De Locatietrends voor 2018
Een locatie anno 2018 is meer dan een paar muren en een deur. Locaties passen zich aan de behoeften en wensen van de opdrachtgever aan. Maar wat zijn die wensen en hoe ziet de ideale locatie er dit jaar uit? Aan de hand van het Locatieonderzoek 2017|2018 delen we onze trends voor het zoeken en boeken van locaties voor dit jaar. Meer trends en ontwikkelingen? Bestel het Locatieonderzoek!
Trend 1: Snelle, persoonlijke communicatie
Door de gigantische toename in het gebruik van social media en berichtendiensten als Whatsapp wordt onze communicatie steeds sneller en persoonlijker. Waar we vroeger nog weleens pas na 24 uur reageerden op een e-mail, is dat anno 2018 not done. Denk aan de blauwe vinkjes in Whatsapp: je wilt weten of iemand je bericht heeft gelezen. Al antwoord je maar met een smiley, dan is in ieder geval duidelijk dat het bericht is aangekomen. Dat geldt ook voor de offerteaanvraag voor een event. In het Locatieonderzoek zien we dat ruim een op de drie opdrachtgevers bínnen een dag een reactie verwacht op een aanvraag. Ter vergelijking: in 2015 was dat nog één op vijf. Als je nog niet appte met de contactpersoon van je locatie, dan ga je dat zeker doen in 2018.
Trend 2: Deskundige medewerkers
Een evenementenlocatie is in 2018 veel meer dan een aantal muren en een deur. Behalve een bijzondere sfeer, de juiste tools en techniek verwachten we steeds meer service. De tijd dat een locatie ermee wegkwam om alleen de sleutel te overhandigen bij aanvang van een event is echt voorbij. Medewerkers van locaties die ‘niet meedenken, niet direct antwoord kunnen geven op vragen’ is een van de grootste frustraties bij event organisatoren. De medewerkers van een locatie moeten weten wat ze doen, gevoel hebben voor gastvrijheid en met de organisatie kunnen meedenken om van het event een succes te maken. Het wordt gewaardeerd als de medewerker creatief weet om te gaan met situaties, en waar nodig durft te improviseren.
Trend 3: Bijzondere locaties
Bij het zoeken naar een locatie kijken we steeds meer naar de ‘zachte waarden’. De afgelopen jaren speelden criteria als bereikbaarheid en het kostenplaatje nog een belangrijke rol. Dat blijft natuurlijk wel meespelen, maar is niet meer het belangrijkste. Zachte waarden zijn bijvoorbeeld de medewerkers, maar ook zaken als de juiste uitstraling en de sfeer van de omgeving. Deelnemers aan het Locatieonderzoek geven enkele veelzeggende quotes: ‘Het moet een unieke ervaring zijn voor de bezoekers’; ‘Het moet iets aparts hebben, niet alledaags’; en ‘Dat er een positieve vibe in de lucht hangt’. Het belangrijkst is dat de locatie een indruk achterlaat op de bezoekers, zelfs nog meer dan die gratis parkeerplaatsen voor de deur.
Trend 4: Industrieel zit op de piek, buitenlocaties komen eraan
Voor het eerst in zes jaar Locatieonderzoek zijn we voor onze events niet meer het meest geïnteresseerd in conferentie-en congrescentra. De nieuwe nummer 1 zal echter geen verrassing zijn; al jaren achtereen zien we hoe de industriële locatie langzaam aan populariteit wint. Vorig jaar naderden de twee populairste locatiesoorten elkaar al op een paar procentpunten, en dit jaar is het dan echt zover. Voor 2018 verwachten we dat industriële locaties nog stabiel blijven aan de top. Maar we zien ook een nieuwe ster opkomen aan het firmament: de buitenlocatie. Lekker buiten met verschillende teambuilding activiteiten in de omgeving. En, misschien nog belangrijker voor het succes van de buitenlocatie: een festivalsetting in de open lucht.
Trend 5: Storytelling
In de online marketing is het al jaren dé trend: storytelling. We verlangen naar authenticiteit, échte verhalen. Steeds meer merken benadrukken daarom hun oorsprong en op het onderscheidende vermogen. Voor onze evenementen gaan we ook steeds meer op zoek naar locaties met een verhaal. Oude fabriekspanden waar je de roestige balken nog ziet hangen zijn hier natuurlijk een voorbeeld van. Maar we trekken het steeds breder. Denk aan kunstenaars die hun atelier verhuren als inspirerende vergaderlocatie, of fotostudio’s waar je tussen de props staat te borrelen. We zien het ook terugkomen in het zoek- en boekgedrag. Het verhaal van de locatie speelt een steeds belangrijkere rol bij het boeken.