Discover the finest spaces
Delen

Dit zijn dé 5 technologische trends voor de eventbranche in 2015

René Stoop is verantwoordelijk voor de marketingactiviteiten van High Profile Locaties bv en Toptrouwlocaties bv. Stoop heeft een fascinatie voor social media, mobiel internet, mobiele apps en de technologie erachter. Stoop deelt met Greater Venues vijf online trends voor de event branche waar we in 2015 echt niet meer omheen kunnen.

1. De opmars van de deeleconomie

De opmars van de deeleconomie is niet meer te stuiten. Steeds meer mensen raken vertrouwd met de mogelijkheden van crowdsourcing en crowdsharing. Platforms als Airbnb, uberPOP, Thuisafgehaald, Peerby en Snappcar groeien hard en schudden in rap tempo traditionele sectoren op. Dergelijke nieuwe initiatieven zorgen voor veranderingen in de markt. Het is allang niet meer de vraag of, maar wanneer de evenementenbranche wordt opgeschud.

In de deeleconomie draait alles om delen en lenen. Bezit wordt langzamerhand vervangen door toegang. Naast delen wordt ‘bewust’ met spullen en diensten omgaan een kernpunt van de deeleconomie: het weggeven, ruilen en tweedehands verkopen van producten wordt ondenkbaar.

Wat is hier nou zo bijzonder aan? Dankzij de deeleconomie kunnen kosten van goederen en diensten grof omlaag gaan. Daarnaast krijgt zowel de consument als de zakelijke partner meer keuze en is snellere en betere input mogelijk. Dit zijn interessante ontwikkelingen waar de evenementenbranche op in kan spelen. Dankzij slimme technologische mogelijkheden wordt het gemakkelijk om in een zeer korte tijd in verbinding gebracht te worden met allerlei “hulptroepen”. Daarnaast is de consument zelf ook onderdeel van de deeleconomie. Hoe, wanneer en op welke manier de evenementenbranche op haar kop gezet zal worden door een nieuw initiatief in de deeleconomie is onbekend, maar dat het gaat gebeuren is onvermijdelijk. Wie had er immers een jaar geleden van Über gehoord?

“In de deeleconomie draait alles om delen en lenen. Bezit wordt langzamerhand vervangen door toegang.”

2. Explosie van gebruik event apps

Het smartphone-gebruik in Nederland lag begin 2014 al boven de zeventig (!) procent. Dit percentage zal in 2015 alleen nog maar stijgen. Mobiel gebruik tijdens evenementen is daarmee de laatste jaren geëxplodeerd. Appbouwers spelen hierop in door het optimaliseren van event apps. De apps krijgen steeds meer mogelijkheden. Onder andere event informatie, agenda’s, deelnemerslijsten, registraties, workshop suggesties en feedback worden volledig geïntegreerd in de geavanceerde applicaties van vandaag en de toekomst. Mede dankzij deze apps wordt de betrokkenheid van deelnemers vergroot: de dynamiek van bijeenkomsten verandert hiermee volkomen. Er hoeft niet meer gewacht te worden tot het evenement is afgelopen, vanaf nu kan het event terwijl deze gaande is door middel van snelle en uitgebreide data analyse worden bijgestuurd. Wat zijn de trending topics en wie zijn de topsprekers? Hoe verlopen bezoekersstromen tijdens het event? Welke stands op de beurs krijgen de meeste bezoekers? Dit zijn allemaal vragen waar event apps steeds accurater antwoord op kunnen geven.

3. iBeacon

2015 zal in het teken gaan staan van iBeacons. Het wordt interessant om te zien hoe deze technologie tijdens events ingezet zal worden en hoe er gecommuniceerd gaat worden met deelnemers en exposanten. Een iBeacon is een klein zendertje dat fysiek op een event geplaatst wordt. Het vernuftige apparaatje zendt een signaal en een gps-positie uit naar iOS-apparaten.  De iBeacon zal een schat aan nieuwe mogelijkheden voor eventplanners en deelnemers gaan bieden. De technologie kan onder andere ingezet worden voor het aanbieden van relevante informatie aan deelnemers. iBeacons worden momenteel nog niet veel gebruikt in Nederland, maar TEDxGroningen en FloraHolland hebben de technologie al met succes ingezet. In de komende vijf jaar zullen iBeacons informatie ontvangen en verzenden naar zo’n zestig miljard apparaten. Dat is ook niet zo gek, want met iBeacons kunnen exposanten en deelnemers real time inzicht krijgen in het aantal bezoekers, het aantal aanwezigen op een bepaalde locatie, het percentage terugkerende bezoekers, de gemiddelde verblijfstijd en de verdeling tussen iPhone en Android gebruikers. Het koppelen van een event app aan de iBeacon vergroot het aantal mogelijkheden nog meer.

Er zijn talloze toepassingen denkbaar voor de iBeacon, bijvoorbeeld:

  • Indoor navigatie: Via iBeacon kan een deelnemer direct zien waar hij zich bevindt op de beursvloer. Zo is te zien op welke plekken het rustig of juist druk is. Op deze manier kan op real time de route aangepast worden.
  • Persoonlijk welkom: Bij aankomst krijgt een deelnemer een persoonlijke welkomstboodschap.
  • Persoonlijke informatie delen: Persoonlijke informatie van de deelnemers kan razendsnel gedeeld worden als de deelnemer daar toestemming voor geeft.
  • Crowdcontrol: organisatoren krijgen real time inzicht in het aantal aanwezige deelnemers tijdens een event. Met behulp van waarschuwingsberichten kunnen de bezoekersstromen op drukke momenten in goede banen geleid worden. Bij aanvang van een evenement kan bijvoorbeeld een signaal worden afgegeven wanneer er een extra check-in balie geopend moet worden.
  • Relevante berichtgeving: Exposanten kunnen tegen betaling gebruik maken van de iBeacon-service om relevante berichten en aanbiedingen te versturen aan potentiële klanten wanneer zij in de buurt zijn van de betreffende stand.

“Wi-Fi en mobiele connectiviteit worden langzamerhand de levensader van eventcommunicatie en bepalen het succes van een event.”

4. Betrouwbare Wi-Fi netwerken

Doordat technologische ontwikkelingen zich op dit moment sneller dan ooit ontwikkelen, wordt het in 2015 een must om een betrouwbare netwerkinfrastructuur aan te bieden tijdens events. Wi-Fi en mobiele connectiviteit worden langzamerhand de levensader van eventcommunicatie en bepalen het succes van een event. Binnen aanzienlijke tijd moet de snelheid van Wi-Fi, maar ook de capaciteit daarvan op events geen enkel probleem meer opleveren. Alleen op die manier kunnen de iBeacon technologie en event apps optimaal ingezet worden.

 

5. Drones

Niet echt een online trend, wel een technologisch staaltje dat naast de iBeacon in 2015 gemeengoed zal worden op evenementen. Deze op afstand bedienbare helikopters zullen stuk voor stuk uitgerust zijn met de hoogst denkbare kwaliteit HD camera’s. Op deze manier kunnen evenementen beter in beeld gebracht worden dan ooit. Naast het tonen van een live-beelden op grote schermen op het evenement zelf, kunnen drones ook worden ingezet om schitterende fotoreportages te maken.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.