Discover the finest spaces
Delen

Eva Otto (Theater Amsterdam): ‘Theater Amsterdam is nu fulltime evenementenlocatie’

Theater Amsterdam heeft deze zomer een heleboel nieuwe mogelijkheden gekregen voor organisatoren van evenementen. Nu de musicalproductie SKY en theaterstuk ANNE in de locatie zijn gestopt, heeft het theater in de Amsterdamse Houthavens vrijwel onbegrensde mogelijkheden voor events. Wij brengen een bezoek aan de theater- en evenementenlocatie, waar Eva Otto openhartig vertelt over het stoppen met SKY en de toekomst van het theater.

Er wordt hard gewerkt in de hal achter de coulissen bij Theater Amsterdam. Eva leidt ons over het podium heen, waar we aan de achterkant met een trapje van afstappen en uitkomen in een grote, hoge hal. We kennen dit deel van het theater als het grasveld van de slotscène van ANNE. Nu ligt er geen gras meer, maar een betonnen vloer. De decorstukken – Amsterdamse grachtenpanden – zijn ingepakt en worden weggehaald.

Theater Amsterdam

“We hebben er ineens een enorm stuk hal van 25 bij 45 vierkante meter bij gekregen. Dat is gigantisch. Beeld je in wat je hiermee kan doen tijdens evenementen. De hal achter het podium hebben we al vaker ingezet: dan gaan na een presentatie de schermen opzij, en staat daar een food festival of beursvloer met stands waar de bezoeker over het podium naartoe kan lopen. Dat geeft een onwijs leuk verrassingselement. Nu de decorstukken weg zijn, is het echt een black box die je volledig zelf kunt invullen.”

De omgeving van Theater Amsterdam is booming. Rondom de locatie verrijst het ene na het andere gebouw met appartementen en kantoren. Steeds meer Amsterdammers weten de locatie te vinden. Toch is er dit voorjaar ineens een tegenslag: in mei, nog geen twee maanden na de première van SKY, kondigen de producenten aan dat Nederlands eerste 3d-musical stopt. Door een tegenvallende kaartverkoop blijkt het niet haalbaar om de productie voort te zetten. Het succesvolle toneelstuk ANNE, dat ruim twee jaar lang heeft gelopen, kwam later deze zomer gepland ten einde. Ineens is er helemaal geen programmering meer in het gloednieuwe theater.

Theater Amsterdam Amma

[Theater Amsterdam bij de AMMA Awards]

Wat is er mis gegaan?

“Ik ben natuurlijk geen marketingspecialist, maar ik denk dat mensen niet goed wisten wat ze moesten verwachten van SKY. Wij dachten dat het stuk iedereen zou aanspreken, omdat het zo anders is dan elke andere musical. Met de muziek van Marco Borsato, gecombineerd met 3d-techniek en hele bijzondere dans. Het verhaal gaat over pesten en verlies, onderwerpen die altijd actueel zijn. Maar de naam SKY zei mensen denk ik te weinig; het is niet gebaseerd op een boek of een film, dus mensen wisten misschien niet wat ze ervan moesten verwachten of voor welke doelgroep het was – jongeren of volwassenen. Zonde, want het was wel echt een goed product.”

Waarom is SKY eigenlijk zo snel gestopt?

“Ze hadden ook nog drie maanden kunnen doorgaan in de hoop dat de kaartverkoop alsnog zou aantrekken. Maar als het dan alsnog mis gaat, dan worden de problemen alleen maar groter. Je hebt al die tijd te maken met een grote groep van cast en crew, er werken op sommige momenten wel honderd mensen mee aan zo’n productie, dus dat is een enorme kostenpost. De producent is voortijdig gestopt om zo te voorkomen dat het hele bedrijf failliet zou gaan en om zou vallen.”

Wat betekent dit voor Theater Amsterdam?

“De locatie staat los van de productiemaatschappij, dus Theater Amsterdam komt hoe dan ook niet in gevaar. Mensen die hier nog niet zijn geweest denken weleens dat Theater Amsterdam speciaal is neergezet voor ANNE, om daarna weer weg te gaan. Maar dat is niet zo. We zitten hier voor de long run. Dat zie je ook meteen als je hier staat, dit is echt een theater en evenementengebouw, niet een tijdelijke locatie die je zo weer inpakt. Theater Amsterdam is gebouwd om mooie producties te laten zien; om te beginnen met ANNE en vervolgens nog heel veel andere producties. Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe productie die volgend jaar in première zal gaan, tot die tijd hebben we even niets op de planken staan. Maar dat biedt wel heel veel mogelijkheden voor evenementen en andere producties.”

Theater Amsterdam

“Het voelt voor ons tweeledig. Het is echt heel jammer dat het met SKY niet gelukt is, na al die tijd die er in is gestopt. Er is met zoveel aandacht, passie en liefde gewerkt aan deze productie. Aan zo’n project gaat een enorme voorbereidingstijd vooraf met workshops en castings. Iedereen heeft zich over de kop gewerkt om de show neer te zetten, zeker met die nieuwe 3d-techniek. Op de dag van de première zelf kwamen de laatste stukjes beeld nog binnen. Het bleek veel langer dan verwacht te duren om alle content te produceren. Het was ook gek om na de laatste voorstelling van ANNE afscheid te nemen van de hele cast en crew. We zijn 2,5 jaar geleden samen aan dit avontuur begonnen, en hebben een hechte groep opgebouwd, als een familie. Ineens is dat afgelopen.

Toch ben je positief en zeg je dat het voor evenementen veel nieuwe mogelijkheden brengt?

“Ja, het is voor ons echt een cadeautje dat we nu volledig vrij spel hebben om hier evenementen te organiseren. De afgelopen 2,5 jaar hebben wij al veel bedrijven mogen ontvangen die onze innovatieve locatie wisten te vinden als locatie voor hun evenement. De spectaculaire technische mogelijkheden van onze theaterzaal werd al gezien door pioniers als Google, TEDx en PWC, maar denk ook aan de filmpremière van Star Wars. Doordat wij steeds een productie op de planken hadden staan was er alleen altijd beperkt beschikbaarheid.”

[vrview img=”http://www.greatervenues.com/wp-content/uploads/2016/08/SAM_100_0053.jpg” ]

[Achter het podium van Theater Amsterdam]

“Nu hebben wij ineens een ongekende vrijheid om Theater Amsterdam fulltime in te zetten als evenementenlocatie. De locatie is zo gebouwd dat er van alles in kan: het voorgebouw is volledig ingericht, helemaal klaar voor service. Daarachter ligt een grote vierkante black box, waarin je eigenlijk van alles kunt doen, van congressen tot concerten en grote zakelijke evenementen. En we hebben de Theaterzaal, die is ingericht als een plug & play locatie. Het gigantische projectiescherm van 55 meter breed en 10 meter hoog zit bij de zaalhuur in en kan dan ook gebruikt worden om de meest spectaculaire presentaties te geven. Zet een spreker op het podium en je bent klaar. Het grootste voordeel is dat partijen nu niet meer om 17 uur uit de Theaterzaal weg hoeven omdat er die avond een show op het programma staat. Het weekend was voor events hoe dan ook een no go, omdat er op zaterdag en zondag twee voorstellingen per dag waren. Dat is nu geen enkel probleem meer, dus het biedt absoluut kansen!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.