Discover the finest spaces
Delen

De 5 food en catering trends voor 2016

Voedsel-pairing, lokaal gebrouwen biertjes en de weckpot: u heeft ze het afgelopen jaar op menig evenement voorbij zien komen. Deze trends voorspelde Lisette de Jong van ‘a matter of TASTE’ u vorig jaar, in haar top-5 trends op het gebied van food en catering. Ook dit jaar zette Lisette voor u de vijf food trends op een rij.

Eten en drinken krijgen een steeds prominentere plek in de samenleving. Zie de populariteit van culinaire festivals, kookwedstrijden en -televisie. De foodie viert hoogtij, maar ook de gemiddelde consument laat zich graag verrassen op culinair gebied. Lisette de Jong is commercieel manager bij hoogstaand cateringbedrijf ‘a matter of TASTE’ en heeft dagelijks met deze ontwikkelingen te maken. Groen, duurzaamheid, kwaliteit, verrassingen en top service staan hoog in het vaandel bij deze cateraar. ‘a matter of TASTE’ is dertig jaar geleden klein begonnen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een kwalitatief goede partycateraar en meedenkend eventpartner van formaat. Recent maakte TASTE deel uit van H2U, de officiële cateraar van Sail 2015.

 

1. Eerlijk vlees

Bij TASTE krijgen we steeds meer vragen naar de herkomst van onze gerechten. Dat past ook wel bij het huidige tijdsbeeld. Mensen zijn zich erg bewust van wat ze eten en drinken. Op blogs, in tijdschriften, op televisie en andere media vertellen ze je over gezond en bewust eten. Onze gasten vragen om gerechten zonder suiker, geen onnodige toevoegingen, minder ongezonde vetten en een goede verhouding in omegavetten en -zuren. De meeste vragen krijgen wij over vlees en gevogelte. Men wil weten waar het dier vandaan komt en of het een goed leven heeft gehad.

Bij TASTE slaan we de tussenhandel over en kopen direct in bij de boer. Op die manier kunnen we een eerlijk antwoord geven. De slager en onze chef bepalen bij ieder dier hoe het goed tot zijn recht komt. Een heel mooi voorbeeld hiervan zijn onze eigen TASTE worsten met appel en zwarte peper. Lees hier meer!

“Wij voorspellen een nieuwe koffierevolutie in Nederland.”

 

2. Koffie moet echt vers zijn

Wist u dat koffie een seizoensproduct is? En dat grote merken de boon heel zwart branden, zodat zij lekker lang houdbaar is? Wij voorspellen een nieuwe koffierevolutie in Nederland. De barista is natuurlijk geen trend meer. Een hartje of een waaiertje in je cappuccino is nog steeds leuk, maar de koffie-scene heeft niet stilgezeten. Een aantal baristi hebben zich verder ontwikkeld tot heuse koffie-nerds. Ze verdiepen zich bijna scheikundig in versheid, oorsprong en zetmethoden. Enkelen zijn zelfs hun eigen koffie gaan branden. In de koffiewereld is dat wel het hoogst haalbare.

We weten met zijn allen eigenlijk nog te weinig van koffie. Deze experts zullen ons in de toekomst steeds meer leren en uitdagen om kritischer te kijken naar het huidige koffieaanbod. Bij TASTE durven wij te voorspellen dat echt verse koffie binnenkort alleen nog per evenement gebrand gaat worden. Bij ons kun je als opdrachtgever in 2015-2016 zelfs je eigen blend voor een evenement in onze eigen branderij laten samenstellen en branden.

 

3. Bringing back the classics

De klassiekers van Auguste Escoffier worden in 2015-2016 in een nieuw jasje gestoken. Als hij het zou weten, dan draaide hij zich waarschijnlijk om in zijn graf. Met servies, een andere opmaak en een grappige twist in de bereiding krijgen zijn klassiekers een geheel nieuwe uitstraling. Bij TASTE bedachten we de pekingeendkroket met misodare mayonaise en de kreeftkroket met zoethout mayonaise. Ook de bananasplit en peche melba 2.0 komen straks terug op onze menukaart.

 

Boven: Bananasplit | Onder: Bananasplit 2.0

“Met servies, een andere opmaak en een grappige twist in de bereiding krijgen klassiekers een geheel nieuwe uitstraling.”

 

4. Brezels

Het woord Brezel is afkomstig van het Latijnse woord brachium, wat verstrengelde armen betekend. Dit gevlochten broodje van laugedeeg met zeezout gaat in 2015-2016 definitief haar plek veroveren in Nederland. Je eet ‘m plain en met spannende dips van radijs of spundekäse. En natuurlijk mag de mooie standaard niet ontbreken.

 

5. Mexicaans

Op rondreis door Californië deze zomer hadden we al snel door dat veel trends hier ontstaan zijn. Een gezonde leefstijl zit in het DNA van deze mensen gebakken. Zoek maar eens op #livingthefitlife. Op iedere hoek vind je wel een cold pressed juiceshop. Vegan eten in een restaurant is eerder regel dan uitzondering en slow-koffie wordt nog wel gedronken, maar liever drinkt men tussendoor verse gemberthee.

Vanwege de ligging tegen Zuid-Amerika aan zijn Mexicaanse invloeden sterk aanwezig. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het aanbod van foodtrucks. Zij serveren authentieke Mexicaanse gerechtjes, die uitblinken in hun eenvoud en versheid. Heel anders dan die Knorr-pakketjes uit de supermarkt. We aten er bijvoorbeeld een verse soft shell taco’s met carnitas, koriander, tomaat en pepertjes. Met de komst van foodtrucks in Nederland kan het nooit lang meer duren voordat ook wij deze authentieke Mexicaanse gerechtjes in ons hart sluiten.

 

Kijk voor meer food inspiratie ook in het nieuwe Proefboek van a matter of TASTE.

proefboek-groot

 

[Foto’s: ‘a matter of TASTE’]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.