Discover the finest spaces
Delen

Elke dag presteren op topniveau bij het AFAS Circustheater

Imposanter en grootser dan het AFAS Circustheater in Scheveningen kan bijna niet. Iedereen kent het prachtige en moderne theater van de vele musicals die er worden opgevoerd, maar ook als evenementenlocatie is ze ongekend populair. Dit komt niet alleen door het indrukwekkende gebouw dat uit 1904 stamt; de aandacht voor hospitality en sfeer, creativiteit van het team en ongekende technische mogelijkheden spelen hierin een grote rol. Petra Ouëndag en Esther van Amsterdam vertellen over hoe ze dit doen. Petra: “We zijn gewend om elke dag op Champions League niveau te spelen.”

Zoals de naam al doet vermoeden was het AFAS Circustheater tot de jaren zestig een echt circus. Het bestond toen alleen uit de karakteristieke ronde theaterzaal en een voorgebouw dat was ontworpen door de architect Wilhelmus van Liefland. In 1991 verkocht de gemeente Den Haag het, inmiddels vrij vervallen, pand aan Joop van den Ende en twee partners voor het symbolische bedrag van één gulden. Er was wel een voorwaarde: hij moest het iconische pand verbouwen tot een volwaardig theater. Van den Ende bouwde een modern theatergebouw om de historische theaterzaal heen met drie foyers, drie salons, verschillende vergaderzalen, een restaurant en een geweldige theaterbar.

AFAS Circustheater

Wanneer je het AFAS Circustheater binnenloopt, ruik je meteen een frisse bloesemgeur. Petra: “Dat valt op hè? Hier is namelijk heel bewust over nagedacht. We hanteren een door ons bedrijf (Stage Entertainment, red.) ingevoerd principe: het moet er hier elke dag net zo goed uitzien en fris ruiken als bij een première. Dat betekent schoon tapijt, alle lampen moeten het doen, alles moet spik en span zijn én fris ruiken. Want geur doet een hoop met je beleving.” Esther: “Allemaal om ervoor te zorgen dat bezoekers het gevoel hebben dat ze op een bijzondere plek zijn waar ze echt welkom zijn. Dat geldt voor de bezoekers van de voorstellingen, maar natuurlijk ook voor gasten tijdens evenementen.”

Dit gevoel voor gastvrijheid zit verankerd in het hele bedrijf en loopt als een rode draad door het theater. Zo volgt al het personeel bijvoorbeeld een speciale hostmanship training. “We hebben acht shows in de week waar 1800 mensen tegelijk komen. Het personeel moet dus perfect op elkaar ingespeeld zijn en ervoor zorgen dat iedereen in de pauze binnen twintig minuten een drankje heeft. Maar ze moeten ook vraagtekens bij gasten kunnen herkennen en iedereen juist en op een nette manier placeren. Hier profiteer je natuurlijk ook van tijdens events”, legt Esther uit. “Alles werkt hier als een geoliede machine en op topniveau. Tijdens een meeting of event werken we met hetzelfde personeel, dus over ontvangst en bediening hoef je je geen zorgen te maken bij ons.”

Techniek

Petra: “Voordat een nieuwe musical bij ons van start gaat, wordt alle techniek geüpdatet, aangepast en vervangen. Alles moet immers altijd voldoen aan het zeer hoge niveau van een productie. Er komt bijvoorbeeld een draaischijf in het podium, speciale volgspots of enorme LED schermen waardoor het decor dynamisch wordt en past in de huidige tijdsgeest. En natuurlijk is en blijft het geluidssysteem fantastisch. Omdat wij alle musicals zelf produceren, hebben we al die splinternieuwe techniek gewoon in huis. Hier kun je dus ook gebruik van maken tijdens je event. Wij denken graag mee over hoe we jouw boodschap op een spectaculaire manier kunnen overbrengen.”

Het blijft niet alleen bij het inzetten van de aanwezige techniek tijdens events; je kunt zelfs (een deel van) de set gebruiken tijdens bijvoorbeeld een presentatie. “Decorstukken zijn natuurlijk niet altijd ons eigen bezit. Maar wanneer dat wel zo is, kan het een echte eyecatcher zijn op een evenement”, zegt Esther enthousiast. Hetzelfde geldt voor de uitgebreide kunstcollectie die in het hele theater te zien is. Petra: “De kunstcollectie in ons theater is samengesteld door Janine van den Ende, de vrouw van Joop. Er zijn allerlei stijlen te zien, van modern en extravagant tot klassiek. Zo’n stuk kan ook iets bijzonders toevoegen aan je event. Maar als je juist geen kunst of decorstukken wil, kan dat natuurlijk ook.”

Het upgraden van het AFAS Circustheater wanneer er een nieuwe productie van start gaat, wordt heel wat breder getrokken dan alleen in de techniek. Alle ruimten krijgen dan een nieuw interieur, accessoires die bij de nieuwe musical passen en een likje verf. Petra: “Je herkent bepaalde ruimten in theater dan bijna niet meer terug. Ook dit hoort weer bij dat hoge niveau waar we continu naar streven.”

Topniveau

“Nee bestaat bij ons niet wat evenementen betreft. Het is voor ons juist de uitdaging om ervoor te zorgen dat je event spraakmakend is en op rolletjes loopt. Ook al moet er die avond weer een enorme musicalproductie in de theaterzaal staan. In op- en afbouwen zijn we inmiddels erg goed op elkaar afgestemd. Soms betekent dit dat we een hele nacht door moeten werken of met creatieve oplossingen moeten komen”, legt Petra uit. Esther: “Als meerdere events op één dag zich afwisselen met de voorstelling van die avond zonder dat de gasten het door hadden, is onze dag geslaagd!”

De gast staat dus altijd centraal bij het AFAS Circustheater. En daar gaan ze behoorlijk ver in. Het resultaat is een event of meeting op topniveau in een prachtig historisch theater aan zee. Van het rode pluche, het eten in restaurant Le Cirque en de bijzondere kunst tot de nieuwste technische mogelijkheden: alles klopt!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.