Discover the finest spaces
Delen

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de Fieldlab Evenementen

De resultaten van de Fieldlab Evenementen zijn bekend en er is inmiddels een aanbeveling gedaan naar de regering. Ook een zakelijk event werd onder de loep gelegd door de onderzoekers, tijdens het Back to Live congres in het Beatrix Theater in Utrecht. Maar wat zijn de belangrijkste uitkomsten? Wij zetten ze voor je op een rij.

Tijdens de Fieldlab Evenementen werd onderzoek gedaan naar acht ‘bouwstenen’. Dit zijn de bouwstenen, onderzoeksvragen en voornaamste uitkomsten:

In de theatersetting houdt 98,4% van de bezoekers zich aan de instructies en gedraagt gedurende de gehele voorstelling een mond-neus masker.

Gedrag: Houdt de bezoeker zijn/haar mondkapje op?

In de theatersetting houdt 98,4% van de bezoekers zich aan de instructies en gedraagt, indien daarom gevraagd, gedurende de gehele voorstelling een mond-neus masker.

Triage, Tracken en Tracen: Is het mogelijk aan de hand van een goede triage te voorkomen, dat mensen besmettelijk naar het evenement komen? Hoe kunnen mensen achteraf worden gevonden bij een positief testresultaat na afloop?

Triagevragen en temperatuurmeting aan de poort zorgen niet voor geweigerde personen. Wel is het zinvol om triagevragen te stellen voorafgaand aan het vertrek vanaf huis, als reminder. 80% van de bezoekers downloadt de CoronaMelder app, waarmee bron- en contactonderzoek kan worden vereenvoudigd.

Bubbel 2 en 3 gaan in de pauze naar de foyer. Toch levert dat nauwelijks extra langdurige contactmomenten op. Dit valt te verklaren aan de hand van de video-analyse. Het blijkt dat mensen in hun eigen gezelschap blijven en daarmee ruim afstand houden van anderen.

Bezoekersdynamiek: Hoeveel contactmomenten en van welke duur op welke afstand worden er gecreëerd bij het bezoek aan een type I evenement?

Het aantal risicovolle contacten (binnen 1,5 meter, langer dan 15 minuten cumulatief) is relatief beperkt. Tijdens het zakelijk congres worden de meeste contacten opgedaan in de periode dat er wordt rondgelopen in de foyer. Dat is een gevolg van het feit dat het hier een congres met een groot aantal branchegenoten betreft, die elkaar ter plaatse actief hebben opgezocht. Bij theater is het aantal contacten lager dan tijdens het congres.

Het Beatrixtheater heeft ventilatie conform bouwbesluit. Meting toont aan dat de grenswaarde van te weinig ventilatie niet bereikt wordt gedurende de theatervoorstelling en dat de waarden in het bouwbesluit voldoen.

Luchtkwaliteit: wat is de invloed van de aanwezigheid van bezoekers op de luchtkwaliteit in het theater?

Het Beatrixtheater heeft ventilatie conform bouwbesluit. Meting toont aan dat de grenswaarde van te weinig ventilatie niet bereikt wordt gedurende de theatervoorstelling en dat de voorwaarden van het bouwbesluit voldoen. Het effect van spatschermen is niet gemeten, dit gebeurt momenteel in een laboratoriumopstelling bij TNO.

Persoonlijke bescherming: wat is het effect van een mond-neus masker op de beleving van het evenement en wat de invloed is op de uitstoot en inademing van druppels in een evenementomgeving?

Het effect van mond-neus maskers op druppels is niet gemeten, dit gebeurt momenteel in een laboratoriumopstelling bij TNO. Wel is onderzocht hoe de bezoekers de mond-neus maskers hebben ervaren. Een meerderheid beoordeelt het dragen van een mond-neus masker als neutraal tot positief (61%  tijdens gehele verblijf en 72% in beweging).

Sneltesten: Is de sneltest logistiek toepasbaar? Zijn er afwijkingen in sneltestresultaten t.o.v. negatieve PCR testen? Hoe reageren bezoekers op de test en een eventueel positief testresultaat?

De sneltest op locatie is in verband met de logistiek slechts beperkt toepasbaar (in dit geval 10% van alle bezoekers). De sneltestresultaten hebben geen positieve tests opgeleverd en hebben daarmee geen afwijking getoond ten opzichte van de PCR testen die 48 uur eerder werden uitgevoerd. De personen die een sneltest moesten ondergaan, waardeerden deze met een 8,9. Het gevoel van veiligheid wordt overduidelijk op prijs gesteld.

Wat gebeurt er met deze resultaten?

Het voorstel dat Fieldlab Evenementen aan de regering heeft gedaan, is dat evenementen van het type I (dat wil zeggen de evenementen die zich binnen afspelen en waarbij de bezoekers rustig en beheerst / zakelijk zijn) ondanks de lockdown zo spoedig mogelijk weer plaats kunnen vinden. Dat kan ook bij een hoge prevalentie van SARS-CoV-2, wanneer wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • Sneltest op een decentrale plaats, dicht bij huis
  • Sneltest op maximaal 24 uur van het einde van het evenement
  • Gebruikmaking van een app of anderszins toegangscontrole op een negatief testresultaat
  • Bezetting van de locatie met 50% van de capaciteit, met daarbij het doorbreken van de anderhalve meter-maatregel
  • Gebruikmaken van scheidingsmogelijkheden van groepen op basis van de locatie
  • Gebruik van een mond-neusmasker gedurende (tenminste) de bewegingsfase op locatie
  • Ventilatie conform bouwbesluit
  • Actieve communicatie met de bezoekers, voor, tijdens en na het event, tbv delen van relevante informatie en wijzen op het naleven van de maatregelen (b.v. middels app)

Reactie op de resultaten van Henk Kroneberg (Dutch Venue Association):

“Ik kijk er met gemengde gevoelens naar. Uit alle Fieldlab Evenementen blijkt dat er eigenlijk geen risico’s zijn aan evenementen, mits bezoekers PCR getest zijn. De testmaatschappij maakt duidelijk dat er al heel veel mogelijk is, zelfs met de huidige besmettingsgraad. Ik vrees vooral dat de resultaten achterhaald worden doordat we eerder een hoge vaccinatiegraad bereiken.

Ik begrijp dat er door de toenemende coronabesmettingen een aantal zaken in de ijskast worden gezet, zoals het openen van locaties en het verder uitzetten van de Fieldlab evenementen. Er is veel kritiek op vanuit de medische wereld, en terecht denk ik, als je kijkt naar de huidige besmettingsgraad. Maar hierdoor zien wij nog steeds geen perspectief wanneer we weer open kunnen.

De boeken staan dit najaar bij de locaties die ik spreek vol. Maar ik begrijp vanuit meerdere kanten in de markt, zowel van locaties als van bureaus, dat prospects alweer bezig zijn om de grote evenementen te verplaatsen. De grote events worden momenteel verplaatst naar het voorjaar van volgend jaar. De middelgrote events staan nog allemaal in optie – geen opdrachtgever die dat durft vast te leggen.

Ik denk dat we pas kunnen openen wanneer we het virus er volledig onder hebben. De snelheid van vaccineren zit er nu gelukkig wel in, dus hopelijk kunnen we 1 juli beginnen zoals aangegeven in het Nationaal Evenementenplan. Dan is het natuurlijk nog de vraag of het vaccin volledig voorkomt dat je andere mensen kunt besmetten. Maar zelfs als het betekent dat we moeten blijven testen, dan is dat vervelend, maar het publiek is daartoe bereid. Dat is een uitkomst van het onderzoek waar we iets mee kunnen.”

Dus: het onderzoek is zeker niet zinloos geweest. Zelfs als iedereen gevaccineerd is, zijn we nog niet helemaal van het virus af. Beware ons voor een nieuwe golf; maar in dat geval zijn we dankzij deze onderzoeken goed voorbereid en hebben we alle kennis om te voorkomen dat we dit weer moeten doormaken.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.