Discover the finest spaces
Delen

De 4 belangrijkste locatietrends volgens opdrachtgevers

Wat zijn de belangrijkste trends op het gebied van evenementenlocaties? Het High Profile Locatieonderzoek 2014 vroeg 1.010 opdrachtgevers naar de trends die zij zien voor de toekomst. De belangrijkste trends die naar voren komen zijn het aanbieden van biologische catering en een all inclusive aanbod. Sharon Jacobs, Officemanager Kessels & Smit: “Waar ik me vaak over verbaas, is dat je bij sommige locaties nog steeds moet betalen voor WIFI. Dat kan naar mijn inzien echt niet meer.” Dit moet in de toekomst verleden tijd zijn, opdrachtgevers verwachten een toename in full service, klantgerichtheid en flexibiliteit. Ook verwacht men dat een toename aan kleinschalige, originele en tijdelijke evenementenlocaties en blijft duurzaamheid een belangrijke rol vervullen.

1. De biologische, gezonde keuken
Eerlijke producten, gespecialiseerde leveranciers en gezonde snacks. De meest genoemde trend op het gebied van evenementenlocaties is het aanbieden van biologische catering. Locaties midden in de natuur, met meer aandacht voor de bijzondere, biologische keuken zullen in de toekomst in toenemende mate opduiken.  Laura Mulckhuijse, Event Executive bij radiostation Q-Music: “Verantwoord en goed eten wordt steeds belangrijker, evenals het werken met gespecialiseerde leveranciers. Voor de Foute Party hebben we dit jaar samengewerkt met de Food Line-Up, in plaats van friet en pizza stonden er 18 foodtrucks. Naast biologische friet was er een ruim aanbod van broodjes entrecote tot vegetarische gyros.” Ook tijdens koffiepauzes en lunches zullen de koekjes, chocola en kroketten mogelijk langzamerhand verdwijnen.  Nancy Schepers, interim Congress & Event Manager, voorziet de trend van gezonde snacks, fruit en smoothies tijdens koffiepauzes en lunches.

Locaties zijn zich hier wel degelijk van bewust. Linda Kerkhoven, eigenaresse Linda op Locatie: “Eigenaren van nieuw te realiseren locaties zijn zich vaak al bewust van de groene trend en hebben duurzaamheid en eerlijk eten hoog in het vaandel. Ik adviseer locaties vaak om op zoek te gaan naar een betrouwbare samenwerkingspartner, zoals een lokale kok, cateraar of eetwinkel waarbij je samen arrangementen op maat bedenkt. Een aantrekkelijke beschrijving en vermelding van de afkomst van de producten vind ik daarin ook belangrijk. Hierdoor creëer je een unieke kaart en passend aanbod.”

57% van de opdrachtgevers is bereid meer te betalen wanneer gebruik gemaakt wordt van streek- en/of biologische producten.

 

2. Originele, kleine en onderscheidende locaties
Een voormalig pakhuis dat tijdelijk haar deuren opent als sterrenrestaurant of een evenement organiseren in een voormalig gevangenisgebouw of winkelpand. In het enorme aanbod van de locatiemarkt zijn opdrachtgevers op zoek naar juist die originele, onderscheidende locatie die de bezoeker verrast. Een locatie is immers het fundament van elk evenement, de uitstraling heeft een directe invloed op het succes van het evenement. Locaties dienen een interessant verhaal te hebben. Ook is er een toenemende vraag naar (en aanbod van) kleinschalige en intieme locaties. Nancy Schepers: “Bijeenkomsten vinden steeds vaker plaats in kleinschalige hotels in plaats van de traditionele vergaderhotels. Sharon Jacobs: “Ik verwacht dat er in de komende jaren een toename zal komen van kleinschalige locaties die exclusief voor groepen af te huren zijn.” Frans Storm, directeur/eigenaar van Attent Group BV voorziet niet zozeer een trend in kleinschalige locaties, maar voorziet dat de mix tussen grote en kleine locaties zal blijven bestaan. Wel verwacht hij dat bijeenkomsten inhoudelijker en zeer kwalitatief van aard zullen zijn. “De kwaliteit moet er vanaf stralen, zonder dat de gast het gevoel krijgt dat ‘alles kan’.”

Linda Kerkhoven was zeer verheugd toen zij het Locatieonderzoek onder ogen kreeg en deze trend voorbij zag komen: “De interesse in hergebruik van oude panden voor de vergader-, evenementen- of trouwmarkt is voor het behoud van erfgoed in Nederland natuurlijk goed nieuws. Voor eigenaren van een erfgoedlocatie is het mede daardoor interessant om te investeren in een herbestemmingstraject. Om een voorbeeld te noemen, voor de eigenaren van Boerderij Den Eijck in De Bilt geeft ‘de vraag in de markt naar een unieke, kleinschalige, groene en exclusief af te huren, locatie’ vertrouwen om te investeren in het opknappen van de historische koeienstal op hun landgoed.”

Factoren als een bijzondere uitstraling, puur eten en zorg voor het milieu worden steeds belangrijker ervaren.

 

3. Duurzaamheid
Een verantwoorde afvalverwerking, geplaatste zonnepanelen en het vermijden van het gebruik van plastic verpakkingen. Duurzaamheid is al enige tijd een belangrijk speerpunt, maar opdrachtgevers zien dit nog steeds als een belangrijke trend wat ook in de toekomst als belangrijke criterium meegenomen wordt bij de locatiekeuze. “Duurzaamheid vormt tegenwoordig hét centrale woord”, aldus Frans Storm. Deborah van Eijck, Event Manager NVRD: “Alles wat met groen, duurzaam en MVO te maken heeft is voor onze branche belangrijk. Ook bijvoorbeeld dat niet elk broodje in een plasticzakje wordt geserveerd. Het is voor ons belangrijk hoe de locatie omgaat met aanleveren van producten en het verwerken van hun afval.” Hybride evenementen zien opdrachtgevers eveneens als een belangrijke, duurzame, trend voor locaties. Meer mogelijkheden op digitaal niveau zoals aansluitingen voor webcams worden steeds belangrijker, zodat mensen van veraf ook bij een vergadering, congres of evenement aanwezig kunnen zijn.

“Momenteel lijken labels als Green Key een beetje naar de achtergrond te geraken, nu budget de driver is geworden voor het vinden van locaties. Ongetwijfeld wordt dat weer anders in de toekomst.”- Stephan Oost, Head of Meeting Services, Philips

 

4. Alle inclusive en transparantie
Naast de belangrijkste trends; duurzaamheid, biologische catering en originele locaties, verwacht men in de toekomst ook meer transparantie en neemt de vraag naar all inclusive arrangementen steeds meer toe.

“Zorg in de offerte echter dat niet elk lepeltje of kopje wordt doorberekend. Op dit soort transparantie zit de klant niet te wachten. Laat het opgaan in het koffiearrangement.” – Deborah van Eick

 

Maar liefst 73% van de opdrachtgevers wenst direct op de website van een locatie de kosten te kunnen terugvinden. Ook het direct kunnen checken van de beschikbaarheid (60%) is belangrijk voor opdrachtgevers. Maar niet alleen het online publiceren van zaken als beschikbaarheid en kosten zijn van belang; 82% van de opdrachtgevers wil sfeerfoto’s van de locatie zien op de website, om zo direct al een goed beeld te krijgen. Kerkhoven:  “Beschikt u over een bijzondere locatie en heeft u van uw gasten weleens de volgende opmerking gehoord? ‘In het echt is het mooier dan ik had gedacht’. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de getoonde foto’s de werkelijkheid niet benaderen. Investeer in een goede interieurfotograaf en creëer bij het eerste – vaak online – contact het gevoel dat u over wilt brengen. Stel dat de locatie niet uitblinkt in interieur of beschikt over een bijzonder pand maar dat de x-factor ‘persoonlijke gastvrijheid’ is,  dan is een video op de website waar de gastheer/vrouw gepassioneerd vertelt waardevol.”

High Profile Locatieonderzoek
De luxe uitgave van het High Profile Locatieonderzoek bevat naast de onderzoeksresultaten, ook interviews, tips & tricks en de nieuwe en gerestylde meeting & event locaties. De uitgave is te bestellen via  Ook kunt u op deze pagina terecht voor een impressie van het mooi vormgegeven High Profile Locatieonderzoek. Het High Profile Locatieonderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Effectmeting.nl en ingevuld door maar liefst 1.010 opdrachtgevers van meeting- en event locaties.

Artikel 1: De vier grootste afknappers van opdrachtgevers

Fotografie:
Foto 1: A matter of taste
Foto 2: Boerderij Den Eijck

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.