Discover the finest spaces
Delen

Dirk Prijs (G14): ‘Bij een bedrijf moeten ze denken: dit zijn ambitieuze jonge mensen, die sturen we naar G14’

Hoera, G14 bestaat vandaag precies een jaar! De jongerentak van het Genootschap voor Eventmanagers werd op 30 april 2014 opgericht, tijdens een bijeenkomst op het dakterras van het Ramada Apollo Amsterdam. Op de eerste dag kreeg de nieuwe club al vijftig aanmeldingen. Sindsdien groeide de club, naar 124 leden vandaag de dag. GreaterVenues spreekt met community manager Dirk Prijs over de ambities voor het komende jaar.

Gefeliciteerd! Gaan jullie het vandaag vieren?

“Vandaag is inderdaad de verjaardag, maar we vieren het op 7 mei aanstaande. We hebben de leden gevraagd welke dag beter schikt, hoe ze het zouden willen vieren, wat ze willen doen… Dat is de kant die we op willen met G14, dat we aan de leden input vragen voor de events. Bij het Genootschap voor Eventmanagers bepalen we samen met de raad de koers, maar bij G14 willen we dat openbreken. De leden oefenen invloed uit op het programma. Ik merk dat het werkt, ze vinden het leuk. Op onze vraag hoe zij de verjaardag willen vieren kregen we hele lappen tekst toegestuurd, alles bij elkaar zo’n acht kantjes met input. De kunst is natuurlijk om die input wel terug te laten komen, maar er zaten echt leuke dingen tussen!”

Is dat dan typisch iets voor de nieuwe generatie, dat ze invloed willen uitoefenen op het event?

“Nee, ik denk dat ‘de ouderen’ dat ook wel willen. Het is misschien niet zozeer de leeftijd, maar meer de manier waarop we het Genootschap hebben ontwikkeld de afgelopen twaalf jaar. Leden van het Genootschap komen naar een bijeenkomst voor informatie, ze wisselen kennis uit en weten elkaar te vinden indien nodig. Maar daarbuiten houdt het wel op. Bij G14 zijn het allemaal jonge gasten, die moeten het vak nog leren en dat weten ze. Ze roepen gewoon wat ze denken. De G14-leden geven graag hun respons, en ook heel snel. Nou moet ik daarbij zeggen dat het ook kan komen door de korte duur dat we nog bestaan, één jaar tegenover twaalf jaar. Als ik er nu al aan moest trekken zou ik me zorgen maken. De uitdaging is om de leden ook in de toekomst betrokken te houden.”

“De gemene deler is dat alle leden nog wel even door willen in deze branche en elkaar beter willen leren kennen.”

Toen G14 werd opgericht was er kritiek uit de branche: ‘Laat de eventbranche eerst zijn eigen bestaansrecht claimen in plaats van nog meer versnippering’. Waarom zijn meerdere verenigingen nodig?

“Ik snap waar dat vandaan komt, maar is dit versnippering van de branche? Ik denk juist dat we alleen maar meer segmenten gaan krijgen. Vandaag de dag is niet voor niets alles op maat. Het feit is dat iedereen iets zoekt dat bij zijn persoonlijke wens aansluit. We willen allemaal graag gelijkgestemden ontmoeten. Die behoefte kan je alleen maar bedienen als je op een segment gaat zitten. Als wij de leden van alle verenigingen bij elkaar zetten, dan krijg je bijeenkomsten met suppliers, corporates, bureaus, allemaal bij elkaar. Het is dan niet te doen om een inhoudelijke bijeenkomst te organiseren die voor iedereen interessant is. Voor G14 is het veel makkelijker af te bakenen wat de doelgroep is: alle leden zijn jong, serieus en leergierig. De gemene deler is dat alle leden nog wel even door willen in deze branche en elkaar beter willen leren kennen. Bij het Genootschap is de gemene deler dat de leden kennis willen delen en opdoen. Daar kan je op deze manier goed op inspelen. Sterker nog, ik denk dat als G14 nog groter wordt we nog meer gaan segmenteren. Dan krijg je speciale bijeenkomsten voor bureaus, of alleen voor leveranciers. Die leren van elkaar en leren elkaar daar kennen. Die segmenten zijn de bouwstenen voor de hele vereniging.”

“Ik denk dat compactere sessies de toekomst zijn. Een kwartiertje zitten voor een inhoudelijk deel, dan nog een kwartiertje nabespreken, en dan door naar de borrel.”

Hebben G14-leden dan zulke andere behoeften dan leden van het Genootschap?

“Nu is de opbouw van bijeenkomsten nog hetzelfde als bij het Genootschap, maar daar gaan we wel mee experimenteren. Wat ik telkens teruglees in de input die we kregen voor het eenjarig bestaan, zijn de woorden ‘kort en bondig’. ‘Kort en bondig inhoudelijk deel’, enzovoort. Zo vaak, dat ik het zelfs heb gearceerd, haha! Maar daar zit dus wel een behoefte. Ik denk dat compactere sessies de toekomst zijn. Een kwartiertje zitten voor een inhoudelijk deel, dan nog een kwartiertje nabespreken, en dan door naar de borrel. Tijd is geld, waarom zou je een hele middag gaan zitten luisteren als het ook in twee uur kan? Daarmee is niet gezegd dat langere sessies saai zijn – vaak heb je ook de tijd nodig om onderwerpen uit te diepen. Ik denk dat leden van het Genootschap uitgebreidere bijeenkomsten prettiger vinden. Zij willen in een middag álles weten en wat ze geleerd hebben de volgende dag meteen kunnen toepassen. Bij G14 mag het sneller. Misschien gaan we in de toekomst wel ontbijtsessies doen, of alleen een paar uur in de namiddag.”

Wat was het hoogtepunt in het eerste jaar van G14?

“Het meest geslaagde evenement vind ik zelf nog altijd de oprichting, maar dat heeft vooral te maken met het waar en hoe van het event, en de belangstelling die ervoor was. We gaven iedereen of alleen een cocktailshaker, of alleen twee glazen, zodat ze elkaar wel moesten opzoeken. Het werkte -iedereen had meteen een connectie. Dat was helemaal hoe we het wilden. Dat mensen het echt leuk vonden om elkaar daar te zien, mensen die elkaar kenden van studie en zeiden ‘hee wat leuk dat jij hier ook bent!’. Het was precies zoals we hadden gehoopt. De reden waarom wij dachten dat G14 nodig was, dat bleek waar te zijn.”

Het hoogtepunt lag dus helemaal aan het begin?

“Het afgelopen jaar was het af en toe nog zoeken, we hebben veel gespeeld met de vorm van bijeenkomsten. Begin dit jaar hadden we Welcome to the Future in de Nieuwe Liefde. Het was een bijeenkomst met een heel sterk inhoudelijk programma. Er was een carrouseldebat, er werden echt goede dingen gezegd. Dat was ook een hoogtepunt, ja.”

“Achteraf hoor ik dat er wel best wat zaken zijn gedaan. Dan heeft een coporate lid ineens iets georganiseerd op de locatie van een ander lid. Tja, het gezicht achter een locatie zie je niet op Google, dat kan natuurlijk wel verfrissend werken.”

Is er ook iets wat minder ging dan gehoopt?

“We hadden helemaal in het begin van het jaar al de kennismaking tussen G14 en het Genootschap gepland. Maar dat was in mei, een hele drukke maand. Achteraf gezien een schoonheidsfout. Het resultaat was dat er heel veel G14 leden waren en maar weinig leden van het Genootschap. Niet omdat zij niet wilden komen, maar omdat ze het te druk hadden.”

Wat voor activiteiten heeft G14 komend jaar op het programma staan?

“We gaan achter de schermen kijken bij een aantal bijzondere events. Als het meezit gaan we bijvoorbeeld naar de Volvo Ocean Race. En we gaan naar een dance festival, dat georganiseerd wordt door één van onze leden. Aan het eind van het jaar hebben we de Best practices, waarbij vier G14-leden hun mooiste case van het jaar presenteren. Oh en eind augustus hebben we het inspiratiefestival, een soort parade-achtige setting waarin we de verschillende clubs ontvangen. Het is informeel, met ook inhoudelijke sessies. We willen daar ook met G14 een sessie hosten.”

Waar liggen de ambities voor het komende jaar?

“We willen nog iets groeien. Maar het belangrijkst is dat G14 toonaangevend moet zijn. Het moet niet alleen een netwerkclub zijn, al is netwerken zeker ook belangrijk. Bij een bedrijf moeten ze denken: dit zijn ambitieuze jonge mensen, die sturen we naar G14. We willen een kennisinstituut zijn. Dat is de ambitie.”

In interviews voor de rubriek Jonge Eventprofessional aan het woord hoor ik vaak hoe prettig het is dat G14 niet om het netwerken gaat – dat er tijdens bijeenkomsten nauwelijks met visitekaartjes wordt gewapperd. Stimuleren jullie dat, of gaat dat vanzelf?

“Dat heeft ons ook verbaasd. Zeker op de eerste bijeenkomsten, daar hadden we wel gewoon visitekaartjes verwacht, maar het gebeurde helemaal niet. Iedereen had het gewoon gezellig met elkaar. Misschien dat ze elkaar achteraf allemaal toevoegden op LinkedIn, maar ik denk dat ze daar niet voor komen. Achteraf hoor ik trouwens dat er wel best wat zaken zijn gedaan. Dan heeft een coporate lid ineens iets georganiseerd op de locatie van een ander lid. Tja, het gezicht achter een locatie zie je niet op Google, dat kan natuurlijk wel verfrissend werken.”

[Foto’s: Jordi Wallenburg Fotografie]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.