitstrevend was voor een culturele instelling. Gastvrijheid en mensen verwennen, zowel als museum en theater als op bijeenkomsten en evenementen. Het staat in onze statuten en zit in ons DNA.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.