Discover the finest spaces
Delen

Eva de Veth (Logius): ‘Netwerken is op jonge leeftijd al erg relevant’

De evenementenbranche is aan grote technologische veranderingen onderhevig. De eventprofessional beweegt mee, maar houdt die alle ontwikkelingen bij? In de nieuwe rubriek ‘Jonge eventprofessional aan het woord’ laat de jonge generatie van zich horen. Een samenwerking tussen GreaterVenues en G14, de club voor jonge, talentvolle eventprofessionals onder de 35.

Eva de Veth (29), raadslid bij G14 en evenementencoördinator bij Logius trapt af. Logius is een directie van het ministerie van BZK dat zich bezig houdt met de digitale dienstverlening, de e-Overheid. Eva organiseert alle (product)bijeenkomsten, congressen, symposia, trainingen en interne events. Dat komt neer op 250 events per jaar, variërend van kleine vergaderingen voor de directie tot grote klantdagen, en van interne medewerkerbijeenkomsten tot het kerstfeest. Daarnaast adviseert ze ook inhoudelijk om het doel van de bijeenkomst zo succesvol mogelijk te verwezenlijken.

Eva heeft het vak geleerd tijdens haar studie vrijetijdsmanagement aan de NHTV in Breda, met de specialisatie eventmanagement. “Maar het is vooral een kwestie van veel ervaring opdoen, zowel in de praktijk in organisaties als ook veel ervaringen uitwisselingen met branchegenoten.”

“Je netwerk brengt je soms op plekken die je alleen niet zou kunnen realiseren”

 

[Foto: G14 bijeenkomst, DeFabrique]

Waarom ben je lid geworden van G14?

“Ik heb dankzij het Genootschap voor Eventmanagers ingezien hoe belangrijk het is om een goed netwerk te hebben. Ik vind het daarom erg van belang om jongeren ook aan te sporen hier aan deel te nemen. Ondanks dat ze nog minder werkervaring hebben, is netwerken nu al erg relevant. Ik wil mijn ervaringen met de leden delen, maar ook weer door hen geïnspireerd worden. Ik geef dan ook aan dat je netwerk je soms op plekken kan brengen die je niet alleen zou kunnen realiseren. Zo draai ik op dit moment mee in de organisatie van de GCCS ’15 (de Global Conference on CyberSpace is op 16 en 17 april in Den Haag, red.), een hele bijzondere kans die ik dankzij een goede relatie in mijn GvE netwerk heb gekregen.”

Wat is de toegevoegde waarde van G14?

“Het grote verschil en ook voordeel van deze club vind ik dat alle elementen van de branche vertegenwoordigd zijn. Van locatie tot leveranciers, van cateraar tot bureau en van corporate eventmanager tot freelancer. De gesprekken gaan over de passie die we allemaal delen voor events. De visitekaartjes en Linkedin-verzoeken volgen later. Voor nu gaat het om de inhoud, de klik en het zoeken naar waar we elkaar kunnen versterken.”

Wat zijn de verschillen tussen jonge eventprofessionals en de oudere collega’s?

“Ik denk dat jongeren sneller gaan zoeken naar nieuwe vormen, manieren, technieken, etc. Ze blijven niet ‘hangen’ in iets wat goed is. Het kan altijd beter, sneller, mooier, geavanceerder. Oftewel met je tijd meegaan en het liefst nog de trends voor zijn. Daarnaast merk ik dat jongeren ook op een hele andere manier netwerken. Ze gaan meer het gesprek aan in plaats van meteen met die visitekaartjes te gaan wapperen. Het is een andere manier van benaderen; hoe kunnen we beiden iets aan elkaar hebben, zonder dat er direct business gedaan moet worden.”

Leren van oudere vakgenoten, of kan de oudere generatie juist van jullie leren?

“Ik denk dat het een wisselwerking is. Van de oudere generatie kun je veel leren wat betreft ervaringen, successen en risico’s. Maar terwijl je naar hen luistert, voeg je zelf vaak al een aantal ‘nieuwere’ elementen toe om het meer naar je eigen stijl te trekken. Dit moet je dan juist ook teruggeven aan de oudere generatie, zodat zij ook de verschillen kunnen zien en eventueel in de toekomst een dergelijke aanpassing doen.”

“Jongeren gaan eerst het gesprek aan, in plaats van meteen met de visitekaartjes te wapperen.”

[Foto: G14 bijeenkomst, De Nieuwe Liefde]

Wat zijn in het afgelopen jaar de belangrijkste ontwikkelingen geweest in je vak?

“De komst van de diverse technische ontwikkelingen hebben voor veel meer interactie gezorgd tijdens de bijeenkomsten. Dit is een grote winst voor de inhoud en betrokkenheid van de deelnemers. Daarnaast merk ik ook dat de enorme events wat teruglopen, dat de echte inhoudelijke successen juist geboekt worden in kleiner verband. Dus meer aandacht voor de kleine bijeenkomsten, waar de bezoeker echt het gevoel heeft dat zijn aanwezigheid gewaardeerd wordt.”

Welk onderwerp wordt het komende jaar belangrijk?

“Ik verwacht dat deelnemers nog kritischer gaan kijken naar welke bijeenkomsten ze wel en niet gaan. Ze moeten zich meer verantwoorden en gaan daardoor keuzes maken. Het is van belang dat de inhoud van de bijeenkomst goed gepolst is bij de doelgroep, vooraf inventariseren waar ze behoefte aan hebben, zodat je een super scherp programma op kunt stellen. De inhoud staat meer dan ooit op nummer 1, alle overige zaken dienen om de inhoud te versterken en mogen absoluut niet afleiden.”

De jongere generatie vindt inhoud belangrijker dan ‘fun’?

“Dat het leuk is, is heel belangrijk. Maar het gaat om de inhoud. Ik denk dat de jongeren meer dan de oudere generatie focussen op de extra’s, als een manier om de inhoud van een evenement te versterken en die eraan bijdragen dat de inhoud beter blijft hangen.”

Welke innovaties verwacht je de komende jaren te zien?

“Ik verwacht dat de meeste locaties van de nieuwste technische snufjes worden voorzien. Beamers op een tafeltje en een roll-up scherm kan echt niet meer! Lang niet alle locaties hebben deze faciliteiten netjes weggewerkt. Een andere innovatie die ik verwacht is een soort deelnemers-matching-methode. Waarbij  je als deelnemer vanzelf gekoppeld wordt aan interessante gesprekspartners. Maar dan niet aan de hand van een vooraf ingevulde lijst, of armbandjes, etc. Dit is iets wat de organisator verzorgt, de deelnemer moet vooral het gevoel hebben er niets voor te hoeven doen. Een extra, vrijblijvende service waar ze slechts een melding van krijgen op hun telefoon.”

Apps dus, daarvan komen er steeds meer. Maak jij gebruik van netwerk apps en tools?

“Eigenlijk niet. Voor de bijeenkomsten die ik organiseer hebben ze niet zoveel toegevoegde waarde, maar voor netwerkevents kan het een uitkomst zijn als je bij binnenkomst gelijk een paar interessante matches krijgt. Er zijn momenteel verschillende apps, maar eigenlijk vind ik er geen één echt heel goed. De ideale netwerk app is er in mijn ogen nog niet. G14 leden werken met SpeakAp, een tool om informatie te delen, en dat werkt wel heel prettig.”

“Jongeren focussen meer dan de oudere generatie op de extra’s, als een manier om de inhoud van een evenement te versterken.”

[Foto: Om De Hoek, Den Haag]

Hoe vind je nieuwe locaties? Schakel je dan een bureau in?

“Ik kijk veel op internet, de bekende locatie sites. Ik ga op ervaringen van branchegenoten af of raadpleeg mijn eigen database. Ik schakel hier nooit een bureau voor in, zelf uitzoeken is toch veel leuker! Wanneer ik een locatie nog niet ken, zal ik deze ook altijd eerst bezoeken voordat we er een bijeenkomst laten plaats vinden. Ik heb een advies rol, dus moet ik ook wel uit eigen ervaring kunnen adviseren waarom iets wel of juist niet geschikt is.”

Welke criteria hanteer je bij het selecteren van locaties? 

“Wat direct naar voren komt is de bereikbaarheid. De locatie moet altijd met OV goed bereikbaar zijn, omdat er veel overheidspartijen in de doelgroep zitten. Daarnaast moet de locatie inspirerend zijn en bijdragen aan de inhoud van de bijeenkomst. Tenslotte hebben we een enorme voorkeur voor locaties met een goed MVO beleid. Logius heeft MVO en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Locaties met een Green Key certificatie hebben bij ons een pré.”

Welke ontwikkelingen (voor)zie je bij locaties?

“Ik denk dat locaties het all-in pakket moeten gaan loslaten. De bereidheid om ‘the extra mile’ te gaan, meedenken, omvormen, mogelijkheden zien in plaats van obstakels. Niet aangeven dat iets niet mogelijk is, maar met een alternatief komen. Het geeft beide partijen een extra uitdaging, vergt goede samenwerking maar leidt vervolgens tot een bijzonder resultaat.”

Welke locaties kun je organisatoren aanbevelen en waarom?

Om de hoek in Den Haag is een erg prettige locatie voor kleine bijeenkomsten tot 30 personen. Je huurt het hele huis en voelt je ook echt thuis. Bij aankomst staat de appeltaart al in de oven in het souterrain, waar je ook luncht. De tuin is knus en de service van de gastvrouw/heer is perfect.

DeFabrique, in Utrecht. Bij binnenkomst was ik direct fan van deze locatie. Echt een industriële locatie, maar wel voorzien van de moderne technieken. De service in het voortraject was heel erg prettig en op de dag zelf heb ik nog nooit zo’n goede begeleiding gehad. We kregen een erg goede partymanager aangewezen. Hij was voor mijn gevoel onzichtbaar, maar verzorgde alles keurig. Ik had nog niet om iets gevraagd en het was al uitgevoerd. Erg prettig!

New Babylon Meeting Center, Den Haag. Een prettig modern vergadercentrum in Den Haag. Voorzien van de juiste faciliteiten, erg goed bereikbaar en een prettige partner om mee samen te werken. Ook zeker bereid om niet de standaard aan te bieden, maar naar alternatieven te zoeken.”

In welke locatie ben je momenteel geïnteresseerd (waar je nog niet geweest bent)?

Het Energiehuis in Dordrecht. Het zag er mooi industrieel uit, maar ook weer voorzien van de moderne technieken. Het blijkt ook nog te fungeren als theater, heel leuk! Ik ben nog niet langs geweest, maar ga dat zeker snel doen.”

Ik kan er erg slecht tegen wanneer locaties bij een wijziging direct gaan wijzen naar de offerte.”

[Foto: Energiehuis, Dordrecht]

Wat is de slechtste ervaring die je ooit hebt meegemaakt bij een locatie?

“Ik kan er erg slecht tegen wanneer locaties bij een wijziging direct gaan wijzen naar de offerte. Op het moment dat we iets (op de dag van het event) moeten aanpassen, iets extra moeten regelen of überhaupt gewoon de boel willen omgooien, dan wil ik het gevoel krijgen dat dit direct geregeld wordt en dan moet ik niet eerst horen dat dit niet op de offerte stond. De kosten zijn dan een zorg voor later.”

Wat zou je willen zeggen tegen locatiehouders?

“Zorg dat je locatie van alle technische faciliteiten is voorzien, netjes weggewerkt en eenvoudig te bedienen.  Voer je duurzaamheids principe nog wat meer op, blink er in uit! En tenslotte: ga het gesprek aan in plaats van acquisitie voeren. Een prettige persoonlijke band doet wonderen!”

Ben je ook een jonge eventprofessional en benieuwd naar G14? Klik hier voor meer informatie en aankomende evenementen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.