Discover the finest spaces
Delen

Elwin Giel (The Penthouse Haagse Toren) – Ondernemen op hoog niveau

Wat hebben het strand van Scheveningen, de Tweede Maasvlakte, de Euromast en Schiphol met elkaar gemeen? Je kunt ze allemaal zien vanuit The Penthouse, de hoogste evenementenlocatie van Nederland in de Haagse Toren. GreaterVenues stapte in de panoramalift naar de 42ste verdieping van de wolkenkrabber en sprak met Elwin Giel over ondernemen op hoog niveau.

Helemaal voorbereid waren we niet op de panoramalift, de glazen lift naar de bovenste verdieping van de Haagse Toren, die bijna geheel rondom naar buiten kijkt. Als wij steeds hoger komen en de huizen onder onze voeten steeds kleiner worden, is het toch even slikken. Maar voordat we spontaan hoogtevrees kunnen ontwikkelen staan we al op de 42ste verdieping. Elwin Giel ontvangt ons in The Penthouse: “Welkom in de hoogste locatie en restaurant van Nederland.”

The Penthouse - Haagse Toren
Wat kunnen we hier zoal zien?

“Ja, dat is altijd de eerste vraag die mensen hier stellen. Vanaf deze hoogte kun je ongeveer 45 kilometer ver kijken. Vrij dichtbij zie je de kustlijn, verder naar het zuiden de Tweede Maasvlakte. De Euromast en Rotterdam zie je heel duidelijk liggen. En bij heel helder weer zou je theoretisch zelfs de verkeerstoren van Schiphol kunnen zien, als je goede ogen hebt.”

Elwin runde als nachthorecaondernemer jarenlang succesvolle discotheken in Den Haag, zoals de ASTA. “Op een gegeven moment werd ik veertig, terwijl het publiek zestien bleef. En ik zag dat het segment discotheken uit Nederland aan het verdwijnen was. Via City Marketing Den Haag kwam ik hier terecht tijdens de opening van de Haagse Toren. Ik hoorde dat twaalf jaar eerder was bedacht dat hier een exploitatie zou komen met een kiosk met broodjes kroket en een ansichtkaart – maar dat idee was eigenlijk al van de baan toen het gebouw open ging. De bovenste verdiepingen in het pand stonden dus leeg.”

En zo besloot je hier een evenementenlocatie te beginnen?

“Het leek mij een leuk idee om mijn veertigste verjaardag op de veertigste verdieping te vieren. Het stond hier toch leeg, dus dat mocht wel. Iedereen die hier kwam werd meteen verliefd op de plek: on-Haags en echt bijzonder. En zo is het begonnen. De leegstaande appartementen op de veertigste verdieping hebben we omgebouwd tot luxe business suites, bij de kiosk kwamen de keuken en skybar en op de bovenste verdieping een mooi restaurant.”

Penthouse Haagse Toren

Geen broodjes kroket en ansichtkaarten dus?

“In de aanloop naar dit project heb ik met de exploitanten van andere torens gesproken. Daar gaat het meestal vooral om het uitzicht en is het eten vrij slecht. Zij gaven aan dat ze last hebben van het ‘drie-keer-in-je-leven-syndroom’. Bezoekers komen één keer als ze kind zijn, één keer als ze ouder zijn en één keer met hun kleinkind. Het uitzicht is leuk, maar dat is een eenmalige attractie. Daarom wilde ik het anders neerzetten: een kwaliteitsrestaurant, een cocktailbar, hoog niveau producten en bediening, zodat je minder te maken hebt met eenmalig bezoek. Natuurlijk, het draait om de locatie, met deze hoogte is dat spectaculair. Maar ik wil dat de bezoeker ook terugkomt voor de rest.”

Je bent nu vijf jaar verder. Is dat al gelukt?                        

“We hebben veel vaste gasten. Ook omdat we continue investeren en telkens beter worden, de ruimte die we hebben steeds beter kunnen benutten. Dat geeft veel voldoening. We blijven ook investeren in spektakel: toen we net begonnen hebben we een videosysteem bedacht met lcd-kristallen in de ramen van het restaurant, waarop we beeld kunnen projecteren. Een jongensspeeltje eigenlijk, leuk voor tijdens clubavonden, dachten we. Maar het grappige is dat het juist heel vaak zakelijk wordt ingezet. We kunnen bijvoorbeeld je bedrijfslogo projecteren in het raam bij je tafel. Momenteel zijn we bezig met een nieuwe attractie: we onderzoeken of we de kroonconstructie op het dak kunnen gebruiken voor een sky walk. Dan kun je straks – aangelijnd – over het dak van het gebouw lopen. Dat zou een hele mooie attractie zijn voor Den Haag, én een mooie activiteit tijdens een zakelijk evenement.”

ThePenthouse-062

Inmiddels exploiteert Elwin nu 11 van de 42 verdiepingen van de Haagse Toren. Naast restaurant, bar en business suites heeft hij beschikking over 19 short-stay appartementen en exploiteert hij de vergaderlocatie van Seats2meet. “Vroeger had ik een soort doelgroepdenken: een zakenman geeft veel geld uit aan een businessclass ticket en gaat duur uit eten. Dat gaat tegenwoordig niet meer helemaal op. Mensen gedragen zich op verschillende momenten op verschillende manieren. Veel bedrijven kiezen er bijvoorbeeld voor om voor een laag bedrag per persoon te vergaderen bij Seats2meet. En aan het einde van de dag nemen ze de lift naar boven en bestellen ze in The Penthouse een welverdiende fles champagne en oesters. Dat soort combinaties kunnen we hier heel leuk maken.”

Is het lastig om een locatie te runnen op deze hoogte?

“Iedereen, ikzelf ook, heeft de complexiteit onderschat van het creëren van de hoogste locatie van Nederland. In 2007 dacht ik dat we een jaar nodig zouden hebben om te kunnen openen. Uiteindelijk gebeurde dat pas in 2011. Je kunt zomaar een jaar kwijt zijn aan bepaalde vergunningen. Sinds 9/11 wil geen ambtenaar nog een vergunning geven voor horeca op 135 meter hoogte. Daarnaast is werkelijk alles maatwerk, en moest elke steen met de lift naar boven. Er bestaat geen bouwkraan die bouwmateriaal naar deze hoogte kan tillen en vanwege het Koninklijk Huis is het luchtruim boven Den Haag gesloten, zodat het verboden is om met een helikopter op het dak te landen.”

Penthouse Horizons The Hague Tower

“Alles is twee keer zo moeilijk, duurt twee keer zo lang en kost twee keer zoveel. Een aansprekend voorbeeld vind ik nog steeds de cementvloer, waar we nu op staan. De aannemer gaf aan dat het hem twee weken zou kosten om die op de begane grond te leggen. Hier heeft het drie maanden geduurd, omdat het cement emmertje voor emmertje met de lift naar boven moest. Exploiteren in een bijzondere locatie brengt bijzondere problemen met zich mee.”

Wat merk je daarvan als je hier een event organiseert?

“De locatie is zo ingericht, dat er zo min mogelijk verticaal transport nodig is. Dat betekent dat de locatie al volledig is ingericht. Alles is aanwezig. We hebben bijvoorbeeld een volledige geluidsset voor de nachtclub, maar ook voor concerten. Verder hebben we veel aandacht besteed aan de flexibiliteit van de locatie. Je kunt vrij gemakkelijk schuiven met het meubilair of het weghalen, waardoor je heel gemakkelijk verschillende sferen kunt creëren.”

“Als je zelf spullen wilt meenemen naar een locatie op de 40ste verdieping, dan is dat een ander verhaal dan wanneer je dat doet op de begane grond. Maar daar krijg je ook weer veel voor terug. Tot nu toe hoorden we eigenlijk altijd dat de opkomst bij evenementen in The Penthouse hoger was dan de organisatie gewend is. De hoogste locatie van Nederland heeft nou eenmaal een bijzondere aantrekkingskracht.”

111124_ThePenthouse-034

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.