Discover the finest spaces
Delen

De redenen van Xander Kranenburg om het succesvolle Live Solutions te sluiten

Xander Kranenburg, de ondernemer die tien jaar lang achter het roer stond van Live Solutions, heeft per 1 januari 2014 datzelfde roer drastisch omgegooid. Sterker nog: hij heeft de stekker uit het succesvolle evenementenbureau getrokken.

Live Solutions stond bekend om de spraakmakende evenementen in de technologie-, internet-, en innovatiebranche en werkte voor onder meer Accenture, Adobe, Liberty Global, Google, EMC, The Next Web.

“Er zijn nog zoveel andere dingen waar ik me mee bezig wil houden. Op een gegeven moment zit je vast aan wat je altijd al doet en voor mij klopte dat niet meer.”

Die keuze had niet alleen impact op jou maar ook op jouw bureau, je leveranciers en je klanten…
“Elke beslissing die je neemt heeft invloed op anderen. De mensen die mij goed kennen snappen mijn beslissing wel. Ik ben altijd een vreemde eend in de bijt geweest, iets wat je duidelijk terug kon vinden in het DNA van ons bureau en in onze werkwijze. Het was nooit de bedoeling om een bureau te beginnen, ik wilde ondernemen. Dat dit toevallig in de ‘Live Communicatie’ branche was, was puur toeval. En met alle eerlijkheid, de eerste jaren hadden we geen flauw idee wat het vakgebied inhield. Je probeert wat, je maakt fouten, je leert en langzaam maar zeker komt de trein op stoom.

Een beslissing om te stoppen en alles los te laten gaat dan ook niet over een nacht ijs. Ik had de afgelopen jaren steeds vaker het gevoel dat mijn dagelijkse werkzaamheden meer en meer werden bepaald door alles en iedereen om mij heen. De momenten waar je trots op zou mogen zijn kregen steeds minder glans en het enthousiasme om ’s morgens aan de slag te gaan was tanend.

“Life moves pretty fast, if you don’t stop and look around once in a while you might miss it” – Ferris Bueller

 

 

 

 

 

TED talk van Stefan Sagmeister
Als je ergens in dienst bent is de oplossing redelijk simpel: je neemt ontslag en gaat een nieuwe uitdaging aan. Maar hoe werkt dat als je bureau eigenaar bent? Je kan toch niet zomaar alles stil leggen?

Vijf jaar geleden zag ik een TED talk van Stefan Sagmeister. Een succesvolle designer in New York die met volle overtuiging vertelde dat hij om de zeven jaar zijn studio in New York sloot om zo tijdens het aansluitend jaar zijn creatieve blik te verruimen. Stefan gaf aan dat mensen te druk bezig zijn om pauze te nemen, stil te staan en vervolgens veranderingen aan te brengen.

Stefan Sagmeister: The power of time off

Wow, dacht ik. Kan je dat zomaar doen? Blijkbaar dus wel, maar hoe? Als je een bureau runt staat het nooit stil – je bent constant in de weer met meerdere projecten en producties. De ene dag sta je een concept te pitchen bij een nieuwe klant en de volgende dag is het ‘showtime’.

Stefan’s talk bleef jaren lang door mijn hoofd spoken.

Een kip met gouden eieren slachten?
Ik had het idee om te stoppen bij een aantal vrienden en ondernemers getest en de reacties waren verschillend. ‘Ben je helemaal gek geworden?’ was een van mijn favorieten, gevolgd door ‘Waarom zou je een kip met gouden eieren slachten?’. Ik kan je zeggen dat het niet altijd makkelijk was. Loslaten over het algemeen is een van de moeilijkste dingen die er is. Gevolgd door het omgaan met de angst ‘wat nu?’.

‘Waarom’ blijft een mooie vraag om te beantwoorden.

 

 

 

 

 

Wij zijn in onze maatschappij zo gedreven door een drang naar meer, dat we blind zijn geworden voor wat er echt toe doet. Ik was mijn passie kwijt voor datgene waar ik dagelijks mee bezig was en daar moest ik wat aan doen.

De stilte sprak boekdelen
Ik kwam tot de conclusie het bureau te sluiten en dat ik minimaal zes maanden nodig had om het hele circus tot stilstand te brengen. In de zomer van 2013 heb ik mijn medewerkers op de hoogte gesteld, vervolgens onze belangrijkste leveranciers, als laatste onze opdrachtgevers. Het is vreemd om je klanten te ontslaan kan ik je vertellen. De stilte aan de andere kant van de telefoonlijn sprak boekdelen. ‘Waarom?’ blijft een mooie vraag om te beantwoorden.

Wij zijn al een paar weken het nieuwe jaar in en al mijn collega’s hebben inmiddels nieuwe banen en uitdagingen gevonden. Onze klanten zijn ondergebracht bij bevriende freelancers en bureaus en alles gaat gewoon verder. Je denkt altijd dat je onmisbaar ben, maar dat valt wel mee.

De grote vraag: Waarom heb je Live Solutions niet verkocht? 

 

 

 

 

 

“Hoeveel succesvolle verhalen zijn er van bureaus die in Nederland verkocht zijn? Live Solutions was een dienstverlenend bedrijf dat zijn bestaansrecht heeft door de personen die erin werkten en de creatieve producties die wij leverde. De grote vraag is en blijft zijn opdrachtgevers loyaal aan een bedrijf of de personen die erin werken?

En stel dat je een partij vindt die bereid is het bureau over te nemen, wat is trade-off? Hoeveel tijd ben je bezig met de overname? Hoe lang is de lock in? Vaak moet je nog meerdere jaren aanblijven om de overdracht soepel te laten verlopen en het vertrouwen van je klanten te behouden.

Mijn drijfveer is nooit geld geweest, en een dergelijk traject (indien mogelijk) was iets wat ik niet zag zitten. Zonde van mijn tijd.

Er zijn drie scenario’s waar je vaker van hoort of over leest. Een faillissement, iemand die het management overneemt (waardoor de eigenaar naar de achtergrond treedt) of een overname. Stefan Sagmeister gaf aan dat er een vierde bestaat. Je ontslaat je klanten en sluit je bureau.

Best bijzonder dat jij dan voor dit laatste scenario hebt gekozen…
Het is niet iets wat je dagelijks hoort, maar meer ondernemers zouden het moeten overwegen. Als je minimaal veertig uur per week bezig bent om alleen geld te verdienen lijkt me dat nogal zonde. En mocht ik dit vakgebied zodanig missen wie houdt mij dan tegen om de deuren van het bureau weer te openen?

Als je terug kijkt naar de laatste 10 jaar, zijn er dingen die je opvallen?

 

 

 

 

 

‘Live Communicatie’ is en blijft een fascinerend vakgebied. Als creatief producent ben je een regisseur van emoties. Als je mensen bij elkaar brengt krijg je iets enorm waardvols: hun tijd. Dit wordt helaas te vaak verspild.

Het interessante is dat je steeds meer patronen begint te herkennen: intakes, (de-briefings, pitches, gesprekken met procurement, beslissingstrajecten, account- en projectmanagement, (show)productie, presentaties, evaluaties. Ik denk dat ik over elk onderdeel wel een aantal anekdotes op de plank heb liggen. Voldoende successen maar ook veel uitglijders en fouten.

 

Kan jij drie dingen noemen die je graag zou willen meegeven aan opdrachtgevers?

  1. De Pitch. Hier wordt nog steeds onnodig veel tijd en energie verspild. Het is een onlosmakelijk onderdeel van de business, maar iets wat spaarzaam ingezet moet worden. Mijn tips: A) Nodig maximaal drie bureau’s uit (het kan echt geen kwaad om te vertellen wie aan de pitch mee doet) B) Maak tijd voor een kennismaking (als een bureau ‘vaak kosteloos’ tijd in je gaat investeren is het goed om elkaar eens in de ogen te hebben gekeken) C) Geef een duidelijk budget (anders wordt het toch appels met peren vergelijken) D) Geef voldoende tijd (een goed doordacht en uitgewerkt concept ligt niet op de plank, minimaal twee weken ontwikkeltijd is geen overbodige luxe) E) Wees duidelijk wat de beslissingscriteria zijn (zo kan een bureau focussen op de dingen die belangrijk voor de opdrachtgever zijn) en F) Geef aan wie de beslissing neemt (bureau’s komen graag langs om hun idee of concept te presenteren maar wel aan de juiste personen).
  1. De Angst. Een terugkerende vraag die ik tegenkwam was ‘het moet compleet anders’. Kunnen jullie een spraakmakend concept ontwikkelen om na veel bloed, zweet en tranen hetzelfde als het jaar ervoor uit de kast te trekken. Als je echt iets anders wilt moet je ook echt iets anders proberen. Ik denk dat het goed is om het onbekende aan te gaan, dit is waar innovatie ontstaat. Als bureau weet je niet wat de interne politieke belangen zijn maar een ding weet ik zeker ‘Als je datgene doet wat je altijd hebt gedaan krijg je wat je altijd kreeg’. Angst voor een leidinggevende kan desastreus zijn. Het is relatief makkelijk om een bureau ergens de schuld van te geven; maar het is vele malen krachtiger als je gezamenlijk de verantwoordelijkheid draagt.
  1. Het Vertrouwen. De kwaliteit van elke relatie is gebaseerd op een ding: vertrouwen. Ik heb veel respect voor opdrachtgevers die voor de lange termijn durven te gaan. Het kost veel tijd om een bedrijf te doorgronden – eenmalige samenwerkingen leveren zelden datgene op wat beide partijen zoeken. Als je de ‘extra mile’ van je bureau verwacht dan doet een lange termijn relatie wonderen.

 

 

 

 

 

Enthousiasme en passie zijn mijn grootste drijfveren. Op het moment dat enige vorm van cynisme mijn systeem insluipt is het over en uit. Ik heb de afgelopen jaren meerdere mensen ontmoet die cynisch zijn. Ze voelen zich gevangen omdat ze zich hebben ingegraven in luxe, in middelen of de perceptie van succes naar buiten toe. Maar het mooie is dat als je dat kunt loslaten, ga je naar jezelf luisteren naar wat je echt leuk vindt om te doen.”

Je praat nog met zoveel passie over Live Solutions…
“Ja, en waarom niet – het was te gek! Ik vind alleen dat als ik het nog 10 jaar doe dan heb ik het idee dat ik iets gemist heb. Door onze klanten en opdrachten heb ik zoveel mensen leren kennen die allemaal bezig zijn met de vraag wat de toekomst ons brengt en waar we naartoe gaan. Daar wil ik deel van uitmaken. Om deze ideeën een plek te geven heb je rust nodig.”

Wat vind jij leuk om te doen en in welke ideeën, technologieën en vaardigheden ben je dan met name geïnteresseerd?
“De druppel die voor mij van de zomer de emmer deed overlopen was het boek Abundance van Peter Diamandis. Wat een eye-opener. In zijn betoog legt hij in hele simpele termen uit wat voor enorm ingrijpende veranderingen technologie de komende jaren op onze maatschappij zullen hebben. De laaste vijftien jaren waren turbulent (internet, mobile, smartphones), maar ‘hold onto your hats ladies and gentlemen’ we gaan in overdrive (3D printen, Drones, Sensoren, Internet of Things, Wearable Electronics, Quantified Self, Robotics). De komende jaren zullen er vanuit het niets zoveel industrieën ontstaan (en vergaan) – hoe cool is dat. En wie zijn daar de experts? You tell me. Diegene die daar tijd en energie insteken.

Waar houd je je nu allemaal mee bezig?
“Ik ben aan het afronden. Ik ben de laatste maanden van 2013 bezig geweest om alles af te handelen. Maar ondertussen liepen de opdrachten door. Zo hadden we in november vijf producties in een week tijd (in o.a. het Concertgebouw en de Amsterdam Convention Factory). Nu de rust langzaam maar zeker terugkeert is het een beetje wennen. Ik heb inmiddels een nieuw kantoor gehuurd, vijfhonderd meter van mijn huis vandaan, om me rustig te oriënteren op 2015. Best fijn om even niks te doen.

Wat kunnen we dan over, laten we zeggen een jaar, van jou verwachten?

 

 

 

 

 

Vorig jaar tijdens ‘The Next Web Conference’ sprak Tim Ferriss over dat je letterlijk alles kan leren in een fractie van de tijd. Sterker nog, in zijn betoog gaf hij aan “you can become world class in just about anything in six months or less’.

Met dit in mijn achterhoofd wordt het tijd om het komend jaar een aantal nieuwe skills eigen te maken (Design & Copy, Fotografie, 3D), les te geven, meer te schrijven en samen met mijn vader naar het meest noordelijk puntje van Schotland te fietsen. Daarnaast blijft ik professioneel als creatief producent betrokken bij een aantal bijzondere projecten. Aan de andere kant probeer ik te genieten van het niks doen.

Het blijft fascinerend om te zien dat wanneer je een deur dicht doet er vervolgens vele nieuwe open gaan. Ik vertrouw erop dat een mooi nieuw avontuur zich aandient, en anders creëer ik die wel.

Wordt vervolgd…

 

Xander Kranenburg

Xander Kranenburg is Sociaal Psycholoog en was als oprichter en creatief directeur van Live Solutions betrokken bij evenementen als The Next Web, TEDx Amsterdam en de Accenture Innovation Awards. In 2012 was hij als producent betrokken bij de eerste officiële TED in het Midden-Oosten. Hij was bestuurslid van o.a. Meeting Professionals International (MPI) en IDEA. In 2014 heeft hij eindelijk tijd om rustig een kop koffie te drinken.

Fotocredits:
– Foto Accenture Innovation Awards 2013 – Greenbusinessclub.nl
– Foto TEDx Summit 2012 – Live Solutions Flickr.com

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.