Discover the finest spaces
Delen

Deze 6 stadse locaties verbouwen zelf groenten

GreaterVenues neemt je mee langs de meest bijzondere locaties voor meetings en events die Nederland rijk is. Vandaag behandelen we, naar aanleiding van de ‘Dag van de Stadslandbouw’ op 6 juni, een aantal stedelijke event- en vergaderlocaties die zelf groenten en kruiden verbouwen.

Het zijn groene oases midden in de stad, vaak op onverwachte plekken. Een moestuin op het dak van een groot bedrijvencomplex bijvoorbeeld, of op een parkeergarage. Met de zomer in aankomst zijn het ideale plekken om uit te waaien, zonder de stad te hoeven ontvluchten. Of de planten worden gebruikt om de lucht in een gebouw te filteren. Tel daarbij de heerlijke verse groenten op en je hebt een bijzondere plek voor een vergadering buiten de deur.

“Met de zomer in aankomst zijn het ideale plekken om uit te waaien, zonder de stad te hoeven ontvluchten.”

 

1. Dakpaviljoen Schieblock, Rotterdam

 

Een intieme locatie voor kleine bijeenkomsten is het Dakpaviljoen. Een mooi paviljoen op het dak van het Schieblock, midden in de stad Rotterdam, met uitzicht op de Dak Akker. Op de Dak Akker worden groente, fruit en kruiden verbouwd en worden honingbijen gehouden. De locatie functioneert als proefopstelling om te experimenteren met groene daken. Het Dakpaviljoen is het eerste oostbare dak van de Randstad en is te huur als locatie voor vergaderingen, workshops en diners.

[Foto’s: het Schieblock]

“Het Dakpaviljoen is het eerste oostbare dak van de Randstad en is te huur als locatie voor vergaderingen, workshops en diners.”

 

2. DeFabrique, Utrecht

 

DeFabrique in Utrecht werkt veel met biologische en streekproducten en experimenteert al lange tijd met het zelf verbouwen van groenten en kruiden op het terrein. Niet voor niets vond in 2014 het congres voor de Dag van de Stadslandbouw plaats in de industriële evenementenlocatie. In aardappelkisten op het terrein kweekt DeFabrique kruiden, die vervolgens gebruikt worden in de catering. Ook staan de kruidenplantjes uitgestald bij de barretjes voor thee en koffie, zodat bezoekers hun eigen muntthee kunnen plukken.

[Foto’s: Restaurant DeFabrique]

 

3. Zuidpark, Amsterdam

 

Zuidpark, het oude hoofdkantoor van V&D aan de A10, is in 2011 volledig gerenoveerd, verduurzaamd en weer aantrekkelijk gemaakt voor haar nieuwe huurders. Zo zijn er een hippe espressobar, professionele vergaderfaciliteiten en een Urban Farming Dak aangelegd. Dit grootste urban farming dak van Europa wordt gebruikt door de personeelsleden van de huurders; om te wandelen, te lunchen, kleine besprekingen te houden, elkaar te ontmoeten, maar ook om actief mee te tuinieren; zaaien, schoffelen en oogsten. De oogst wordt gebruikt in de horeca in het pand. Naast de grote moestuin biedt het dak ruimte voor een gezamenlijke lunch, een wandeling, om te ontspannen of te vergaderen, of het organiseren van evenementen.

[Beeldmateriaal: Zuidpark]

“Naast de grote moestuin biedt het dak ruimte voor een gezamenlijke lunch, een wandeling, om te ontspannen of te vergaderen, of het organiseren van evenementen.”

 

4. De Kas, Amsterdam

 

Stadslandbouw is niet alleen van deze tijd, ook vroeger zag men het nut al in van groenten kweken in de stad. De Kas, het restaurant in het Amsterdamse Watergraafsmeer, is gevestigd in de kweekkas van een voormalige Stadskwekerij. Sinds 2001 kan chique gedineerd worden in het bijzondere glazen gebouw. Alle ingrediënten worden zelf gekweekt, of in de omgeving van Amsterdam. In De Kas zijn ook diverse lichte ruimtes beschikbaar voor vergaderingen en evenementen, zoals de Tuinzaal die tussen het groen van de kweekkassen ligt en een eigen terras heeft aan het achterliggende park.

[Foto’s: Restaurant De Kas]

 

5. De Daktuin, Utrecht

 

Een jaarlijks terugkerende pop-up horeca- en vergaderlocatie, op de bovenste verdieping van de parkeergarage op de Utrechtse Uithof. De Daktuin Utrecht werd drie jaar geleden bedacht om meer leven op het Utrechtse Sciencepark te krijgen. Duurzaamheid en sociaal ondernemen staan centraal. Het dak is ingericht als een gezellig dakterras, met voornaamste verschil dat er over plantenbakken van schroothout staan. Ook staan er op het dak twee loodsen. In de een is de keuken, waarin met de verse groenten wordt gekookt, in de ander staat een tafel met stoelen. De Daktuin biedt nog tot 26 juni dit jaar een inspirerende groene omgeving. Het verplaatsbare meubilair en faciliteiten als beamer, geluidsinstallatie, schermen en microfoons maken het een mooie locatie voor brainstormsessies, vergaderingen, zakenlunches en heidagen.

[Foto’s: De Daktuin Utrecht]

“De kas werkt als een ingebouwde groene long van het Amtrium en zorgt voor frisse lucht en energie.”

 

6. RAI Amtrium, Amsterdam

 

Op 1 juni jongstleden werd het nieuwe gebouw van RAI, het Amtrium, officieel in gebruik genomen. Bijzonder aan RAI Amtrium is de verticale kas voor urban farming: een verticale stadsmoestuin, waar gewassen worden geteeld voor de keuken van het RAI restaurant en Roast. Hollandse gewassen worden geteeld in de koelere onderverdiepingen en mediterrane gewassen als paprika en tomaat op de bovenste etages. De kas is op de bovenste vijf verdiepingen van het gebouw, en heeft 90 moestuinbakken. Klimplanten vormen een vitrage tegen het hete zonlicht. De kas werkt als een ingebouwde groene long van het Amtrium en zorgt voor frisse lucht en energie.

[Foto’s: RAI Amsterdam]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.